Zopet bomo imeli opravka z eno verjetno vsem najbolj poznanih solatnih klasik. Torej s cesarsko solato. Njeno poreklo pripisujejo imigrantu iz Italije
Caesarju Cardiniju, ki je v začetku dvajsetega stoletja vodil nekaj restavracij v Mehiki in Ameriki.
V prislovičnem pomakanju surovin je s pomočjo lastne iznajdljivosti sestavil to okusno in hranljivo solato, ki je originalno vsebovala velike liste mehke zelene solate, inčune, trdo kuhana jajca in solatni preliv.
Današnje modificirana cesarske solate, priljubljene po celem svetu običajno vsebujejo piščanca. Kot taka torej; z veliko zelenjave, jajc,sira in mesa ter nekaj malega ogljikovih hidratov pa bo kot nalašč in ravno prava na našem krožniku, ko bomo končali dober kolesarski trening ali pa morda za ne prepozno večerjo z veliko zelenjave in beljakovin. Bogata z vlakninami, vitamini in minerali bo dobro poskrbela za vnos izgubljenih snovi.
Seveda naj zopet še dodam, da se sami zopet lahko poigrate z vašimi priljubljenimi sestavinami, kajti solata bo dobrodušno sprejela vse možne kombinacije, ki se porodijo v vaših glavah.
Poletov recept: Cesarjeva solata. FOTO: Tanja Drinovec
Za dve lačna kolesarja potrebujemo :
1 srednje velika glava mehke solate
Malo očiščenih radičevih in špinačnih listov
4 trdo kuhana jajca
250 g piščančjih prsi
2 pesti češnjevih paradižnikov
1 kroglica mocarela sira
Pest parmezana
Polovica zrelega avokada
2 rezini kuha
1 strok česna
Za preliv:
2 žlici olivnega olja
2 žlici majoneze
3 žlice jogurta
1-2 stroka česna
Malo limoninega soka
Sol, poper
1 žlica gorčice
Priprava cesarjeve solate:
Solato operemo in natrgamo. Jajca trado skuhamo. Očistimo paradižnik. Piščanca narežemo na trakove, posolimo in hrustljavo popečemo na olju. Iz sestavin za preliv v strojčku za mletje sesekljamo in zmešamo vse sestavine za preliv.
Na večji krožnik zložimo vse vrste solate in špinačo, narezan paradižnik, avokado in jajca, koščke sira in piščanca. Na vse to zložimo piščanca in koščke hrustljavo popečenega kruha, ki smo ga natrli s česnom in narezali na kocke. Solato po želji začinimo in posolimo. Na zadnje pa vse skupaj še prelijemo s prelivom in potresemo s parmezanom.
Komentarji