Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Maja Sajovic svetovna vojaška podprvakinja

Slovensko padalstvo slavi nov uspeh, zanj je na svetovnem vojaškem prvenstvu na Madžarskem poskrbela Maja Sajovic.
Maja Sajovic je postala svetovna vojaška podprvakinja.
Maja Sajovic je postala svetovna vojaška podprvakinja.
Z. R.
18. 8. 2018 | 18:31
18. 8. 2018 | 19:18
4:31
Svetovno vojaško padalsko prvenstvo, ki ga v tem tednu gosti madžarski Szolnok, bo novo prizorišče, ki ga bodo slovenski padalci pisali z zlatimi črkami in ki jim bo ostal v večnem spominu. Maja Sajovic, poddesetnica, članica Športne enote slovenske vojske je namreč v izjemno močni konkurenci osvojila imenitno drugo mesto oz. srebrno medaljo v skokih na cilj in na ta način nadaljevala z uspehi slovenskega padalstva, ki svetovni vrh krojijo že več kot dve desetletji.

Tekmovanje je potekalo v zelo težavnih razmerah, Sajovčevi, ki je zaostala le za prvakinjo Deborah Ferrand iz Francije pa neugodne vetrovne (turbulentne) razmere niso škodile, saj jih vajena z domačega poligona, zato je vsega pet kazenskih centimetrov v osmih serijah izjemen dosežek. ''Ko sem se odpravljala na svetovno prvenstvo sem imela pred seboj le en cilj- nadgrajevati dosežke v letošnji sezoni v svetovnem pokalu, kjer sem skakala zelo konstantno, brez večjih spodrsljajev in to mi je uspelo. Hkrati sem se počutila izredno sproščeno, kar je tudi botrovalo temu dosežku, predvsem pa sem odmislila kako nastopajo tekmice, kar je bila le še dodatna pika na i srebrni medalji. Te sem izredno vesela, kajti dosežena je bila v res čvrsti konkurenci in le želim si, da bi to formo obdržala do konca prihodnjega tedna, ko se v Bolgariji začne še civilno prvenstvo. To prvenstvo me je sedaj še bolj sprostilo in dodatno motiviralo, tako da že komaj čakam najprej seveda kratkega skoka domov, nato pa naslednjega velikega tekmovanja," je opisala nov imeniten dosežek Maja Sajovic, ki je razen prvakinje Ferrandove za seboj pustila vse Rusinje, Belorusinje, Kitajlke in ostale padalke vojaških velesil.
 

Sloveniji tudi ekipno zlato in bron Salkiča


Potem ko se slavje po včerajšnji srebrni medalji Maje Sajovic še niti ni začelo, Sajovičeva je namreč obljubila, da bo počakala še na moške kolege, imajo naši padalci po zaključku 42. svetovnega vojaškega prvenstva, ki ga je gostil madžarski Szolnok, veliko razlogov za veselje in slavje. Včeraj srebrni Maji Sajovic, je namreč danes moška reprezentanca v postavi Roman Karun, Peter Balta, Borut Erjavec, Senad Salkič in Matej Bečan dodala še ekipno zlato, da pa je uspeh še večji, je poskrbel še Senad Salkič s posamičnim bronom. Slovenska ekipa je na madžarskem skakala imenitno, od prve do zadnje serije je bila v vodstvu, v drugi je celo dosegla vojaški svetovni rekord, vseh pet padalcev je skok opravilo z odliko (brez kazenskega centimetra), skupni izplen s svetovnega prvenstva, ekipno zlato in dve posamični srebri, sta vnovičen vrhunski dosežek v izjemno močni konkurenci. Čeprav je Slovenija v vojaškem smislu palček v primerjavi z velikani, pa je v padalskem športu, predvsem v skokih na cilj, trenutno številka ena, ki je pokorila celoten padalski vojaški svet.  

''Imenitno, morda tudi malce presenetljivo, toda ko se 'poklopi' vse, nas težko kdo premaga. Nam se je v Szolnoku izšlo vse, skakali smo odlično, znašli smo se v neugodnih vremenskih razmerah, ki so bile sicer regularne, toda zahtevne in na koncu je bilo vse skupaj poplačano z ekipnim zlatom in tudi posamičnim srebrom.  Vnovič smo pokazali homogenost, kar nas krasi že dolga leta, nismo se obremenjevali z drugimi, želeli smo le skakati tako kot znamo, predvsem pa je na takšnih tekmovanjih potrebna absolutna osredotočenost le na tekmo, na tem področju pa imamo veliko izkušenj in tudi to pomaga,''je vtise po osvojenem ekipnem zlatu in posamičnem srebru strnil Senad Salkič. Danes se bodo padalci morda lahko malce poveselili, si v prihodnjih dneh napolnili baterije, nakar sledi še eno svetovno prvenstvo, tokrat civilno, v Bolgariji. Popotnica z Madžarske je pred potjo v Bolgarijo več kot imenitna, fantje in Maja Sajovic, v Montani se jim bosta pridružila še mladinca Igor Primc in Jaka Kofol, se na 35. snidenje najboljših svetovnih klasičnih padalcev lahko odpravijo sproščeni, želja vseh pa je, da bi trenutna forma držala vsaj še deset dni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine