Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Svetovna prvaka najhitrejša v kvalifikacijah za OI

Sha'Carri Richardson in Noah Lyles sta bila najhitrejša v teku na 100 metrov v Eugenu. Velika favorita bosta tudi v Parizu.
Sha'Carri Richardson ni skrivala navdušenja po zmagi v teku na 100 metrov. FOTO: Kirby Lee/Usa Today Sports
Sha'Carri Richardson ni skrivala navdušenja po zmagi v teku na 100 metrov. FOTO: Kirby Lee/Usa Today Sports
M. Š., STA
23. 6. 2024 | 10:20
23. 6. 2024 | 12:49
2:48

Sha'Carri Richardson, svetovna prvakinja v teku na 100 metrov, ki zaradi dopinške prepovedi ni smela nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu 2021, je prevladovala v ameriških kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu. Med atleti je bil v Eugenu izvrsten tudi šampion Noah Lyles.

Lanski trikratni svetovni prvak iz Budimpešte je s časom v 9,92 sekunde (veter +0,3 m/s) zmagal v kvalifikacijah na 100 m še pred polfinalom in finalom v noči na ponedeljek po srednjeevropskem času. Richardsonova je za 100 m potrebovala 10,71 sekunde (veter +0,8 m/s), kar je najboljši izid sezone na svetu. Za njo sta v cilj pritekli njeni partnerici na treningih, Melissa Jefferson (10,80) in Twanisha Terry (10,89), ki jo bosta v Parizu spremljali v teku na 100 metrov.

Preden se je podpisala na miniaturni Eifflov stolp, nameščen za ciljno črto, je ameriška prvakinja v solzah splezala na tribune, da bi objela svojo babico, ki jo je v Dallasu vzgojila ob materinih življenjskih težavah.

Noah Lyles je slavil novo zmago. FOTO: Patrick Smith/AFP
Noah Lyles je slavil novo zmago. FOTO: Patrick Smith/AFP

Richardsonova je posegla po marihuani, da bi prebolela smrt svoje matere nekaj dni pred kvalifikacijami za OI 2021, kjer je nato padla na dopinški kontroli. Doletela jo je prepoved nastopanja, ki jo je prikrajšala za nastop na OI v Tokiu. To je označila za začetek svojega majhnega spusta v pekel, saj je niso izbrali niti v ekipo za svetovno prvenstvo 2022 na domačih tleh v Eugenu.

A je spet našla pot na prestol in na svetovnem prvenstvu v Budimpešti tekla peti najboljši dosežek v zgodovini (10,65). To sezono je maja v Eugenu odprla z 10,83, s svojo stanovitnostjo v nadaljevanju pa je pred nalogo, da prvič po Gail Devers leta 1996 pribori ZDA olimpijsko zlato lovoriko v ženskem teku na 100 m.

Dvakratni olimpijski prvak in svetovni rekorder v suvanju krogle Ryan Crouser se je z metom 22,84 m brez težav uvrstil na igre v Parizu, družbo pa mu bo delal dvakratni srebrni olimpijski olimpijec Joe Kovacs (22,43 m). Heath Baldwin je zmagal v deseteroboju (8625 točk), Jasmine Moore pa v troskoku (14,26 m).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine