Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vodilni neodvisni radio na Madžarskem ostal brez frekvence

Poslednja večja neodvisna radijska postaja na Madžarskem bo konec tedna prenehala oddajati v eter.
Prostosti Klubradia. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Prostosti Klubradia. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
9. 2. 2021 | 18:23
3:19
Klubradio, vodilna neodvisna radijska postaja na Madžarskem, je danes sporočila, da bo konec tedna prenehala z oddajanjem. Po tem, ko je po sedmih letih Klubradiu potekla licenca za uporabo radijske frekvence, ji medijski svet, telo, ki ga v celoti imenuje madžarska vlada, namreč ni podaljšal pravice do uporabe frekvence.

Uradni razlog za to so kršitve medijske zakonodaje, a urednik aktualnega dogajanja na Klubradiu Mihály Hardy opozarja, da gre za minorne kršitve. »Vsak teden moramo oddajati poročila, ki dokazujejo, da nismo kršili kvot govornega in glasbenega programa, da je bilo torej v programu 80 odstotkov govora in 20 odstotkov glasbe. Dvakrat v zadnjem letu smo tedensko poročilo oddali en delovni dan prepozno. Zagrešili nismo nobene večje kršitve medijske zakonodaje, poročali enostransko ali nepošteno, gre le za majhno birokratsko napako.« 

Logo do skrajno desne madžarske vlade kritičnega radia. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Logo do skrajno desne madžarske vlade kritičnega radia. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters


​Hardy je še pojasnil, da gre za očitno politično odločitev, saj je medijski svet trem drugim radijskim postajam odobril podaljšanje frekvence, kljub temu da so zakrivile mnogo resnejše kršitve medijske zakonodaje.

 

Desetletje političnih pritiskov


Klubradio se s podobnimi težavami sooča že več kot desetletje: vse od ponovnega prihoda Viktorja Orbana in njegove stranke Fidesz na oblast z ustavno večino leta 2010. »V zadnjih desetih letih smo na sodišču že osemkrat zmagali proti medijskemu svetu,« je pojasnil Hardy.

image_alt
Bo EU Orbanov napad na medije samo tiho spremljala?


​​Medijski svet je Kluburadiu odvzel frekvenco že leta 2011, a je bil po štirih sodnih procesih, organizirani podpori poslušalstva in mednarodnem pritisku leta 2013 primoran odobriti sedemletno uporabo frekvence, kasneje pa je moral postaji Klubradio izplačati več kot 300.000 evrov kompenzacije. 

Tudi tokrat bodo odločitev izpodbijali na vrhovnem sodišču, pa vendar o končni zmagi niso prepričani. »Če bi bila Madžarska demokratična država z neodvisnim sodstvom bi nedvomno zmagali, a to ni,« je dejal Hardy. 

Andras Nemeth, urednik madžarskega gospodarskega tednika HVG, je dogajanje označil za sramotno. »Vlada je z uporabo trikov uničila njihov doseg. Nadaljevali bodo prek spleta, a s tem ne bodo imeli enakega učinka,« je pojasnil.​

Shod v podporo Klubradiu leta 2012. FOTO: Ferenc Isza/AFP
Shod v podporo Klubradiu leta 2012. FOTO: Ferenc Isza/AFP


V nedeljo, 14. februarja, ob polnoči se bo pravica do uporabe radijske frekvence iztekla in oddajanje radia se bo preselilo na splet, a na ta način bodo verjetno dosegli manjši krog poslušalcev. Trenutno njihovo radijsko frekvenco dnevno posluša 100.000 do 180.000 poslušalcev, je pojasnil Hardy.

Poslušalska baza je izredno zvesta. 2012 se je protestnega shoda v podporo radiu udeležilo 10.000 ljudi. Ker so podjetja iz strahu pred posledicami po Orbanovi zmagi 2010 na radiu skoraj popolnoma prenehala oglaševati, delovanje Klubradia v veliki meri omogočajo prostovoljni prispevki poslušalcev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine