Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Matjaž Humar bo skušal izdelati jedilne laserje

Raziskovalec z IJS je pridobil nov prestižni evropski projekt ERC.
Matjaž Humar FOTO: Jože Suhadolnik

 
Matjaž Humar FOTO: Jože Suhadolnik  
S. S.
11. 7. 2024 | 12:32
11. 7. 2024 | 13:00
3:01

Doc. dr. Matjaž Humar z Instituta Jožef Stefan (IJS) je po projektu ERC za začetek samostojne raziskovalne poti leta 2019 pridobil še projekt ERC za potrditev koncepta raziskav. Cilj na novo pridobljenega projekta EdibleLasers je izdelava laserjev le iz užitnih materialov in njihova uporaba za senzorje v hrani, zdravilih in drugih izdelkih. Takšni laserji bodo omogočali zelo natančno merjenje lastnosti hrane, uporabljeni bodo lahko tudi kot senzorji za medicinske namene, v snoveh in izdelkih za kmetijstvo, industrijo, trajnostni monitoring okolja in pitne vode in bodo na številnih področjih lahko vplivali na kakovost življenja, so sporočili z IJS. 

Matjaž Humar iz Laboratorija za biološko in mehko fotoniko Odseka za fiziko trdne snovi IJS bo skušal narediti laserje iz užitnih snovi ter preizkusil njihovo delovanje v hrani. »To področje raziskovanja je skoraj neobstoječe in zato ponuja ogromno možnosti, saj bodo takšni laserji omogočali zelo natančno merjenje lastnosti hrane in tako pripomogli k njeni kakovosti in varnosti. Zaradi svoje majhnosti ne bodo spremenili lastnosti hrane. Ker bodo narejeni iz hrane same, bodo lahko hitreje zaznali spremembe v svežini. Užitni laserji pa odpirajo tudi možnost širše uporabe. Uporabljeni bodo lahko kot senzorji za medicinske namene, v snoveh in izdelkih za kmetijstvo, industrijo, trajnostni monitoring okolja in pitne vode. Tako bodo laserji, razviti pod okriljem EdibleLasers, uporabni na številnih področjih, ki bodo vplivala na kakovost življenja,« so pojasnili. 

Humar bo s svojo skupino na IJS sicer prihodnje leto končal raziskovalni projekt ERC Cell-Lasers, v katerem razvija biološke laserje za proučevanje procesov znotraj celic in bioloških organizmov. S tem je postal sedmi nosilec raziskovalnega projekta ERC v Sloveniji, ki je pridobil tudi dodatno podporo za razvoj inovativnih potencialov svojih raziskav, in obenem tretji na IJS.

Slovenski raziskovalec je kot prvi uspešno v celico vgradil laser in hkrati odkril, da maščobne celice pravzaprav že vsebujejo laserje. Januarja je z Zalo Korenjak ustvaril laser s pomočjo milnega mehurčka, ki bi bil lahko uporaben kot senzor tlaka in električnega polja. Nedavno pa je s kolegi z nemškega Instituta Max Planck prvič pokazal generacijo prepletenih fotonov v organski snovi, natančneje v tekočih kristalih.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine