Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Po težavah z Nauko preložen polet starlinerja

Pri Nasi so zagotovili, da sedemčlanska posadka ni bila in ni v nikakršni nevarnosti.
Nauka se je včeraj priklopila na postajo, nato so sledile velike težave. FOTO: Roscosmos/AFP
Nauka se je včeraj priklopila na postajo, nato so sledile velike težave. FOTO: Roscosmos/AFP
30. 7. 2021 | 06:13
30. 7. 2021 | 08:32
2:36
Včeraj se je ruski modul Nauka po letih zamud pri gradnji in številnih težavah in po tem, ko je prejšnji teden prispel v orbito, vendarle spojil z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). A nato se je zgodil nepričakovan prižig potisnikov, kar je premaknilo celotno konstrukcijo. Pri Nasi so zagotovili, da sedemčlanska posadka ni bila in ni v nikakršni nevarnosti. So pa težave odnesle današnjo izstrelitev Boeingovega starlinerja.
 

Več o Nauki: 
image_alt
Novi ruski modul mednarodne vesoljske postaje


ISS se je po prižigu potisnikov novega modula nagnila za 45 stopinj od normalne orientacije, žiroskopi se namreč niso mogli uspešno spopasti z motorji 20-tonskega modula, ki so se prižgali dobre tri ure po spojitvi s postajo. Za nadzor višine postaje so nemudoma prižgali motorje na ruskem modulu Zvezda, kamor se je Nauka tudi priklopila, dodali so še motorje tovorne kapsule progress, ki je prav tako pripojen na Zvezdo. Dobro uro po težavah se je postaja že postavila v normalno pozicijo. Po podatkih Nase ISS ni bila poškodovana, bodo pa vse natančno analizirali in preverili, je zagotovil vodja programa ISS Joel Montalbano.

Poudaril je, da posadka ni bila nikakor ogrožena. »Ko izgubiš nadzor nad višino, je to nedvomno nekaj, čemur se nemudoma posvetiš, a posadka ni bila v nobeni nevarnosti.«

Za zdaj ni jasno, zakaj so se motorji prižgali. Kozmonavta Oleg Novicki in Pjotr Dubrov sta takrat spajala modul z obstoječim računalniškim sistemom. Nato se je postaja začela premikati, česar posadka sicer ni občutila, so pa to vsekakor zaznali računalniki tako na postaji kot v nadzornih centrih.


Starliner bo poletel 3. avgusta


Zaradi napake pa so preklicali današnjo izstrelitev Boeingove kapsule za prevoz posadke starliner in jo preložili predvidoma na 3. avgust. Gre za ponovljen testni polet brez posadke, potem ko so jo decembra 2019 zagodle težave z notranjo uro in se je kapsula utirila v napačno višino v orbiti in ni dosegla postaje.

»Odločili smo se, da izstrelitev ne bi bila pametna. Kolegom moramo dati čas, da preučijo, kaj se je zgodilo, da bodo potem popolnoma pripravljeni na nas,« je poudaril direktor komercialnega programa pri Nasi Steve Stich.
 

Več o starlinerju: 
image_alt
Starliner na popravnem izpitu

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine