Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V prvem valu nevedni, v drugem zmedeni

Dr. Janez Tomažič priznava, da so v prvem valu sanjali, da se bomo prekužili in bo čredna imunost naredila svoje. To je zgodovina.
Infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana prof. dr. Janez Tomažič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana prof. dr. Janez Tomažič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
3. 3. 2021 | 06:00
3. 3. 2021 | 08:35
3:32
Česa v prvem valu epidemije koronavirusa nismo vedeli, zdaj pa vemo? Prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana na prvem mestu omenja prenos koronavirusa z asimptomatskih oseb, saj šele zdaj vemo, da je takih primerov kar 40 odstotkov in predstavljajo tretjino vseh prenosov.

V prvem valu je bila stroka prepričana, da je oseba kužna, ko dobi bolezenske znake, dodaja: »Tudi nismo vedeli, kako pomembni so aerosoli. Mislil smo, da gre za izrazito kapljično okužbo. Zdaj vemo, da super prenašalci zlasti z aerosoli prenašajo virus na super dogodkih z veliko ljudmi v zaprtih prostorih.« V prvem valu nismo vedeli, kako pomembno je nošenje kvalitetnih mask, ki dobro tesnijo in kako pomembno je testiranje. »Zdaj vemo: več ko testiraš, več veš in pomembno je, da so testi kakovostni,« pravi Tomažič. V prvem valu smo sanjali, da se bomo prekužili in bo čredna imunost naredila svoje. To je zgodovina, poudarja. Kajti cena za to, da se naravno prekužimo, je previsoka: preveč jih umre.



Tudi si nismo predstavljali, da bo cepivo na voljo že za božič, priznava, prav tako ne, da nas bodo tako hitro dosegle nove, zelo kužne različice virusa: »V prvem valu tudi ni bilo na voljo plazme in remdesivira, ki ju zdaj imamo; tudi pomena glukokortikoidov nismo poznali.« In kaj je največje presenečenje po letu dni? Da smo v prvem valu pričakovali, da bomo zdaj že imeli dobra zdravila, odgovarja Tomažič. Teh še ni na obzorju, cepiva in cepljenje pa so postali prvovrstna politična tema.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine