Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Nepričakovana molekula na Titanu

Ciklopropenilidena še niso odkrili v atmosferi nobenega drugega nebesnega telesa.
Saturnova luna Titan je morda kraj v osončju, kjer so ravno zdaj pravi pogoji za nastajanje življenja.<br />
FOTO: NASA/JPL-Caltech/University of Nantes/University of Arizona&nbsp;
Saturnova luna Titan je morda kraj v osončju, kjer so ravno zdaj pravi pogoji za nastajanje življenja.<br /> FOTO: NASA/JPL-Caltech/University of Nantes/University of Arizona&nbsp;
28. 10. 2020 | 14:00
28. 10. 2020 | 20:32
2:52
Saturnova luna Titan ima v ozrač­ju molekulo, ki je znanstveniki niso odkrili še v nobeni drugi atmosferi. Gre za ciklopropeniliden s formulo C3H2. Nasini znanstveniki menijo, da je morda preprosta ogljikova molekula predhodnica kompleksnejših, ki so pomembne za življenje.

Odkrili so jo z milimetrskim in podmilimetrskim teleskopom Alma v čilski puščavi Atakama, ki zaznava specifičen podpis posameznih kemičnih spojin. C3H2 je sicer prisoten v vesolju, odkrili so ga v oblakih prahu in plinov, ki lebdijo v drugih zvezdnih sistemih, kjer pa je premrzlo, da bi se sprožale kemijske reakcije. Ker hitro reagira z drugimi molekulami, je bilo odkritje molekule v gosti atmosferi lune presenečenje. Majhne količine so našli sicer v zgornjih plasteh ozrač­ja, kjer je plinov manj, da bi C3H2 z njimi lahko reagiral. Ni pa jim uspelo razvozlati, zakaj so ga odkrili le pri Titanu in nikjer drugje.



Titan je največja Saturnova luna in je v marsikaterem pogledu še najbolj Zemlji podoben svet, ki smo ga našli do zdaj. Ima debelo atmosfero, kar štirikrat gostejšo od Zemljine, oblake, na njem dežuje, na površju so jezera in reke, ne sicer vodne, ampak metanove, pod površjem pa naj bi bili oceani slane vode. Njegova atmosfera je večinoma sestavljena iz dušika in nekaj metana. Ko molekule zaradi Sončevega sevanja razpadajo, se lahko sproži zanimiva organska kemija in veliko vprašanje je, ali je Titan primeren za razvoj življenja. Morda na njem vladajo podobne razmere, kot so bile na Zemlji pred tremi milijardami let.

Titan je večji kot planet Merkur in druga največja luna v osončju. Največja luna je Jupitrov Ganimed. Titan je od Saturna oddaljen 1,2 milijona kilometrov, Saturn pa je od Sonca oddaljen 1,4 milijarde kilometrov. Temperature na površju Titana so okoli minus 179 stopinj Celzija.

image_alt
Na Titan bo odpotoval dron (VIDEO)


Da bi ta nenavadni svet podrobneje spoznali, Nasa pripravlja odpravo Dragonfly (Kačji pastir). Leta 2027 bo proti luni poletelo plovilo, ki se bo kot helikopter premikalo po površju in ga preučevalo. Če bo odprava uspešna, bo morda dokončno razkrila, kakšna mešanica je bila potrebna za razvoj živih bitij tu pri nas. Misija je del Nasinega programa New frontiers (nove meje), v okviru katerega raziskujejo, kako sta se pomešali kemija in biologija.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine