Bilbao je bil letos prizorišče ene od najbolj pričakovanih odločitev v svetu svetovne kulinarike: britanska revija Restaurant, ki od leta 2002 sestavlja lestvico World's 50 Best Restaurants, je oznanila letošnji izbor. Na 48. mestu je pristala restavracija
Ane Roš in
Valterja Kramarja, kobariška
Hiša Franko.
V kategoriji najboljše kuharice na svetu je bila lansko leto zmagovalka Ana Roš, zdaj je prvo damo slovenske kulinarike po odločitvi akademije nasledila
Clare Smyth, lastnica londonske restavracije
Core.
Akademija, v kateri ocenjujejo profesionalni kuharji, poklicni ocenjevalci, lastniki restavracij, enogastronomski publicisti in strastni, kulinarično razgledani dobrojedci, vseh je skoraj tisoč, kar daje njihovim odločitvam imenitno kredibilnost, je leta 2010 na seznam, sestavljen iz dveh polovic s po petdeset mesti, prvič postavila slovensko restavracijo: na 89. mesto so uvrstili Restavracijo JB
Janeza Bratovža.
Z restavracijo, ki deluje v pritličju Plečnikove zgradbe Vzajemne zavarovalnice na Miklošičevi v Ljubljani, je bil Bratovž prvi Slovenec na prestižnem seznamu.
Na prvem mestu se je letos po deveh letih spet znašla restavracija chefa
Massima Botture, modenska Osteria Francescana.
Komentarji