Zopet smo treščili ob sladkorno dno. Naše zaloge sladkorja so usahnile, kriza je velika, za hude sladkorne pregrehe pa je naša vest pretanka. Imamo rešitev, ki bo s kompromisom uredila našo težavo.
Malo bolj zdrave ajdove palačinke s skuto in orehi. Vse sestavine so pravo bogastvo dobrih in kvalitetnih živil, ki nam prispevajo poleg sladkorja še nekaj beljakovin in zdravih maščob z vitamini in minerali.
Zelo moderna ajdova brezglutenska moka, ki vsebuje bogastvo mineralov in vitaminov, bo nastopila v okusnih palačinkah, ki jih bomo nadevali s skutnim in orehovim nadevom. Po dolgem in napornem treningu izvrstna in kakovostna zapolnitev izgubljenih kalorij.
Poletov recept: Ajdove palačinke s skuto in orehi. FOTO: Tanja Drinovec
Za pekač palačink, cca 30x40 cm potrebujemo:
Palačinke:
olje
1 l mleka
3 jajca
Rum, vaniljev sladkor
Sol, rjavi sladkor
100 g ajdove moke
Ščep pecilnega praška
Skutin nadev:
300 g skute
100 g sira maskarpone
Nekaj žlic sladkorja
Limonina lupinica
Rum
3 jajca
Vaniljev sladkor
Orehov nadev:
1 dl sladke smetane
0,5 dl mleka
Žlica masla
200 g mletih orehov
Nekaj žlic kokosovega sladkorja
Cimet, žlica kakava, rum
Poletov recept: Ajdove palačinke s skuto in orehi. FOTO: Tanja Drinovec
Priprava ajdovih palačink s skuto in orehi:
Sestavine za palačinke zmešamo v gladko zmes in na vroči ponvi spečemo palačinke. Prav tako zmešamo sestavine za skutin nadev v kremasto zmes. Za orehov nadev pa na ponvi stopimo maslo in mu dodamo smetano in mleko. Ko to zavre notri stresemo mlete orehe in vse skupaj na hitro pokuhamo. Dodamo še kakav, sladkor, rum in cimet in še kratek čas kuhamo.
Palačinke zlagamo na pomaščen pekač in jih izmenjaje mažemo s skutinim in orehovim nadevom. Prva plast naj bo skutina, druga orehova in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo mase in palačink. Na koncu zadnjo in tudi vrhnjo plast palačink premažemo še z razžvrkljanim jajcem. Vse skupaj pečemo približno pol ure pri temperaturi 180 stopinj.
Poletov recept: Ajdove palačinke s skuto in orehi. FOTO: Tanja Drinovec
Komentarji