Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Raje zlobnež danes kot idiot na koncu

Mercedesov šef Totto Wolff prevzel krivdo za krivico v Sočiju. Ferrari ni kazal s prstom na tekmece.
Valtteri Bottas (levo) je moral predse spustiti Lewisa Hamiltona, ki je bil pod pritiskom Sebastiana Vettla. FOTO: AFP
Valtteri Bottas (levo) je moral predse spustiti Lewisa Hamiltona, ki je bil pod pritiskom Sebastiana Vettla. FOTO: AFP
1. 10. 2018 | 20:00
3:14
Ena najmanj priljubljenih besednih zvez v formuli 1 so moštveni ukazi. Zaradi njih se navijači počutijo ogoljufane, dirkači, ki so se morali ukloniti višjim ciljem, pa izigrane. Vendar so dovoljeni in že desetletja del strategij moštev v boju za naslov. Mercedes ni izjema, kar je pokazal na VN Rusije, ko je Valtterija Bottasa prikrajšal za zmago na račun Lewisa Hamiltona.

Pri Mercedesu, dominantnemu moštvu zadnjih let, so se radi hvalili, da ne delajo razlik med dirkači, ampak v Sočiju so pokazali, da so krvavi pod kožo, ko se niso mogli upreti skušnjavi. Seveda so se znašli pod plazom kritik, šef moštva Totto Wolff pa se je žrtvoval in se posul s pepelom, hkrati pa osvetlil razloge za nepriljubljeno potezo.
 

Bolje 50 točk kot 43


"Nekdo mora biti zlobnež in tokrat sem to jaz. Včasih se znajdeš v precepu. Ali je bolje, da sem zlobnež nedeljsko popoldne v Rusiji ali idiot ob koncu sezone v Abu Dabiju? Raje izberem prvo," se je branil Avstrijec, ki bi si lahko rešil obraz, če bi ob koncu, ko ni bilo več Ferrarijeve nevarnosti, spet vzpostavil pravično stanje, vendar tega ni storil. Anglež je zmagal in vodstvo pred Sebastianom Vettlom povečal na 50 točk, sedem več, kot bi bila razlika, če bi bil drugi. Namesto, da bi se veselil ubranitve zmage iz Sočija, je Bottas moral pogoltniti grenko pilulo.



Wolff je sicer zatrdil, da odločitev ni bila del strategije: "Stvari so se odvijale drugače, kot smo pričakovali. Razglabljali smo o mnogih različnih scenarijih, ampak ta, ki se je zgodil, nas je presenetil. Prav smo storili, ko smo Valtterija poklicali prvega v bokse, toda pri Lewisu smo bili krog prepozni, ker sem bil ravno na zvezi z glavnim strategom Jamesom Vowlesom in smo izgubili pozicijo. Hamilton je moral trdo garati, da je prehitel Sebastiana. To je storil odlično, vendar je že imel žulje na gumi. Prišlo je do položaja, v katerem je bil Bottas spredaj z dobrimi gumami, za njim Hamilton z uničenimi zadnjimi in pod pritiskom Vettla ..."
 

Spomin na farso iz leta 2002


Pri Ferrariju niso bili "bolj papeški od papeža" in niso kazali s prstom na tekmece. Pri rdečih imajo dolgo zgodovino favoriziranja številke 1. Lani je bil Kimi Räikkönen kot kup nesreče, ko so mu vzeli zmago na VN Monaka. Najbolj razvpita pa je bila VN Avstrije leta 2002, ko je moral Rubens Barichello ob žvižgih s tribun prepustiti zmago kasnejšemu prvaku Michaelu Schumacherju.

Toto Wolff se je moral braniti pred kritikami. FOTO: Reuters
Toto Wolff se je moral braniti pred kritikami. FOTO: Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine