Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Piroške - ruski fast food

Čisto nič ne bomo zgrešili, če si omislimo piroške tudi za kak daljši pohod ali hribovski izlet. Na vrhu hriba nam bodo prišle še kako prav.
V današnjem receptu se bomo lotili pirošk s kislim zeljem in šampinjoni. FOTO: Tanja Drinovec
V današnjem receptu se bomo lotili pirošk s kislim zeljem in šampinjoni. FOTO: Tanja Drinovec
2. 10. 2021 | 07:00
3:10
Tokrat bomo v Poletovem receptu odpotovali proti slovanskim deželam od koder prihaja že kar dobro in ponovno vedno bolj priljubljena in uporabna jed. Govorimo o piroškah. Tej jedi mešanega porekla (Poljska Ukrajina Belorusija) , če poenostavimo ruskega bi lahko rekli tudi ruski fast food.

image_alt
Filana paprika se reče po domače


Jed je relativno enostavna za pripravo, izdelujemo pa jo lahko v neštetih poljubnih različicah po lastnem navdihu. Osnova je enostavno kvašeno testo, malo bogatejše od kruha. Izvirno pa so polnjene s krompirjem, zeljem, mesom, sirom … seveda pa tudi z raznimi sladkimi nadevi.

V današnjem receptu se bomo lotili pirošk s kislim zeljem in šampinjoni. Morda malce nenavadno vendar presenetljivo okusno polnilo. Za povrhu pa še zdravju prijazno. Vemo, da je kislo zelje eno večjih vitaminskih bomb. Za testo pa bomo uporabili kvalitetno polnozrnato in pirino moko.

Čisto nič ne bomo zgrešili, če si omislimo piroške tudi  za kak daljši pohod ali hribovski izlet. Na vrhu hriba nam bodo prišle še kako prav, da nam vlijejo novih moči za pot nazaj.
 

Za piroške potrebujemo (za cca 24 pirošk):

Testo  :
200 g polnozrnate moke
250 g pirine moke
1 zavojček kvasa
1 jajce
1 dl toplega mleka
3 žlice stopljenega masla
2 žlici olja
3 žlice sladkorja
Žlica kisle smetane

Nadev za piroške:

300 g kislega zelja
2 manjši čebuli šalotki
1 večja čebula
2 pesti sesekljanih šampinjonov
Žlička sladkorja
Ščep kumine
Sol, poper
1pest ocvirkov (opcijsko)
1 jajce za premaz
 

Priprava pirošk:


V skledi zgnetemo ročno ali z mešalcem vse sestavine za testo, tako da začne odstopati od posode. Po potrebi dodajamo moko ali malo vode, da dosežemo pravo stanje in čvrstost testa. Pustimo ga pokritega na toplem približno pol ure, da vzhaja. Med tem pripravimo nadev. V ponvi spražimo sesekljano čebulo na olju in žlički sladkorja. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo sesekljane šampinjone, nato splaknjeno kislo zelje in vse skupaj še nekaj časa pražimo, da se zelje zmehča. 

V skledi zgnetemo ročno ali z mešalcem vse sestavine za testo, tako da začne odstopati od posode... FOTO: Tanja Drinovec
V skledi zgnetemo ročno ali z mešalcem vse sestavine za testo, tako da začne odstopati od posode... FOTO: Tanja Drinovec


Dodamo sol, poper, kumino nazadnje pa po želji še ocvirke. Zmes ohladimo. Ko je testo vzhajalo ga razvaljamo na pomokani površini nekaj milimetrov debelo. Iz testa izrežemo kroge, katerih robove narahlo premažemo z vodo. Na vsak krog položimo žlico zeljne zmesi. Krog prepognemo čez polovico, ga zapremo in po robovih pritisnemo z vilico, da je dobro zaprt.
Piroške zložimo na pekač obložen s peki papirjem in pečemo pri temperaturi 180 stopinj približno 20 minut. V zadnjih petih minutah peke piroške še premažemo z razžvrkljanim jajcem.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine