Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Remco Evenepoel je zmagal in potrdil, kdo je letošnji kralj Vuelte

Remco je znova pokazal, kdo je najmočnejši na letošnji dirki po Španiji. Enric Mas je poskušal in poskušal, na koncu je v cilj prišel drugi.
Remco Evenepoel je še enkrat pokazal, da je najmočnejši na Vuelti. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Remco Evenepoel je še enkrat pokazal, da je najmočnejši na Vuelti. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
8. 9. 2022 | 08:36
8. 9. 2022 | 17:23
9:02

Gorska, 18. etapa od Trujilla do Piornala je bila dolga, kar 192 kilometrov, 3860 višinskih metrov so morali premagati, tri gorske cilje, prvi je sodil v drugo kategorijo, drugi in tretji (isti klanec) pa v prvo kategorijo. Med prvim in drugim je bil še edini leteči cilj.

Skoraj celo etapo je pred rdečo majico bežalo 41 kolesarjev. Med njimi ni bilo nikogar, ki bi ogrožal rdečo majico, a vseeno jim ni uspelo priti pred Remcom Evenepoelom v cilj.

Etapo si ne bomo zapomnili po Remcu, ki je še enkrat potrdil, da je letošnji kralj Vuelte, ampak po Špancu Enricu Masu, ki je v skupnem seštevku drugi. Mas je na zadnjem klancu vsaj desetkrat napadel Evenepoela, a zaman, Remco se ni dal pokoriti ne zlomiti. Etapa je bila še toliko bolj napeta, ker je bilo že videti, da bo Robertu Gesinku, slavnemu Rogličevemu pomočniku, le uspel priti sam v cilj, a Remco, tako kot Roglič, ne podarja zmag. Remco Evenepoel in Enric Mas sta Roberta Gesinka prehitela tik pred ciljno črto. Slavil je Remco, dve sekundi za njim je v cilj prišel Mas. Juan Ayuso ostaja na tretjem mestu, Jan Polanc je še vedno na 12. mestu, 4 minute je še izgubil v primerjavi z rdečo majico, zdaj za desetim mestom zaostaja točno sedem minut.

***

Spremljali smo v živo

17:07
Gesinka
bodo ujeli tik pred črto. Remco je zmagal! 

17:06
Mas
ne neha! Ayuso je tudi zraven, Lopez se skriva. Mas je reinkarnacija Contadorja. 

17:05
Mas zaman poskuša, samo razjezil bo Remca. Bolje, bi bilo, da počaka na soboto Danes je Remco pravi Remco in ne bo popustil. Vsi ti napadi in čakanja gredo na mlin Gesinku, ki ima samo še 1 km do cilja.

17:00
Robert Gesink
(Jumbo Visma) je še vedno sam na čelu dirke. Carapaz in Pinot sta 20 sekund za njim, Remco pa je pravkar skočil Masu! Kakšna dirka! Remcu danes gori pod sedežem. Masu pa tudi ...

16:58
Mas poskuša, a mu ne uspe otresti Remca. Vsaj petkrat je že poskusil, a zaman, Remco je njegova tetovaža.

16:55
Evenepoel
in Mas sta 20 sekund pred Ayusom. Še 5 km do cilja.

16:53
Remco
ima dovolj napadalcev! Skočil je in zdaj lovi Gesinka, ki je 40 sekund spredaj sam.

16:52
Remco je napadel!

16:51
Gesink
in Gesbert sta sama na čelu dirke. Skupinica z Almeido je 54 sekund zadaj, Remco 1:11.

16:50
Do cilja je še 9 km. Mas je pospešil, Remco je že za njim!

16:45
Samo še zadnji klanec je pred kolesarji. Zaključni klanec je Alto de Piornal, dolg je 13,7 km.

16:40
6 kolesarjev je na čelu dirke: Carapaz, Pinot, Carthy, Higuita, Gesbert, Gesink.

16:35
Zaključni klanec je Alto de Piornal, dvakrat ga bodo danes morali premagati, dolg je 13,7 km. Ubežniki imajo 1:51 prednosti pred Almeidino slupino in 2:14 perd Remcovo, 18 km pred ciljem.

16:30
Tako kot smo že vajeni na tritedenskih dirkah, imamo dve dirki za isti denar. V ospredju je boj za etapno zmago, lahko se zgodi, da bo Carapaz slavil že na svoji tretji etapi letos. Ampak, zraven je tudi Francoz Pinot, ki si strašno želi dobrega rezultata. Dobre 2 minuti za njimi je Joao Almeida, ki se trudi priti na stopničke v Madridu. In potem sledi skupinica z rdečo majico in Masom in Ayusom ...

16:25

16:20
V skupini z rdečo majico je samo 13 kolesarjev. Žal Polanca ni vmes. Jan Polanc je v glavnini, ki zaostaja že 9 minut za Carapazovo skupino.

16:15
Tudi danes je prišlo o hudega padca. Nosilec pikčaste majice Jai Vine (Alpecin Deceuninck) je zaradi poškodb moral odstopiti z dirke. Carapaz je tisti, ki bo jutri v pikčasti majici. 

16:10
6 kolesarjev je na čelu dirke, zasledovalna skupina šteje 25 kolesarjev, zaostajajo 39 sekund, Almeida in še dva kolesarja iz UAE zaostajajo 3 minute, peloton pa 3:52. 

16:08
6 kolesarjev je na čelu dirke: Carapaz, Pinot, Carthy in Higuita, Gesbert, Gesink, Almeida je 3:50 za njimi in 4:55 peloton, do cilja etape, zadnje na Vuelti, ki se konča na vrhu klanca, je še 40 km.

16:05
Alo de Piornal
je klanec 1. kategorije, dolg je 13,7 km. Almeida je najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku, ki je na begu.

16:00
Na begu je 41 kolesarjev, ki so se razbili na več skupinic. Trenutno so vsi kolesarji na drugem kategoriziranem klancu.  
 

18. gorska etapa. FOTO: Lavuelta.es
18. gorska etapa. FOTO: Lavuelta.es

***

Jan Polanc je svojevrsten fenomen. V prvem delu sezone je imel največ startov izmed vseh kolesarjev serije World Tour. Ves izmučen je komaj dočakal nekajdnevni poletni počitek. Na Vuelti je pomočnik, ampak še vedno je na visokem 12. mestu. Kako bi bilo, če bi enkrat temu kolesarju pustili proste roke in noge?

image_alt
Roglič brez zlomov, a v hudih bolečinah

Polanc je v milosti in nemilosti športnih direktorjev. Če bo napredoval med deseterico, mu lahko očitajo, da se premalo trudi pomagati najstniku Ayusu in Almeidi. Juan Ayuso je na tretjem mestu, João Almeida pa na šestem. Pred vsemi pa je neverjetni Remco Evenepoel. Če danes zdrži in brez zaostanka pride na vrh 13-kilometrskega klanca na Piornal.

Gorska, 18. etapa Vuelte od Trujilla do Piornala je dolga kar 192 kilometrov, 3860 višinskih metrov bodo morali premagati, tri gorske cilje, prvi sodi v drugo kategorijo, drugi in tretji pa v prvo kategorijo. Med prvim in drugim je edini leteči cilj, na tretjem je cilj etape.

Pogled na skupni seštevek je jasen, samo zelo slab dan Remca Evenepoela lahko sleče iz rdeče majice. Zdaj, ko na dirki ni več Primoža Rogliča, je samo Španec Enric Mas (Movistar) tisti, ki lahko še napada. Movistar je moštvo, ki je pretkano z izkušnjami in taktičnimi različicami. Če kdo ve, kako se dirka na španskih cestah, so to oni, in zdaj bi radi še izkoristili odlično Masovo formo. Vendar, pozor! Enric Mas je znan po tem, da ima na vsaki tritedenski dirki vsaj en peklensko slab dan. Letos na Vuelti ga še ni imel. 

Rigoberto Uran je med najbolj priljubljenimi kolesarji v pelotonu. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Rigoberto Uran je med najbolj priljubljenimi kolesarji v pelotonu. FOTO: Jorge Guerrero/AFP

Tudi mladi Juan Ayuso (UAE) ima ob sebi izkušene stare mačke, ki mu lahko svetujejo, kako vsaj obdržati tretje mesto, če ne celo, kako se prebiti vsaj do druge stopničke. Ayuso za rdečo majico zaostaja 4:51, ampak, kot pravi Andrej Hauptman, njegov športni direktor, mul'c je vsak dan boljši in ima ogromno željo po zmagi. Kaj lahko stori Jan Polanc? Lahko samo pomaga sotrpinoma Ayusu in Almeidi, za lastne želje in ambicije ni prostora. Kljub vsemu bomo z veseljem spremljali edinega Slovenca na španskih cestah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine