Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Izstrelitev odpadla zaradi tehničnih težav

Kot so pojasnili, je tlačni ventil zamrznil, zato izstrelitve ni bilo. Znova bodo poskusili v prihodnjih dneh.
Starship bo moral še nekoliko počakati, da zasije v vsej svoji moči. FOTO: Spacex

 
Starship bo moral še nekoliko počakati, da zasije v vsej svoji moči. FOTO: Spacex  
17. 4. 2023 | 07:00
17. 4. 2023 | 15:58
6:11

Vse je kazalo dobro, polnjenje rezervoarjev z gorivom je teklo kot namazano, nato pa se je pokazalo, da so tehnične težave vedno pripravljene, da pokvarijo zabavo. Zatajil oziroma zamrznil je tlačni ventil, zato so izstrelitev starshipa preklicali. Raketo so že dodobra napolnili z gorivom, zato bodo zdaj potrebovali vsaj 48 ur, da raketo izpraznijo in znova pripravijo na izstrelitev. Kot so še povedali v prenosu dogajanja, so z vajo vseeno zadovoljni.

Starship je ime za raketo, sestavljeno iz zgornje stopnje, prav tako imenovane starship, v katerem bo prostora za okoli sto ljudi oziroma za tovor, in pogonske rakete super heavy. Raketa je v celoti večkratno uporabna, za obe stopnji namreč predvidevajo pristajanje. To bo najmočnejša raketa, kadar koli zgrajena, saj bo v orbito sposobna prenesti do 150 ton tovora, če z raketo ne bodo želeli pristajati pa celo do 250 ton (v primeru pristanka je tovora manj, ker mora imeti raketa več goriva). Visoka je 120 metrov, premer je devet metrov, super heavy je opremljen s 33 motorji raptor, raketo poganja kombinacija metana in kisika.

Izstrelitev mogočne rakete razvpitega podjetnika je v Boca Chico pritegnila veliko ljudi. FOTO: Go Nakamura/Reuters
Izstrelitev mogočne rakete razvpitega podjetnika je v Boca Chico pritegnila veliko ljudi. FOTO: Go Nakamura/Reuters

Do zdaj je zasebno vesoljsko podjetje nekajkrat na podorbitalne lete izstrelilo zgornje stopnje rakete, te so se ob pristanku nekajkrat spektakularno razletele, vendar je uspel tudi pristanek.

Pri prvem testnem poletu celotne rakete, ki jo tokrat sestavljata prototipa ship 24 in booster 7, se s pristajanjem ne bodo trudili, so navedli pri podjetju. Ugank o delovanju vseh sistemov je preprosto preveč, da bi se ukvarjali še s temi zelo zahtevnimi manevri. V načrtu je, da bo polet trajal okoli 90 minut, začenši z izstrelitvijo iz izstrelišča Starbase (zvezdna baza). Let bo potekal nad Mehiškim zalivom. Super heavy bo potisnil starship do orbitalne hitrosti, nato se bosta stopnji ločili, pogonska stopnja bo padla v morje okoli 30 do 35 kilometrov od obale Teksasa. Starship bo letel naprej predvidoma do višine 235 kilometrov. Okoli devet minut in 20 sekund po izstrelitvi se bodo njegovi motorji ugasnili, nato bo več kot eno uro »plul« v orbiti, vendar celotnega kroga okoli Zemlje ne bo opravil, nato pa bo nad Tihim oceanom vstopil v atmosfero in z veliko hitrostjo pljusknil v morje nekaj sto kilometrov od Havajev.

Starship je visok 120 metrov. FOTO: Spacex

 
Starship je visok 120 metrov. FOTO: Spacex  

»Ker je to prvi polet obeh stopenj, je načrt poleta relativno preprost,« so navedli na spletni strani. »Na primer, starship ne bo znova prižgal motorjev ob vstopu v atmosfero in ne bo poskušal kontrolirano vstopiti v ocean. Cilj je zbrati kar se da največ podatkov o dinamiki rakete, kako se plovilo obnaša med letom, da bomo lahko pristajanje preizkusili v prihodnjih poletih.«

Ameriška zvezna letalska administracija (FAA) je podjetju Elona Muska dovoljenje za izstrelitev rakete izdala šele v petek. »Po temeljitem pregledu je FAA ugotovil, da Spacex dosega vse varnostne in okoljske standarde ter upošteva vsa pravila gleda tovora in finančne odgovornosti,« je sporočil FAA. Dovoljenje so izdali za pet let. Spacex je več let čakal na to dovoljenje za izstrelitve raket iz Teksasa. Izstrelišče so namreč postavili ob obali Mehiškega zaliva, kjer so močvirja. FAA je obsežen okoljski pregled zaključil junija lani in takrat izdal več kot 75 različnih popravljalnih ukrepov za zaščito okolja in tamkaj živečih živalskih vrst. V Boca Chici je podjetje postavilo naselje, kjer živijo zaposleni. V Spacexovi vesoljski bazi Starbase je zaposlenih okoli 1800 ljudi. V bližini Austina pa zdaj Spacex postavlja novo tovarno za izdelavo komponent za njihov satelitski internet starlink.

S prvim testnim poletom celotne rakete bodo pri Spacexu naredili pomemben korak, da raketa postane operativna. Nasa je starship izbrala za prevozno sredstvo, s katerim bodo v okviru Artemis 3 astronavti pristali na Luni. Prav tako je raketo za polet okoli Lune zakupil japonski milijarder Jusaku Maezava. Polet z raketo starship sta zakupila tudi bogataš Dennis Tito in njegova žena Akiko. 82-letni Tito je bil prvi turist v vesolju, ko je leta 2001 z ruskim plovilom poletel na mednarodno vesoljsko postajo. S starshipom želi poleteti okoli Lune. 

Muskovo podjetje ima z raketo smele načrte: kot verjamejo, bodo astronavti z njo potovali še naprej od Lune, do Marsa ter naprej do Jupitra in njegovih lun. Ker bo raketa večkratno uporabna, naj bi se stroški močno zmanjšali: starship bo pristajal vertikalno na tleh, super heavy pa naj bi celo ujeli na samem izstrelitvenem stolpu in bi lahko bil v nekaj urah pripravljen na nov polet. Do zdaj Spacexovi falconi pristajajo ali na trdnih tleh ali pa na plavajočih ploščadih. Starship bi lahko po Muskovih idejah predstavljal tudi izjemno hiter prevoz potnikov na Zemlji – ali se bo to finančno izplačalo in bodo rakete nadomestile letala, pa je drugo vprašanje. Tudi druga podjetja in države gradijo težkokategorne rakete: no, Nasa že ima SLS – starship bo močnejša od nje, Blue Origin gradi raketo new glenn, Kitajska dolgi pohod 9 in Rusija jenisej.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine