Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Začetek poskusnega množičnega testiranja prestavljen na torek

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Po Nizozemski je danes tudi Belgija napovedala, da bo prepovedala vse letalske povezave z Veliko Britanijo, potem ko so tam potrdili obstoj seva novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od sedaj poznanih. FOTO: Susana Vera/Reuters
Po Nizozemski je danes tudi Belgija napovedala, da bo prepovedala vse letalske povezave z Veliko Britanijo, potem ko so tam potrdili obstoj seva novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od sedaj poznanih. FOTO: Susana Vera/Reuters
Š. J., A. V., M. P. V., STA
20. 12. 2020 | 08:13
20. 12. 2020 | 20:04
23:51


20.05 Pristojne slovenske oblasti presojajo o ukrepih v zvezi z novim sevom koronavirusom

Pojav novega, mutiranega seva koronavirusa, ki se hitro širi v Združenem kraljestvu, presojajo pristojne slovenske zdravstvene oblasti, ki bodo oblikovale in predlagale ustrezno ukrepanje. O ukrepih bo odločila vlada na predlog svetovalne skupine, so za STA sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Kot so dodali, trenutno velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi prisotnost mutiranega seva koronavirusa, so še sporočili.

17.58 Ministrstvo za zdravje začetek poskusnega množičnega testiranja na novi koronavirus zamaknilo na torek

Ministrstvo za zdravje je začetek poskusnega množičnega testiranja na novi koronavirus s ponedeljka zamaknilo na torek. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, potekajo določena strokovna usklajevanja, med drugim tudi o dodatnih lokacijah poskusnega testiranja. Podrobnosti bodo sporočili v ponedeljek. 

17.17 Uvozili šestkrat več zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov kot v celem lanskem letu

Od januarja do septembra 2020 smo v Slovenijo uvozili za 175 milijonov evrov zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov, kar je šestkrat več kot v celem letu 2019 in sedemkrat več kot v letu 2018, kažejo podatki Sursa. Dobri dve tretjini uvoženih izdelkov so sicer predstavljali drugi gotovi tekstilni izdelki, kamor sodijo tudi zaščitne maske. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) so drugi gotovi tekstilni izdelki, med katere sodijo tudi zaščitne maske, predstavljali kar 67,4 odstotka od januarja do septembra uvožene zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov. Rokavice so predstavljale 15,4 odstotka uvoženih izdelkov, aparati za umetno dihanje pa 8,9 odstotka. Malo manj, 8,3 odstotka uvožene zaščitne opreme so predstavljali drugi proizvodi oblačil, med katere uvrščamo tudi oblačila za enkratno uporabo, ki se uporabljajo med kirurškimi posegi. Največ drugih gotovih tekstilnih izdelkov so v Slovenijo uvozili aprila. Ta mesec so tako uvozili za več kot 50 milijonov evrov zaščitnih mask, je razvidno iz publikacije, ki jo je na svoji spletni strani objavil Surs.

16.05 Države po pojavu novega seva koronavirusa razmišljajo o prepovedi letov

Države so vse bolj zaskrbljene zaradi novega seva koronavirusa, ki je po navedbah britanskega premierja Borisa Johnsona do 70 odstotkov bolj nalezljiv in je na Otoku že ušel izpod nadzora. Belgija bo zaradi seva za najmanj 24 ur opolnoči v celoti zaprla svojo mejo z Veliko Britanijo, je sporočil premier Alexander De Croo. Ukrep vpliva tako na letalske kot železniške povezave. Že pred tem se je za prepoved vseh letov odločila Nizozemska. Kot so sporočili iz vlade, od danes do najmanj 1. januarja velja prepoved vseh letov iz Velike Britanije. Za potezo so se odločili po priporočilu nizozemskega urada za javno zdravje. Nizozemski urad je sicer sporočil, da so bolj nalezljiv sev že odkrili v naključnih vzorcih na Nizozemskem v začetku decembra. Primer morajo sedaj podrobneje preučiti. Ukinitvi povezav z Veliko Britanijo se bo pridružila tudi Italija, je danes potrdil zunanji minister Luigi Di Maio. Kdaj točno bi ukrep stopil v veljavo, ni povedal, le da trenutno še pripravljajo ukaz.

15.15 WHO poziva evropske države h ukrepanju za zajezitev novega seva

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je svoje članice v Evropi danes pozvala h okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva novega koronavirusa, ki se hitro širi po Veliki Britaniji. Po podatkih WHO so novi sev virusa zunaj Velike Britanije potrdili še v treh državah, in sicer devet primerov na Danskem ter po en primer na Nizozemskem in v Avstraliji. "V Evropi, kjer je širjenje intenzivno morajo države okrepiti nadzor in prizadevanja za preprečevanje okužb, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila tiskovna predstavnica WHO za Evropo.

14.28 Britanski minister za zdravje: Novi sev koronavirusa ušel izpod nadzora

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je danes dejal, da se je vlada za ustavitev javnega življenja v jugovzhodni Angliji in Londonu odločila, ker je novi sev koronavirusa ušel izpod nadzora, poročajo tuje tiskovne agencije. »Ukrepali smo zelo hitro in odločno,« je minister dejal za televizijo Sky News. »Žal je novi sev ušel izpod nadzora. Spraviti ga moramo nazaj pod nadzor,« je dodal. Hancock je razmere za Sky News opisal kot »smrtno resne«. Dodal je, da bi se morali zdaj vsi vesti, kot da so okuženi z novim koronavirusom. »To je edini način, da bomo virus spravili pod nadzor,« je dodal.

Velika Britanija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija koronavirusne bolezni najhuje prizadela. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so na Otoku doslej potrdili več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 67.000 ljudi. 8. decembra so v državi začeli množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19. Johnson je v soboto dejal, da za zdaj ni dokazov, da bi bilo cepivo proti novemu sevu manj učinkovito kot proti ostalim.

FOTO: Jure Eržen/Eelo
FOTO: Jure Eržen/Eelo


13.08 V Avstriji zaradi covida-19 umrlo še 142 ljudi

V Avstriji je v zadnjem dnevu po podatkih kriznega štaba za posledicami covida-19 umrlo 142 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili še 1645 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od druge polovice oktobra. Postopoma upada tudi število hospitaliziranih zaradi covida-19. V bolniški oskrbi je trenutno 2887 covidnih bolnikov, kar je 63 manj kot dan prej. Na intenzivni negi je 475 bolnikov. V državi imajo 30.290 aktivnih okužb, kar je okoli tisoč manj kot dan prej. Do sedaj so potrdili 338.854 okužb, umrlo pa je 5351 ljudi. Avstrija je doslej opravila več kot 3,59 milijona testiranj na novi koronavirus, od tega 24.990 v zadnjih 24 urah, ko jih je bilo pozitivnih 6,6 odstotka.

12.34 V Izraelu s cepljenjem Netanjahuja začeli kampanjo cepljenja proti covidu-19

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto zvečer pred kamerami prejel prvi odmerek cepiva proti covidu-19 v državi. S tem so v Izraelu začeli kampanjo cepljenja proti covidu-19. »To je velik dan za Izrael,« je povedal premier. Po njegovem je konec pandemije na vidiku. Po Netanjahuju so danes cepili še predsednika Izraela, 81-letnega Ruvena Rivlina, sledili pa so zdravstveni delavci. Pred centri za cepljenje po državi se vijejo dolge kolone ljudi, ki čakajo na svoj odmerek. Od ponedeljka dalje pa se bodo lahko cepili tudi starejši od 60 let. Tisti, ki so se cepili, naj bi prejeli t.i. zeleno prepustnico, s katero se bodo lahko izognili karanteni ter obiskovali javne prireditve in restavracije.

image_alt
Čredno imunost so si izmislili politiki


Ob porastu števila okužb z novim koronavirusom ob kampanji cepljenja v državi načrtujejo nove ukrepe. Med drugim morajo večino ljudi, ki pride iz tujine, spet v 14-dnevno karanteno. Za države z dobro epidemiološko sliko pa bo to veljalo od 26. decembra. Dodatno ministrstvo za zdravje po novici o novem sevu koronavirusa zahteva prepoved vstopa za tuje državljane iz Velike Britanije, Danske in Južne Afrike. Netanjahu je danes že naložil strokovni ekipi, naj predlaga ukrepe, ki bi preprečili, da bi se novi sev razširil po državi. V Izraelu zadnje dni beležijo strm porast okužb z novim koronavirusom. V zadnjem tednu so jih trikrat potrdili po več kot 2800.

12.24 Na Hrvaškem 1975 novih okužb s koronavirusom in 76 smrtnih žrtev covida-19

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 1975 novih okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo 76 ljudi, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Na Hrvaškem je danes več kot 18.600 aktivnih primerov okužbe, v bolnišnicah je 2976 covidnih bolnikov, med njimi 290 na ventilatorjih. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so na Hrvaškem potrdili skoraj 195.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 3177 covidnih bolnikov.

11.46 Premier Janša: Stike omejimo na minimum

»Nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč zapor v tednu dni prej. V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vseh tveganih stikov in stike nasploh omejimo na minimum,« je na twitterju pozval premier Janez Janša.

image_alt
Premier Janša: Med prazniki se ne odpravljajte preko meje


11.49 V Italiji pred zaprtjem države gneče v središčih mest

Italijani so zadnji konec tedna pred dvotedenskim zaprtjem države zaradi koronavirusa izkoristili še za zadnje nakupe. Središča mest so bila polna nakupovalcev, več milijonov ljudi pa je še izkoristilo možnost potovanja v druge dežele. Italijani bodo morali med 21. decembrom in 6. januarjem upoštevati stroge ukrepe za zajezitev epidemije. Od ponedeljka namreč ne bo več dovoljeno potovanje med regijami, od četrtka do 6. januarja pa bo celotna država označena za rdeče območje. Izjeme z blažjimi ukrepi bodo veljale le štiri dni.

FOTO: Remo Casilli/Reuters
FOTO: Remo Casilli/Reuters


V skladu z ukrepi bodo od četrtka verski obredi dovoljeni do 22. ure. Trgovine z živili, frizerski saloni, lekarne, trafike, pralnice in knjigarne bodo ostali odprti. Ljudje bodo lahko zapustili svoje domove enkrat dnevno. Kljub omejitvam bodo lahko gospodinjstva tudi v tem času sprejela do dva gosta na dan. Ukrepe bodo nekoliko omilili 28., 29. in 30. decembra in 4. januarja. Te dni bodo trgovine lahko odprte do 21. ure, ljudje pa se bodo lahko gibali prosto v svojih občinah oz. do 30 kilometrov od kraja bivanja.

11.28 V več državah po svetu beležijo porast števila okužb z novim koronavirusom

V Mehiki, Braziliji, Avstraliji, Južni Koreji in na Kitajskem v zadnjih dneh beležijo porast števila okužb z novim koronavirusom. Ponekod beležijo celo rekordno število okužb. V Avstraliji so preventivno že zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.
V Mehiki so v soboto potrdili 12.129 novih okužb, umrlo je še 627 ljudi. Skupno so potrdili več kot 1,31 milijona okužb, covid-19 pa je terjal več kot 117.000 smrti, poročajo tuje tiskovne agencije. Oblasti domnevajo, da je dejansko število okuženih še višje od uradnih podatkov. V Braziliji so medtem v soboto potrdili 50.177 novih okužb, v zadnjih 14 dneh več kot 635.000, skupno pa več kot 7,21 milijona. Umrlo je še 706 ljudi, od začetka epidemije pa več kot 186.000. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je covid-19 večkrat označil za gripico, je v soboto ocenil, da svetovna tekma za cepivo nepotrebna, saj se pandemija po njegovem bliža koncu. »Pandemija se bliža koncu, številke so to pokazale, saj imamo sedaj manjši porast,« je povedal.

image_alt
Rdeči križ: Posledice ukinitve sklada bodo trpeli najranljivejši


Iz Južne Koreje medtem poročajo o dnevnem rekordu. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 1097 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije. Skupno so v državi potrdili 49.665 okužb, od tega je umrlo 674 ljudi. V Južni Koreji že zadnjih nekaj dni beležijo porast okužb, zato se v državi vrstijo pozivi k zaostritvi ukrepov. Nove okužbe so potrdili tudi v Avstraliji, ki je bila skoraj dva tedna brez lokalnega prenosa. V zvezni državi Novi Južni Wales so danes potrdili 30 novih primerov, skupno od zaznave prve okužbe pred tremi dnevi pa 68. Iz Kitajske pa so v soboto poročali o 23 novih okužbah, dan prej o 17. Skupno so potrdili 86.829 okužb, umrlo je 4634 ljudi.

10.42 Na novookuženih 884 oseb, 39 bolnikov s covidom-19 umrlo

Ob 2646 testiranjih so v soboto v Sloveniji potrdili 884 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov na koronavirus je bil 33,4-odstoten. Umrlo je 39 bolnikov s covidom-19.  V soboto je bilo hospitaliziranih 1214 bolnikov, od tega  je bill 201 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 41 ljudi, je vlada sporočila na twitterju.



V soboto so po podatkih vlade opravili 2954 testov manj kot v petek, potrdili pa 543 okužb manj. V bolnišnicah so v soboto zdravili 15 bolnikov več kot dan prej, intenzivno zdravljenje je potreboval eden manj, je razvidno iz vladnih podatkov.
Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb je bilo v petek 1351, kar je 43 manj, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je bila v 958, kar je devet manj kot dan prej.

9.32 Ema v ponedeljek o odobritvi prvega cepiva proti covidu-19 v EU

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo v ponedeljek odločala o odobritvi prvega cepiva proti covidu-19 v Evropski uniji. Cepivo, ki sta ga izdelala ameriški Pfizer in nemški BioNTech, bo po pričakovanjih tudi odobrila. Če se bo to zgodilo, se bo cepljenje v EU začelo že prihodnjo nedeljo. V agenciji poudarjajo, da ne bodo popuščali pri varnostnih standardih. »Odobritev za trg zagotavlja, da bo cepivo proti covidu-19 ustrezalo tistim visokim standardom EU, ki veljajo za vsa cepiva ali zdravila,« so zapisali.

Pričakovati je, da bo agencija dala cepivu zeleno luč. Nato ga mora odobriti še Evropska komisija, kar velja za formalnost in bi lahko sledilo v nekaj dneh. S tem bi bila odprta pot za množično cepljenje v vseh članicah Evropske unije. Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto, je dobavitelj zagotovil Evropski komisiji. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters


S slovenskega ministrstva za zdravje so v petek sporočili, da bo Slovenija predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva, in sicer 9745 odmerkov. Z njimi bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja, so še sporočili z ministrstva. Cepivo Pfizerja in BioNTecha so sicer v več državah po svetu že odobrili, kot prvi v Veliki Britaniji, ki sta ji med drugim sledili ZDA in Kanada. V vseh teh državah se je cepljenje tudi že začelo.

Cepivo BNT162b2 je osnovano na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeno je iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic. Ta informacija je zavita v maščobni ovoj, medtem ko ne vsebuje adjuvansov in konzervansov. Velik izziv je transport tega cepiva, saj ga je treba shranjevati in transportirati na temperaturi od minus 80 do minus 70 stopinj Celzija, pri čemer bo moral proizvajalec oz. distributer poskrbeti za primerno hranjenje med prevozom. Cepivo je pet dni stabilno tudi na temperaturi od dveh do osmih stopinj Celzija in dve uri na sobni temperaturi.

image_alt
Telefoni, cepivo in verige


Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno Skupaj je sklenila pogodbe s šestimi proizvajalci za več kot dve milijardi odmerkov cepiva. Ema sicer opravlja še tekoči pregled cepiva proti covidu-19, ki ga je razvila Moderna, in cepiva, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza. O prvem bo predvidoma odločala 6. januarja.

9.24 Nizozemska zaradi novega seva koronavirusa prepovedala lete iz Velike Britanije

Nizozemska vlada je zaradi novega seva koronavirusa v Združenem kraljestvu, ki se prenaša znatno hitreje od doslej znanih, danes prepovedala potniške lete iz te države. Prepoved velja od danes ob 6. uri in bo trajala do 1. januarja, poročajo tuje tiskovne agencije. Nizozemska agencija za javno zdravje je priporočila, da bi skušali vnos novega seva virusa čim bolj omejiti s strožjim nadzorom gibanja ljudi med državama. Nizozemsko ministrstvo za zdravje je še sporočilo, da so v študiji na Nizozemskem, ki so jo izvedli v začetku decembra, odkrili sev s podobnimi lastnostmi, kot jih opsujejo na Otoku.

V kabinetu nizozemskega premierja Marka Rutteja so se po navedbah ministrstva za zdravje za prepoved letov odločili preventivno. Nizozemske državljane pa so pozvali, naj ne potujejo, če to ni nujno. Na Nizozemskem v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa do sredine januarja velja pettedenska ustavitev javnega življenja. Med drugim so zaprte šole in vse nenujne trgovine.

8.04 WHO v stiku z britanskimi oblastmi zaradi novega seva koronavirusa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto sporočila, da je v stiku z britanskimi oblastmi zaradi novega seva novega koronavirusa, ki se prenaša znatno hitreje od doslej znanih. »Oblasti Združenega kraljestva bodo še naprej z nami delile informacije ter rezultate analiz in študij o novem sevu. Ko bomo izvedeli več o lastnostih in vplivu te različice pa bomo posodobili podatke in obvestili države članice in javnost,« je preko družbenega omrežja twitter v soboto sporočila organizacija.



Britanski minister za zdravje Matt Hancock je v ponedeljek sporočil, da so znanstveniki identificirali novo različico novega koronavirusa na jugu Anglije, ki bi bila lahko povezana s hitrejšim širjenjem virusa. Britanski premier Boris Johnson pa je v soboto dejal, da se novi sev očitno prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah »do 70 odstotkov bolj nalezljiv«. Johnson je zaradi novega seva novega koronavirusa odredil nove omejitve za London in jugovzhodno Anglijo, ki so začele veljati danes. Prebivalci teh območij morajo v skladu z ukrepi ostati doma najmanj do 30. decembra. Že pred tem so iz več delov sveta poročali o mutacijah novega koronavirusa in o njih obvestili WHO.

image_alt
Johnson napovedal nove ukrepe zaradi novega seva koronavirusa


Velika Britanija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija koronavirusne bolezni najhuje prizadela. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so na Otoku doslej potrdili več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 67.000 ljudi. 8. decembra so v državi začeli množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine