Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Danec in Belgijec ogrožata Slovenca

Tadej Pogačar in Primož Roglič sta med dvanajstimi kandidati za naziv kolesarja leta in nagrado zlato kolo.
Tadej Pogačar je lani osvojil prestižno kolesarsko lovoriko zlato kolo, letos bo eden od njegovih največjih tekmecev zmagovalec dirke po Franciji Jonas Vingegaard (levo). FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Tadej Pogačar je lani osvojil prestižno kolesarsko lovoriko zlato kolo, letos bo eden od njegovih največjih tekmecev zmagovalec dirke po Franciji Jonas Vingegaard (levo). FOTO: Christian Hartmann/Reuters
G. N., STA
30. 10. 2022 | 13:55
30. 10. 2022 | 14:12
2:28

Slovenska kolesarska zvezdnika Tadej Pogačar in Primož Roglič sta med 12 kandidati za naziv naj kolesarja leta 2022, poroča spletni portal VeloNews. Po njihovih informacijah je znanih vseh 26 imen, ki se bodo potegovali za zlato kolo oz. Velo d'Or, saj bodo prvič v 30 letih tudi ženske ločeno prejele nagrado za najboljšo kolesarko.

V zadnjih dveh letih je zlato kolo pripadlo slovenskima kolesarjema. Pred dvema letoma ga je prejel Roglič, lani pa Pogačar. Letos Pogačarja ni med glavnimi favoriti, to sta Belgijec Remco Evenepoel in Danec Jonas Vingegaard.

Slednji je osvojil dirko po Franciji, skupaj pa je v letu 2022 zabeležil sedem zmag. Evenepoel je zmagovalec dirke po Španiji ter svetovni prvak iz Avstralije, med njegovimi 15 zmagami v tem letu pa je tudi spomenik Liege-Bastogne-Liege.

Pogačar ima prav tako za sabo sijajno leto s 16 zmagami, od tega tudi z največ zmagami v svetovni seriji – 12. Na Touru je bil drugi, še drugič v karieri pa je slavil na zadnjem spomeniku sezone po Lombardiji. Vso leto je dirkal na visoki ravni in se podpisal pod zmage na dirkah po ZAE, Tirreno-Adriatico, Strade Bianche, po Sloveniji in mnoge druge.

Med kandidati za prestižno nagrado, ki jo podeljuje Velo Magazine – ta sodi pod okrilje športnega časnika L'Equipe in organizatorje dirke po Franciji Aso –, so še Italijan Filippo Ganna, Avstralec Jai Hindley, Britanec Geraint Thomas, Belgijec Wout Van Aert ter štirje Nizozemci Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle, Fabio Jakobsen in Harrie Lavreysen (velodrom).

V ženski konkurenci je izrazita favoritinja Nizozemka Annemiek van Vleuten. Dobila je obe prestižni večdnevni dirki po Italiji in Franciji, septembra pa je postala še svetovna prvakinja v Wollongongu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine