Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zastrupljena Julija Skripal: Okrevanje je bilo zelo boleče

Hči nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala se je prvič po zastrupitvi pokazala javnosti.
Julija Skripal je prosila za spoštovanje svoje in očetove zasebnosti. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Julija Skripal je prosila za spoštovanje svoje in očetove zasebnosti. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
T. V.
23. 5. 2018 | 18:53
23. 5. 2018 | 19:34
2:13
London – »Srečo imam, da sem živa,« je 33-letnq Skripalova povedala v intervjuju za agencijo Reuters in dodala, da se je njeno življenje obrnila na glavo odkar je bila 4. marca skupaj z očetom Sergejem Skripalom, nekdnjim ruskim vohunom, izpostavljena strupu novičok v Salisburyju, kjer so ju našli nezavestna na klopici v parku.

Skripalova, ki je iz bolnišnice prišla v začetku meseca, je v pogovoru izrazila željo, da bi se v prihodnosti vrnila v Rusijo. Zahvalila se je ruskemu veleposlaništvu za njihovo ponujeno pomoč, a dodala, da ponudbe z očetom nista pripravljena sprejeti.

Zahvalila se je tudi ljudem, ki so njo in očeta po zastrupitvi zdravili. Dejstvo, da sta bila z očetom zastrupljena z novičokom, je opisala kot šokantno. Julija je bila po zastrupitvi 20 dni v komi, na njenem vratu pa je vidna brazgotina, verjetno od traheotomije, izvedene med poskusom reševanja njenega življenja. Bolnišnico je zapustila pred približno petimi tedni.


Vsak dan se sooča s posledicami napada


»Oba sva imela veliko srečo, da sva peživela ta poskus umora. Najino okrevanje je bilo počasno in zelo boleče,« je povedala in dodala, da se vsak dan posebej sooča s psihičnimi in čustvenimi posledicami napada. Želi si. da bi skrbela za očeta, dokler si popolnoma ne opomore. Julijo in Sergeja Skripala so preselili na varno lokacijo, a ni znano, ali sta na isti lokaciji.

Zastrupitev Sergeja in Julije Skripal je močno razburila London in poslabšala odnose z Moskvo. Sledil je izgon številnih ruskih diplomatov iz Velike Britanije kot tudi nekaterih britanskih zaveznic. Moskva je izgnala več zahodnih diplomatov in vztraja, da ni odgovorna za zastrupitev. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izrazil prepričanje, da je Julija Skripal govorila pod prisilo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine