Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Nikolaj Božič začenja, Lucija Hribar in Zala Trtnik končali kvalifikacije

Potem ko so slovenske telovadke že opravile s kvalifikacijami, se bo v ponedeljek na svetovnih prvenstvenih prvič predstavil še edini telovadec v Angliji.
Lucija Hribar med kvalifikacijami na gredi. FOTO: Paul Ellis/AFP
Lucija Hribar med kvalifikacijami na gredi. FOTO: Paul Ellis/AFP
Š. R., STA
31. 10. 2022 | 06:59
31. 10. 2022 | 11:06
5:08

Devetnajstletni Nikolaj Božič bo nastopil v kvalifikacijah parterja. Na katerem mestu bo končal SP v Liverpoolu, bo znano zvečer po nastopih vseh tekmovalnih skupin. Potem ko sta Sašo Bertoncelj in Rok Klavora lani uradno končala karieri, se njun naslednik za zdaj še kali. Božič, ki si je tako kot Luka Bojanc na krogih preko svetovnih pokalov priboril pravico do nastopa na SP, nima posebnih rezultatskih ciljev, v Anglijo gre bolj po izkušnje.

V Liverpoolu bi moral nastopiti tudi Bojanc, vendar je zaradi vnetja rame tik pred odhodom ostal brez prvenca na SP.

»Smo v fazi dolgoročnih priprav, kjer gradimo sestave telovadcev, da bodo konkurenčne na največjih tekmovanjih, kar nam gre zelo dobro. Na zadnjem svetovnem pokalu pred SP se je pokazalo, da smo na dobri poti. Na tem prvenstvu rezultatskih ciljev še nimamo, naši cilji so dolgoročni in upam, da bodo fantje že naslednjo sezono konkurenčni,« je pred odhodom dejal selektor telovadcev Sebastijan Piletič.

Za nastope je na prvenstvu sicer prijavljenih več kot 400 tekmovalcev iz 74 držav, na prvenstvu pa bodo podelili tudi prve vozovnice za olimpijske igre leta 2024 v Parizu. Po najboljše tri reprezentance iz finala ekip telovadk in telovadcev si bodo že priigrale vozovnice za Francijo.

Lucija Hribar in Zala Trtnik končali nastope v kvalifikacijah

Enaindvajsetletna Lucija Hribar in 16-letna Zala Trtnik sta sinoči v kvalifikacijah mnogoboja zaključili nastope. Hribarjeva je bila 36. z 49,899 točke, Trtnikova pa 56. z 48,299 točke. Po dveh kvalifikacijskih dnevih, ko so nastope končale vse skupine, je jasno, da sta Slovenki izpadli v kraljevski disciplini mnogoboju, kjer tekmujejo na vseh štirih orodjih. Najboljša je bila Brazilka Rebeca Andrade s 57,332 točke, pred dvema Američankama Shilese Jones (55,766) in Jade Carey (55,132).

»Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Že dolgo sem si želela prikazati en lep mnogoboj in danes mi je to uspelo. Prvič sem uspela, da sem svetovno prvenstvo končala brez padca,« je povedala Hribarjeva. To je njena najboljša uvrstitev na SP. »S tekmo sem zelo zadovoljna. Predvsem, da sem naredila celoten mnogoboj brez padca. Na gredi in parterju sem naredila nekaj manjših napak. Bradlja in preskok sta bila zelo dobro narejena. To je bila zame super izkušnja in se že neizmerno veselim prihajajočih tekem,« je bila po mnogoboju zadovoljna Trtnikova.

Trtnikova je prvič v karieri nastopila na SP, medtem ko Hribarjeva že ima nekaj izkušenj s prvenstev. Teja Belak, ki je kvalifikacije na preskoku opravila že v soboto, se tudi ni uvrstila v finale. Na koncu je s 13,116 točke končala na 15. mestu.

»Glede na to, da SP ni bilo v planu za letošnjo sezono, s svojim nastopom nisem preveč razočarana. Res je, da mi prvi skok ni uspel, čeprav ga v tem trenutku skočim z lahkoto, kar sem tudi pokazala na zadnjem tekmovanju v Mersinu. Pozna se tudi utrujenost skozi vso sezono. Zelo hitro sem po rojstvu otroka začela tekmovati na vrhunskem nivoju in praktično tekmovala od februarja,« je dejala Belakova in dodala, da je vesela, da se je sezona zaključila in da se lahko spočije.

S SP je zadovoljen tudi selektor slovenske ženske reprezentance v športni gimnastiki Andrej Mavrič.

»Na svetovnem prvenstvu sta svoj nastop opravili tudi Lucija Hribar in Zala Trtnik. Za obe bi lahko rekel, da sta nastop opravili z odliko, brez padca, kar se je poznalo tudi na zbiru točk. Lucija Hribar se je samo na desetinko približala temu, kar smo si želeli, se pravi 50 točkam,« je dejal selektor, ki je dodal, da so vse tekmovalke izpolnile pričakovanja. Slovenske tekmovalke so tako z nastopi zaključile pred prvim nastopom v kvalifikacijah edinega slovenskega telovadca v Angliji, Nikolaja Božiča.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine