Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Arecibo se je sesedel sam vase

Z radijskim teleskopom, ki je bil dolga leta največji, so proučevali tako asteroide, ki so zašli v našo bližino, kot oddaljene galaksije.
Uničenje, potem ko so popustili nosilni kabli in je 900-tonska platforma zgrmela na radijski krožnik. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP
Uničenje, potem ko so popustili nosilni kabli in je 900-tonska platforma zgrmela na radijski krožnik. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP
2. 12. 2020 | 15:00
2. 12. 2020 | 16:12
2:32
V torek so kabli 900-tonskega instrumenta, visečega nad 305 metrov širokim radijskim krožnikom Arecibo v Portoriku, popustili. Legendarni observatorij je uničen.

Sredi novembra je ameriška nacionalna znanstvena fundacija (NSF) sklenila, da po dveh večjih nesrečah, ko so se strgali nosilni kabli, zapre in poruši radijski teleskop, ki so ga postavili pred 57 leti. Odločitev ni bila lahka, saj je teleskop za znanost neprecenljiv in nima primerjave, a na prvem mestu so človeška življenja.

Astronome je napoved o zaprtju teleskopa, s katerim so premikali meje znanega o vesolju, spodbudila, da so s podporniki skušali odgovorne še prepričati, da je observatorij vreden milijonov za obnovo. Zdaj upanja ni več; observatorij, ki je skozi zgodovino kljuboval orkanom, potresom in drugim naravnim silam, ni zdržal niti dovolj dolgo, da bi ga nadzorovano razstavili. K sreči nikogar ni bilo v bližini, ko je težka platforma padla skoraj 140 metrov globoko.

Sredi novembra se je NSF odločila, da observatorij nadzorovano porušijo. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP
Sredi novembra se je NSF odločila, da observatorij nadzorovano porušijo. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP


»Šlo je za učinek snežne kepe, tega ni bilo mogoče ustaviti,« je povedal operativni direktor teleskopa Ángel Vázquez in dodal, da so teleskop vzdrževali po najboljših močeh.

image_alt
Observatorij Arecibo bodo podrli


Z radijskim teleskopom, ki je bil dolga leta največji, so proučevali tako asteroide, ki so zašli v našo bližino, kot oddaljene galaksije. Z njim so oprezali za morebitnimi signali nezemljanov. Bil je glavno orodje radijske astronomije. S teleskopom so denimo odkrili pulsarje, hitrovrteče se nevtronske zvezde z močnim magnetnim poljem, za kar sta Martin Ryle in Antony Hewish leta 1947 dobila Nobelovo nagrado.

Kombinacija fotografij observatorija, ko je bil v polnem sijaju, po padcu prvega kabla avgusta letos in nazadnje po popolnem uničenju. <br />
FOTO: Ricardo Arduengo/AFP/NAIC: Arecibo Observatory, a facility of the NSF<br />
 
Kombinacija fotografij observatorija, ko je bil v polnem sijaju, po padcu prvega kabla avgusta letos in nazadnje po popolnem uničenju. 
FOTO: Ricardo Arduengo/AFP/NAIC: Arecibo Observatory, a facility of the NSF
 


Impozantna konstrukcija sredi gozda ima v Portoriku tudi močno simbolno vlogo, saj so ga obiskovale generacije šolarjev in tudi odrasli. Na leto je observatorij obiskalo okoli 90.000 ljudi. Tam so posneli več filmov, med drugim film o Jamesu Bondu Zlato oko pa znanstvenofantastično uspešnico Stik.

FOTO: Ricardo Arduengo/AFP
FOTO: Ricardo Arduengo/AFP


Nov takšen teleskop bi stal okoli 300 milijonov evrov, ki jih NSF nima. Sredstva bi moral odobriti ameriški kongres.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine