Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Bodo internetni sateliti zasenčili zvezde?

Starlink: Veriga Spacexovih satelitov je vidna s prostim očesom. Astronomi niso navdušeni.
Takole je bil videti Spacexov vlakec nad Nizozemsko. FOTO: AFP
Takole je bil videti Spacexov vlakec nad Nizozemsko. FOTO: AFP
29. 5. 2019 | 15:00
29. 5. 2019 | 15:19
4:15
Prejšnji teden je Spacex v orbito poslal prvih šestdeset satelitov, ki bodo čez nekaj let del megakonstelacije Starlink s kar 12.000 sateliti za dostop do svetovnega spleta. Nekaj dni po izstrelitvi so se na družbenih omrežjih pojavili navdušeni opisi svetleče se verige, ki je potovala po nebu in jo je mogoče videti s prostim očesom. Precej manj so navdušeni astronomi.



Spacex je namreč samo eno od podjetij, ki nameravajo v orbito utiriti na stotine novih satelitov. Pri tem nista težava le čedalje večja gneča v orbitah in nevarnost, ki jo prinašajo odsluženi sateliti in druge vesoljske smeti; astronomi zdaj opozarjajo, da bodo svetli objekti ovirali že tako zaradi svetlobnega onesnaževanja na Zemlji otežen pogled na vsemirje. »Videl sem vlakec satelitov in bilo je osupljivo. Nato sem dojel, da bo nekaj tisoč takšnih objektov močno spremenilo podobo nočnega neba,« je za Guardian dejal nizozemski astronom Cees Bassa.



Zdaj so sateliti na višini okoli 450 kilometrov, njihova končna orbita bo 550 kilometrov visoko, ni pa še povsem jasno, kakšna bo njihova svetilnost. Bassa je na twitterju zapisal, da bodo na geografski širini 52 stopinj severno na tej višini od maja do sredine avgusta gotovo osvetljeni in torej vidni; nekaj ur pred sončnim vzhodom in po sončnem zahodu bodo vidni tudi v drugih delih leta. Za zdaj so znane le orbite prvih 1584 satelitov, če bo celotna konstelacija nameščena na podobnih orbitah, pa jih bo v poletnih mesecih vseskozi mogoče videti od sedemdeset do sto, je izračunal Bassa.

Prvi mož Spacexa Elon Musk se brani in zanika, da bodo njegovi sateliti uničili nočno nebo. »V orbiti je okoli 4900 satelitov, ki jih ljudje ne opazijo. Satelite mreže Starlink bo opazil samo res zelo pozoren opazovalec in ne bodo imeli nikakršnega vpliva na astronomska opazovanja. Sploh pa moramo teleskope premakniti v orbito, saj so motnje zaradi atmosfere grozne,« je zapisal Musk. Dodal je, da lahko brez težav obrnejo umetne objekte tako, da čim bolj zmanjšajo odboj svetlobe od solarnih panelov. »Ekipo sem posebej opozoril na to. Svetilnost satelitov bomo bolje poznali, ko bodo v pravi orbiti in bodo paneli obrnjeni proti soncu.« Musk je poudaril, da želijo z mrežo čim več ljudem zagotoviti poceni dostop do interneta, pa tudi: »Zagotovili bomo, da Starlink ne bo vplival na astronomska opazovanja. Znanost je za nas zelo pomembna.«



Poleg Spacexa mrežo satelitov načrtujejo v podjetju Oneweb, ta jih bo štela 648, Telesat gradi mrežo 292 satelitov, v Amazonovi jih bo 3236. Po navedbah portala Space.com imajo trenutno sateliti Starlink navidezni sij oziroma magnitudo 4 do 5, s prostim očesom pa lahko v dobrih razmerah, torej ko je nebo zelo temno in jasno, vidimo nebesna telesa z navideznim sijem 6. Najsvetlejše zvezde imajo navidezni sij okoli –1, najsvetlejša zvezda za Soncem, ki ima povprečno magnitudo –26,8, je Sirij z magnitudo –1,44. Najsvetlejši objekt na nočnem nebu za Luno (–12,6) je Venera z najvišjo magnitudo –4,1.

Številne spletne strani že spremljajo pot Spacexovih satelitov in napovedujejo, kdaj in kje jih je mogoče videti

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine