Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Filana paprika se reče po domače

Poletni čas je čas zelenjave v vseh mogočih oblikah in kombinacijah in je tudi čas nadevanih paprik.
Poletov recept: nadevane, filane paprike. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
Poletov recept: nadevane, filane paprike. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
11. 7. 2021 | 09:48
2:52
Za tokratni Poletov recept si bomo torej skuhali še eno klasično in celo tradicionalno jed morda iz malo starejših časov, ki pa se je marsikdo še dandanes razveseli.
image_alt
Sataraš, polni poletni obrok

Poznam jih nekaj, ki nad jedjo niso pretirano navdušeni, kar precej pa tudi velikih navdušencev te pravzaprav kultne jedi, če malo posplošimo, Balkana. Kot se spominjam svojega očeta, si mu težko bolj polepšal dan kot s krožnikom stare dobre nadevane paprike. Z mano ni bilo čisto tako, vendar mi je s časom tudi kar prirasla k srcu in neskromno lahko pripomnim, da mi kar dobro uspejo. Oče bi bil verjetno tudi z mojimi precej osrečen, si neskromno domišljam.

V resnici pa nadevane paprike prav lepo pašejo tudi v našo rubriko z malo bolj zdravo kuharijo. Konec koncev gre za čudovito kombinacijo mesa in zelenjave, poleg pa še kanček riža za zaokroženje jedi z ogljikovimi hidrati, ki nam prinesejo še nekaj potrebnih kalorij. Priprava nadevanih paprik ni kakšna posebna znanost, nekaj več časa nam vzame le kuhanje le-teh sicer pa kar pogumno na delo.
Poletov recept: nadevane, filane paprike. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
Poletov recept: nadevane, filane paprike. FOTO: Tanja Drinovec/Delo

Nadevane paprike: za 2 do 4 osebe potrebujemo:


6 srednje velikih rumenih paprik (babura)
500 g mletega mesa
2 pesti riža
Olje
Čebula
2 stroka česna
2 jajci
Pest peteršilja
Sol, poper
Ščep sladke paprike
Omaka:
2 žlici masla
Žlička sladkorja
500 do 700 ml paradižnikove mezge
2 žlici pirine moke
Sol, poper
1 manjša čebula
Poletov recept: nadevane, filane paprike. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
Poletov recept: nadevane, filane paprike. FOTO: Tanja Drinovec/Delo

Priprava nadevanih paprik:

Paprike očistimo izdolbemo in ohranimo pokrovčke (okrog peclja). Na olju prepražimo čebulo in dodamo meso.  Pražimo še nekaj časa in nato dodamo sesekljan česen in peteršilj. Začinimo s soljo, poprom in sladko papriko. Nato primešamo še riž in vse skupaj še nekaj časa pražimo. Odstavimo iz ognja, ohladimo nato pa ohlajeni zmesi primešamo jajci. Dobimo zmes za nadev, ki jo z žlico nadevamo v očiščene paprike. S pokrovčki (peclji) jih zapremo. Lotimo se kuhanja omake. Na maslu prepražimo sladkor in čebulo.

Na to dodamo moko, ki jo tudi nekaj časa pražimo. Ko porumeni vse skupaj zalijemo z mezgo.( po potrebi lahko tudi z nekaj vode) Omako še začinimo in jo kuhamo, da postane lepo gladka in ravno prave gostote. Vanjo zložimo paprike in jih kuhamo dobro uro oziroma toliko časa, da se paprike lepo zmehčajo. Paprike postrežemo po potrebi s kruhom, odlično pa se jim poda tudi pire krompir.
 
Poletov recept: nadevane, filane paprike. FOTO: Tanja Drinovec/Delo
Poletov recept: nadevane, filane paprike. FOTO: Tanja Drinovec/Delo

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine