Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Hrvaško s kupljenimi ponarejenimi ali doma narejenimi testi

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Hrvaški policisti so ugotovili, da sta mladoletnika pozitiven PCR test sama naredila na računalniku, prav tako 78-letnik in 64-letnica, medtem ko je 43-letnik povedal, da je ponarejeni test kupil v Ljubljani (fotografija je simbolična). FOTO: Voranc Vogel/Delo
Hrvaški policisti so ugotovili, da sta mladoletnika pozitiven PCR test sama naredila na računalniku, prav tako 78-letnik in 64-letnica, medtem ko je 43-letnik povedal, da je ponarejeni test kupil v Ljubljani (fotografija je simbolična). FOTO: Voranc Vogel/Delo
Š. J., V. U., STA
3. 3. 2021 | 07:21
3. 3. 2021 | 20:42
33:35
19.20 Prihodnji teden se v šole vračajo vsi dijaki

Vlada je na večernem zasedanju na Brdu pri Kranju potrdila predlog svetovalne skupine za covid-19, da se v šolske klopi prihodnji teden vračajo tudi preostali srednješolski dijaki. 

V šole se torej vračajo dijaki od prvega do tretjega letnika. Pouk po potekal po modelu C, organiziran pa bo tako, da se bodo tedensko izmenjevali dijaki, ki bodo obiskovali šolske učilnice, in tisti, ki bodo z izobraževanjem nadaljevali doma.

Novi odlok v ponedeljek odpravlja tudi prepoved zbiranja ljudi v srednjih šolah in dijaških domovih. Vlada je določila obveznost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, opredeljeno pa je tudi, kdaj  zaposlenim testiranja ni potrebno opraviti. 

Vlada je odločala tudi o razširjeni obveznosti uporabe mask v osnovnih šolah. Maske bodo v matičnih učilnicah obvezne za učence od vključno 6. razreda dalje. Učencem do vključno 5. razreda jih ni potrebno nositi le, ko so v matičnemu oddelku.

Maske bodo obvezne tudi za vse dijake srednjih šol. Enako za učitelje osnovnih in srednjih šol.

image_alt
Srednje šole bodo spet na polno zaživele


18.10 Jerala: Nigerijska različica koronavirusa podobno kot južnoafriška zmanjša učinkovitost vezave protiteles

Nigerijska različica koronavirusa podobno kot južnoafriška zmanjšuje učinkovitost vezave protiteles, zato je verjetno pričakovati manjšo učinkovitost cepiv, je pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Pozornost je treba zato posvetiti stikom okuženih s to različico, obenem pa se pravočasno odzvati tudi na širjenje angleške različice.

Kot je za STA dejal vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Romana Jerala, je glavna značilnost različice B1.525, ki jo nekateri imenujejo nigerijska, ker so jo prvič zaznali v sredini decembra v Nigeriji, mutacija E484K, ki jo vsebujeta tudi južnoafriška in brazilska različica.

Ni znano, če sta nigerijska in južnoafriška različica bolj kužni od običajne, a omenjena mutacija zmanjšuje učinkovitost vezave protiteles in zmanjša nevtralizacijo virusa. Podatkov o tem sicer ni, a verjetno lahko pričakujemo, da bodo cepiva pri tej različici, ki se v nekaterih mutacijah razlikuje od južnoafriške, nekoliko manj učinkovita, je pojasnil Jerala.

Ker na lastnosti virusa vpliva kombinacija mutacij, je težko z gotovostjo napovedati, kakšen učinek bo ta različica imela, to bi bilo treba eksperimentalno preveriti v laboratoriju oziroma v epidemioloških ali kliničnih preiskavah, je dejal. V Nigeriji pa je po njegovih besedah delež te različice v dveh mesecih zrasel na 20 odstotkov vseh okužb.

Kot je navedel, je bilo skupaj na podlagi določanja sekvenc na svetu potrjenih le okoli 300 primerov različice B1.525. Največ primerov so potrdili na Danskem, v Veliki Britaniji, Nigeriji, ZDA in Italiji, potem pa sledi že Slovenija. 

image_alt
Tudi komuniciranje znanosti je del znanosti


17.47 Indijsko cepivo Covaxin 81-odstotno učinkovito proti covidu-19

Indijsko farmacevtsko podjetje Bharat Biotech je danes sporočilo, da je vmesna analiza tretje faze kliničnega testiranja njegovega cepiva Covaxin proti covidu-19 pokazala, da je 81-odstotno učinkovito pri preprečevanju bolezni. Cepivo Covaxin so razvili ob podpori indijskega državnega sveta za medicinske raziskave ICMR. S tem cepivom v Indiji že cepijo prebivalstvo, cepijo pa jih tudi s cepivom AstraZenece in oxfordske univerze, ki ga po licenci proizvaja indijski inštitut Serum pod imenom Covishield, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

17.17 Francija upa na vrnitev v normalno življenje do aprila

Francoska vlada je izrazila upanje, da bi lahko v državi zavladala normalnost do sredine aprila, vendar bo prihodnjih nekaj tednov zelo težkih, je danes povedal govorec vlade Gabriel Attal. Največ upanja v Parizu trenutno polagajo v cepiva proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»S cepivi je na vidiku obzorje. Vidimo učinek cepljenja na epidemijo,« je povedal Attal po seji vlade, ki jo je vodil francoski predsednik Emmanuel Macron. Vrnitev v življenje s sproščenimi ukrepi je na vidiku, vendar so trenutno razmere še vedno zaskrbljujoče, je dodal Attal. Ob tem je napovedal novinarsko konferenco za četrtek, na katerih bi lahko predstavili nove omejitve. Premier Jean Castex je v preteklosti pozval k povišanju stopnje ogroženosti zaradi novega koronavirusa v 20 departmajih, med drugim v Parizu. Lokalne oblasti je še pozval, naj zaostrijo ukrepe.

17.12 Na Hrvaškem znova ustavili slovenske državljane s ponarejenimi testi PCR

Čez mejni prehod Sečovlje je v torek skušalo na Hrvaško vstopiti pet slovenskih državljanov, ki so imeli ponarejene negativne teste PCR na okužbo z novim koronavirusom, je danes sporočila policijska uprava s sedežem v Pulju. Eden od slovenskih državljanov je dejal, da je ponarejeni test kupil v Ljubljani.

Med petimi slovenskimi državljani, ki so jih v torek ustavili na mejnem prehodu Sečovlje, sta bila tudi dva mladoletnika. Policija je ugotovila, da sta mladoletnika pozitiven PCR test sama naredila na računalniku, prav tako 78-letnik in 64-letnica, medtem ko je 43-letnik povedal, da je ponarejeni test kupil v Ljubljani, je danes na spletni strani objavila policijska uprava hrvaške Istre.

Kot so poudarili, so vse ponarejene teste PCR preverili v zdravstvenih ustanovah, kjer naj bi jih domnevno izdali. Policija bo peterico kazensko ovadila zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja dokumentov, so dodali. Hrvaška zakonodaja za tovrstno kaznivo dejanje predvideva do tri leta zapora.

16.48 V Avstriji se znova krepi število novih okužb – danes več kot 2500

V Avstriji se tri tedne po začetku sproščanja protikoronskih ukrepov znova krepi število novih okužb v enem dnevu. Od torka so jih našteli več kot 2500, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje na Dunaju. Našteli so tudi 20 novih smrtnih žrtev covida-19, povečuje pa se tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego.

Kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA, je bilo v zadnjem dnevu pozitivnih na PCR testiranju 2553 oseb. Povprečno so v zadnjih sedmih dneh dnevno potrdili 2135 novih okužb. S tem se je sedemdnevna incidenca povečala na 167,9 okuženega na 100.000 prebivalcev, kar je šest več kot je ta številka znašala v torek.

16.27 Na Danskem potrdili brazilsko različico novega koronavirusa

Na Danskem so ugotovili prvi primer brazilske različice novega koronavirusa, je danes sporočil danski minister za zdravje Magnus Heunicke. Gre za različico virusa, ki se je prvič pojavila v brazilskem mestu Manaus in velja za posebej nalezljivo, obstoječa cepiva proti covidu-19 pa morda proti njej niso učinkovita.

Danska je sicer v Evropi med državami, ki imajo najnižje število novih okužb z novim koronavirusom na dan, a v državi velja delno zaprtje, ker je bolj nalezljiva britanska različica virusa v zadnjih tednih postala prevladujoča, poroča agencija Reuters.

16.13 V Maleziji bodo okuženi morali nositi elektronske sledilne zapestnice

V Maleziji bodo morali od prihodnjega četrtka vsi, ki bodo na testiranju pozitivni na okužbo z novim koronavirusom, nositi elektronsko sledilno napravo, je danes sporočil malezijski minister za zdravje Adham Baba.

»Napravo bo treba nositi 10 dni,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal minister in dodal, da bodo vsem, ki bi sledilno zapestnico odstranili, jo uničili, poškodovali ali izgubili, naložili visoke kazni.

Sledilno zapestnico bodo morali nositi tudi vsi, ki so bili v stikih z okuženimi. Ukrep, ki ga je v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa sprejela malezijska vlada, je podoben tistim, ki so jih že lani uvedli v sosednjem Singapurju in v Hongkongu.

Zdravstvena delavka s cepivom Pfizer-BioNTech v Maleziji. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
Zdravstvena delavka s cepivom Pfizer-BioNTech v Maleziji. FOTO: Mohd Rasfan/AFP


15.51 Koordinacija zdravniških organizacij soglasno podpira cepljenje proti covidu-19

Koordinacija zdravniških organizacij podpira cepljenje proti covidu-19 in spodbuja vse, da se cepijo takoj, ko bo to mogoče. »Edina možnost, da pride do obrata epidemije, je cepljenje, in ne le obstoj cepiva. S tem bodo zaščitili sebe in pripomogli k zajezitvi epidemije,« so pozvali. Hkrati pozivajo k nadaljnjemu upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.

Kot so spomnili v sporočilu za javnost, se novi koronavirus zelo učinkovito prenaša s človeka na človeka, da pri številnih okuženih povzroči resno bolezen in da epidemije covida-19 še nismo obvladali. Pojavljajo se nove različice virusa, proti katerim cepiva niso enako učinkovita, zelo verjetno pa preprečujejo hud potek bolezni.

»Zdravstveni sistem je, na robu zmogljivosti, zmogel pomagati vsem obolelim za covidom-19. Zavedati pa se moramo, da so številne obravnave zaradi omejenih zmožnosti zdravstva odpadle. Zaradi epidemije nastaja škoda tudi na vseh drugih področjih delovanja družbe in države,« so opozorili.

15.14 Tisti, ki so preboleli okužbo z južnoafriško različico novega koronavirusa, naj bi bili zaščiteni pred drugim mutacijami

Ljudje, ki so se okužili s tako imenovano južnoafriško različico novega koronavirusa, so bolje imunsko zaščiteni pred drugimi mutacijami virusa, je pokazala nova študija južnoafriških znanstvenikov. Njihove ugotovitve vzbujajo upanje, da bi cepiva, prilagojena južnoafriški različici virusa, lahko ščitila ljudi pred drugimi mutacijami novega koronavirusa.

Različica 501Y.V2, ki so jo konec lanskega leta prvič odkrili v Južni Afriki, je v tej državi sprožila drugi val epidemije covida-19. Zaradi nje so tamkajšnje pristojne službe februarja preložile začetek cepljenja proti covidu-19 s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Za to so se odločili, ko je študija pokazala, da to cepivo nudi zgolj »minimalno« zaščito pred blagim do zmernim potekom covida-19 po okužbi z južnoafriško različico.

Nova študija, ki so jo znanstveniki predstavili danes, pa kaže, da plazma okuženih z južnoafriško različico »dobro nevtralizira« nekatere druge variante virusa. Med njimi so tiste iz prvega vala epidemije in nekatere bolj nalezljive različice novega koronavirusa, kot je brazilska. To je na srečanju prek video konference poudaril tudi virolog Tulio de Oliveira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14.04 Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo potrdil južnoafriško različico virusa pri osebi, ki ni bila v tujini

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so februarja potrdili južnoafriško različico koronavirusa pri osebi, ki ni potovala v tujino. Angleško so doslej potrdili pri 49 osebah, le deset jih je bilo v tujini. Pri dodatnih 55 vzorcih z mutacijo angleške različice morajo to še potrditi. V štirih vzorcih pa so potrdili tako imenovano nigerijsko različico. Kot so v sporočilu zapisali na spletni strani, je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo v osmo presejalno sekvenciranje virusnih različic novega koronavirusa vključil 577 vzorcev, ki so bili odvzeti med 15. in 21. februarjem. V tokratnem presejalnem obdobju so med 577 vzorci ugotovili 55 vzorcev z mutacijo, značilno za angleško različico. Pri njih bodo v prihodnjem tednu določili celoten genom virusa in s tem potrdili ali ovrgli prisotnost angleške različice.

FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP


Sicer se delež potrjenih angleških različic virusa povečuje. Doslej so po njihovih navedbah to različico potrdili pri skupno 49 osebah, pri čemer jih je deset imelo jasno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleške različice v Slovenijo, preostali pa ne in so se z angleško različico verjetno okužili v Sloveniji, so navedli. Že v prejšnjem presejalnem obdobju so na inštitutu našli en vzorec z mutacijama, značilnima za južnoafriško različico, ki so ga v tem tednu tudi potrdili kot južnoafriško različico. Gre za osebo, ki nima epidemiološke indikacije o potovanju v tujino. V osmem presejalnem sekvenciranju pa so odkrili še dodaten vzorec z obema ključnima mutacijama, ki bo potrjen ali ovržen prihodnji teden, so pojasnili.

V štirih vzorcih iz osrednje Slovenije so po njihovih navedbah potrdili tudi genetsko različico B1.525 oziroma tako imenovano nigerijsko različico, ki je sicer najbolj razširjena na Danskem, v Združenem kraljestvu, Nigeriji in v ZDA. O enem primeru različice B1.525., ki je bila poimenovana nigerijska, je že prejšnji teden poročal Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ta laboratorij naj bi sicer ugotovitve zadnjih preiskav predstavil v četrtek.

13.22 Na Češkem rekordno število covidnih bolnikov v bolnišnicah

V bolnišnicah na Češkem je rekordno število covidnih bolnikov. Trenutno je hospitaliziranih 8162 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka epidemije. Na ventilatorjih je več kot 1660 bolnikov, je razvidno iz danes objavljenih podatkov ministrstva za zdravje. Zaradi težkih razmer bodo zdaj za zdravljenje uporabljali tudi poskusna zdravila. V univerzitetno kliniko v Brnu je danes prispelo 10.000 paketov zdravila ivermectin, ki je primarno antiparazitik. »Pravimo, da ne moremo čakati na klinične študije, poskusimo,« je povedal o uporabi zdravila češki premier Andrej Babiš. Večja češka podjetja so medtem danes začela množično testirati vse svoje zaposlene. V prihodnjih dveh tednih nameravajo testirati več kot dva milijona zaposlenih najmanj enkrat. To je namreč v okviru ukrepov zahtevala vlada. V zadnjem dnevu so sicer potrdili 16.642 novih okužb. Incidenca zadnjih sedem dni na 100.000 prebivalcev pa je več kot 780. Skupno so potrdili skoraj 1,3 milijona okužb, umrlo je 20.941 ljudi.

image_alt
Povsem različni pogledi na prenovo plačnega sistema


13.19 Slovaška uvaja policijsko uro v nočnem času

Slovaška v pandemiji covida-19 nocoj uvaja policijsko uro, ki bo veljala vsaj do 19. marca, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Bratislavi. V skladu z uredbo vlade bo policijska ura na Slovaškem, ki se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sooča z najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi covida na svetu, veljala med 20. in 5. uro zjutraj. Epidemiološke razmere na Slovaškem se slabšajo, število okužb narašča, v bolnišnicah je vse večje pomanjkanje zdravstvenega osebja, je danes opozoril zdravstveni minister Marek Krajči. Pristojni prebivalce pozivajo, naj tudi čez dan ostanejo doma, domove pa naj zapustijo le izjemoma, in sicer za obisk pri zdravniku, odhod na delo ter sprehode v naravi in sprehajanje hišnih ljubljenčkov. Na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, so v zadnjih 14 dneh v povprečju imeli 24 smrtnih primerov na 100.000 prebivalcev.

Slovaška je v ponedeljek kot druga članica EU prejela prvo pošiljko 200.000 odmerkov ruskega cepiva sputnik V. FOTO: Peter Lazar/AFP
Slovaška je v ponedeljek kot druga članica EU prejela prvo pošiljko 200.000 odmerkov ruskega cepiva sputnik V. FOTO: Peter Lazar/AFP


Slovaška je v ponedeljek kot druga članica EU prejela prvo pošiljko 200.000 odmerkov ruskega cepiva sputnik V.  Naročila je dva milijona odmerkov. Čeprav to cepivo še nima dovoljenja za uporabo v EU, je slovaški zdravstveni minister Krajči odobril njegovo začasno uporabo na Slovaškem. Vendar pa se bo cepljenje s tem cepivom po njegovih napovedih začelo ne prej kot čez dva tedna. Na Slovaškem so doslej potrdili več kot 311.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 7388 covidnih bolnikov.

12.34 Hrvaška pospešuje pogovore z Rusijo o nakupu cepiva sputnik V

Hrvaška je pozvala Rusijo, naj pospeši dostavo dokumentacije o cepivu sputnik V, ki ga nameravajo v Zagrebu odobriti, preden bo njegovo uporabo dovolila Evropska unija, je danes povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 747 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.
Beroš je na novinarski konferenci potrdil, da je v torek med pogovorom z ruskim veleposlanikom na Hrvaškem pozval rusko stran, naj pospeši dostavo dokumentacije o cepivu sputnik V, da bi hrvaška agencija za zdravila (Halmed) lahko ocenila, ali je cepivo varno, kakovostno in učinkovito za redno uporabo na Hrvaškem. Gre za legitimna prizadevanja hrvaške vlade, je izjavil.
Povedal je, da pogovor z Rusijo o cepivu ne pomeni, da se je Hrvaška oddaljila od skupne nabave cepiv evropske komisije, temveč da gre za iskanje komplementarnih načinov, ki bodo v skladu s predpisi EU. Kot je poudaril, obstaja možnost, da bo Hrvaška nabavila sputnik V, preden bo EU odobrila uporabo tega cepiva. Meni, da bo Halmed potreboval nekaj tednov za preverjanje ruske dokumentacije.

image_alt
Februarja skoraj 3500 manj registriranih brezposelnih


Na Hrvaškem so doslej uporabili 226.619 odmerkov cepiv Pfizerja, Moderne in AstraZenece. Cepili so 166.382 ljudi, med njimi 60.237 z dvema odmerkoma, so povedali na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite. V državi so v zadnjih 24 urah ob 7292 testih potrdili 747 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je sedem bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 758 covidnih bolnikov.

11.43 Nekatere covidne bolnišnice se postopoma že zapirajo

Ko se bo število hospitaliziranih s covidom-19 v državi znižalo pod 500, nekatere bolnišnice ne bodo več covidne in bodo začele izvajati redni program, covidne bolnike pa bodo prevzele druge. V Brežicah so ob upadanju hospitalizacij že prenehali sprejemati covidne bolnike, drugod to načrtujejo v kratkem. Kot je v torek dejal minister za zdravje Janez Poklukar, ob omenjenem zmanjšanju števila hospitaliziranih prehajamo v drugo fazo izhodne strategije, v kateri bi zmogljivost obeh kliničnih centrov zmanjšali na 7,5 odstotka, bolnišnice na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Trbovljah, Brežicah in Izoli pa bi poskusili v celoti vrniti necovidnim storitvam. »To ne pomeni, da te bolnišnice ne obravnavajo covidnih bolnikov, vse bolnišnice imajo urgentne centre in tam bodo zagotavljale sive cone, kjer bodo vsi pacienti obravnavani v skladu z doktrino stroke in v primeru pozitivnih rezultatov premeščeni v bolnišnice, ki bodo še vedno imele covidne bolnike,« je še pojasnil minister.

10.13 Letalski tovorni promet presegel predkoronske ravni

Letalski tovorni promet se je januarja znova močno okrepil in presegel ravni izpred pandemije covida-19, so pokazali podatki mednarodne agencije za letalski promet IATA. Medtem je zračni potniški promet še naprej močno prizadet; glede na predkoronske ravni je bil obseg tega prometa manjši za več kot 70 odstotkov. Januarja letos je število letalskih potnikov glede na januar 2019, torej primerljivi mesec pred izbruhom globalne pandemije covida-19, upadlo za 72 odstotkov, je v sporočilu za javnost zapisala IATA. V primerjavi z zadnjim predkriznim januarjem se je domači letalski promet skrčil za 47,4 odstotka, v mednarodnem prometu pa je število potnikov upadlo za 85,6 odstotka.

image_alt
Letalski prevozniki so za trajnostna goriva


»Leto 2021 se je začelo slabše, kot se je končalo leto 2020, in to veliko pove,« je številke komentiral generalni direktor IATA Alexandre de Juniac. »Kljub krepitvi programov cepljenj vlade zaradi novih različic covida-19 znova krepijo omejitve potovanj. Negotovost, povezana s trajanjem teh omejitev, vpliva tudi na bodoča potovanja,« je navedel. Tako so februarja letos rezervacije za potovanja v glavni poletni sezoni na severni polobli 78 odstotkov pod tistimi iz februarja 2019. Slabšajo se finančni obeti za letalske prevoznike; letos bo letalska industrija predvidoma izgubila od 75 do 95 milijard dolarjev, namesto da bi v zadnjem četrtletju, kot je IATA računala doslej, znova imela pozitiven denarni tok. »Tega industrija ne bo mogla zdržati brez dodatne pomoči vlad,« je še dejal.

Veliko boljši pa so podatki iz tovornega segmenta. Tam se je namreč obseg tonskih kilometrov glede na januar 2019 v prvem letošnjem mesecu povečal za 1,1 odstotka. Glede na december lani je porasel za tri odstotke. IATA je razlog za to pripisala zlasti okrevanju v predelovalnem sektorju, ki kljub covidu-19 ostaja močen. Pri tem pa so v združenju opozorili na manjše kapacitete za prevoz tovora. V tonskih kilometrih so se kapacitete namreč skrčile za 19,5 odstotka glede na januar 2019 in za pet odstotkov glede na december lani. Na mesečni ravni je šlo za prvo znižanje od aprila lani, ki je zlasti posledica manjšega števila potniških letal v zraku.

9.30 V torek 1209 novih okužb s koronavirusom, umrlo 11 bolnikov

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v torek v Sloveniji opravili 6212 PCR-testov in 24.233 hitrih antigenskih testov ter potrdili 1209 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 19,5-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 10.750. 



Umrlo je 11 bolnikov, je po tviterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 516 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 82 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 54 oseb. 7-dnevno povprečje okuženih je v torek znašalo 761.



8.53 Avstralske meje ostajajo zaprte še vsaj do sredine junija

Avstralske meje ostajajo zaprte še vsaj tri mesece, do sredine junija. Vlada, ki je to odločitev sprejela v torek, želi tako zavarovati državo pred širjenjem novega koronavirusa, zlasti zaradi pojava novih različic. Kot je dejal zdravstveni minister Greg Hunt, so zdravstveni strokovnjaki opozorili vlado, da pandemične razmere v tujini, vključno z novimi bolj nalezljivimi različicami, še naprej predstavljajo »nesprejemljivo tveganje za javno zdravje v Avstraliji«. Posledično zaprtje meja oziroma izjemno strog mejni nadzor bo veljal še vsaj do 17. junija.

image_alt
Prvo leto z virusom nam je odneslo preveč življenj


Avstralija je zaradi pandemije že pred letom dni zaprla svoje meje. V državo lahko nedržavljani vstopajo le v izrednih primerih. Pristojni so tudi omejile število Avstralcev, ki se lahko vsak teden vrnejo v državo, zaradi česar jih je več deset tisoč obtičalo v tujini. Potniki iz drugih držav morajo medtem odšteti zajetne vsote za plačilo 14-dnevne karantene, ki jo morajo po vstopu preživeti v posebnih hotelih. Avstralija je relativno uspešna pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. V državi s 25 milijoni prebivalcev so skupno potrdili nekaj manj kot 29.000 okužb. Trenutno je veljavnih le nekaj omejitvenih ukrepov.

8.21 V Braziliji več kot 1600 smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu

V Braziliji je glede na torkove podatke v predhodnih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 1641 ljudi, kar je največ doslej. Pred tem so o najvišjem številu smrtnih žrtev poročali 29. julija lani, ko je umrlo 1595 ljudi. Skupno je v državi z 212 milijoni prebivalcev umrlo že 257.361 covidnih bolnikov, kar jo med državami uvršča na drugo mesto, za ZDA. V torek so iz Brazilije, kjer se epidemiološke razmere poslabšujejo, poročali tudi o skoraj 60.000 novih okužbah z novim koronavirusom, s čimer se je skupno število povzpelo na več kot 10,6 milijona. Omejitvene ukrepe v državi večinoma določajo posamezna mesta in zvezne države, medtem ko predsednik Jair Bolsonaro ukrepom za zamejevanje širjenja okužb, vključno z nošenjem zaščitnih mask, ni naklonjen. Več mest in zveznih držav je, denimo, prejšnji teden uvedlo nov krog omejitev, da bi se izognili zlomu svojih že zdaj izjemno obremenjenih bolnišnic. V državi so sredi januarja začeli cepiti proti covidu-19, a je tempo trenutno prepočasen, da bi do konca leta izpolnili vladno obljubo cepljenja vseh prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Maske, ki ne ščitijo, in prešibka razkužila


7.55 Italija podaljšuje prepoved potovanj med deželami do velike noči

Italijanska vlada je v torek v okviru protikoronskih omejitev podaljšala prepoved prehajanja med posameznimi deželami do velike noči. Obenem se bodo na tako imenovanih rdečih območjih v skladu z odlokom, ki začne veljati v soboto, zaprle vse šole. Italijani v obdobju do 6. aprila, ki vključuje veliko noč, ne bodo smeli prehajati meja med 20 deželami. Obstajajo sicer nekatere izjeme, kot so odhod na delo in nujni primeri, poročajo tuje tiskovne agencije. V splošnem se v državi krivulja okužb z novim koronavirusom vzpenja, že 54 odstotkov vseh pa predstavlja britanska različica, ki velja za bolj nalezljivo. Ker naj bi ta večinoma prizadela mlajše ljudi, se je vlada po besedah zdravstvenega ministra Roberta Speranze odločila ukrepati tudi na področju šolanja. Na vseh najhuje prizadetih območjih, ki so označena kot rdeča, bodo tako vsi šolarji prešli na pouk na daljavo, medtem ko so bile doslej zaprte le srednje šole na teh območjih. Regionalne oblasti bodo poleg tega po novem lahko same prekinile pouk v učilnicah tudi na huje prizadetih predelih oranžnih in rumenih območjih.

FOTO: Yara Nardi/Reuters
FOTO: Yara Nardi/Reuters


Obenem so novi ukrepi prinesli nekaj olajšanja za kulturne ustanove na območjih z ugodnejšo epidemiološko sliko. Na rumenih območjih se bodo tako lahko s 27. marcem odprli gledališča in kinematografi, čeprav za manjše občinstvo kot pred epidemijo. Muzeji na teh območjih, ki so bili že zdaj lahko odprti na delovne dni, bodo lahko obiskovalce sprejemali tudi ob koncih tedna. Nova ureditev bo začela veljati v soboto in še vedno temelji na razvrstitvi dežel na območja tveganja, označena z barvami. V skladu z zadnjimi spremembami, veljavnimi od ponedeljka, sta rdeči le deželi Bazilikata in Molize na jugu. Lombardija, ki je oranžna, se je sicer z današnjim dnem kljub temu zaradi slabše epidemiološke slike odločila za zaostritev nekaterih ukrepov na določenih območjih. Iz Italije, kjer je približno 60 milijonov prebivalcev, so v torek poročali o več kot 17.000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Od začetka pandemije so v državi potrdili nekaj manj kot tri milijone primerov.

image_alt
Vsi odrasli Američani bodo lahko cepljeni do konca maja


6.53 Vlada predvidoma o vrnitvi še preostalih dijakov v šolske klopi

Vlada bo današnjo sejo na temo epidemioloških razmer in ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom po napovedi ministra za zdravje Janeza Poklukarja v večini namenila zamejevanju širjenja novih različic virusa. Spregovorila naj bi tudi o predlogu za vrnitev še preostalih dijakov v šole po modelu C. Poklukar je na torkovi novinarski konferenci pojasnil, da je bilo po neuradnih podatkih v zadnjem tednu potrjenih 62 primerov angleške različice in en primer južnoafriške, uradno tedensko poročilo pa pričakuje danes. Nove različice po njegovih besedah predstavljajo izziv, kako z ustreznimi ukrepi zamejiti njihovo čezmerno širjenje.

image_alt
Nestrpno že čakajo na prihod dijakov in študentov


Na meji se obetajo spremembe ukrepov za preprečevanje vnosa novih različic koronavirusa. Kot je v torek za STA pojasnila nova vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, bodo vladi predlagali, da bi bilo za vstop v Slovenijo treba izpolniti obrazec na spletu. Na podlagi podatkov s tega obrazca bo potem po potrebi odrejena karantena, lažje pa bo tudi slediti, ali se ljudje držijo odrejene karantene.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Prav tako bo svetovalna skupina na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vladi predlagala vrnitev dijakov prvih treh letnikov v srednje šole po modelu C. Polovica dijakov bi se tako vrnila v šolo, druga polovica bi se šolala od doma, po tednu dni pa bi se dijaki izmenjali. Če bo vlada danes predlog potrdila, se bo začel izvajati prihodnji teden. Poleg tega naj bi priporočili nošenje mask vsem učiteljem in osnovnošolcem od vključno šestega razreda, tudi v matičnih učilnicah.

Kljub postopnemu umirjanju epidemioloških razmer sicer občutnejših sprostitev ukrepov ni pričakovati, saj oba ključna kriterija državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Po podatkih za ponedeljek je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 528 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa je bilo 736.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine