Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZDA bi odpravile napetosti na Tajvanu, za Kitajce združitev neizogibna

Joe Biden in Xi Jinping se dobro poznata, v iskanju skupnih interesov pa se vendarle soočata s številnimi izzivi.
Predsednika ZDA in Kitajske Joe Biden in Xi Jinping med virtualnim pogovorom. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Predsednika ZDA in Kitajske Joe Biden in Xi Jinping med virtualnim pogovorom. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
16. 11. 2021 | 05:33
16. 11. 2021 | 08:46
2:57

Kitajski predsednik Xi Jinping je na začetku virtualnega srečanja svojega ameriškega kolega Joeja Bidna imenoval stari prijatelj, ta pa se je spomnil na »strašansko« veliko časa, ki sta ga preživela skupaj. Nekdanji podpredsednik v časih predsedovanja Baracka Obame je v Beli hiši tedaj večinoma vodil ameriško zunanjo politiko in je že prej ocenjeval, da noben svetovni voditelj ni s sedanjim kitajskim prvakom preživel toliko časa kot sam. Zdaj je dodal, da nikoli nista bila zelo formalna, a vedno iskrena in odprta, in v skladu s tem poudaril odgovornost obeh voditeljev, da tekmovanje med državama ne zdrsne v načrtovani ali nenačrtovani konflikt.

image_alt
Kitajsko-ameriško srečanje na dnu

Biden je hkrati ocenil, da se morajo vse države držati istih pravil, ter poudaril, da si bo njegova država vedno prizadevala za uresničevanje svojih interesov in vrednot ter interesov in vrednot svojih zaveznikov in partnerjev. »Odgovorni smo pred svetom in našimi ljudmi!« V javnem delu pogovorov je naznanil pogovore o boju proti podnebnim spremembam, človekovih pravicah, gospodarstvu in zagotovitvi »svobodnega in odprtega« Tihega oceana. Ameriška stran je napovedovala tudi zavzemanje za odpravo napetosti zaradi Tajvana, ki ga v Pekingu razumejo kot del svoje države. Za kitajskega predsednika, ki je pravkar prevzel skoraj absolutno oblast v svoji državi, je združitev neizogibna.

Kitajske in ruske ladje med skupnim patruljiranjem v Tihem oceanu. FOTO: Russian Defence Ministry via Reuters
Kitajske in ruske ladje med skupnim patruljiranjem v Tihem oceanu. FOTO: Russian Defence Ministry via Reuters

Xi Jinping pa je vsaj za javnost govoril o globalni vasi, v kateri se skupaj soočajo s številnimi izzivi: »Kitajska in ZDA morajo povečati komunikacijo in sodelovanje.« Biden še ni odpravil kazenskih carin republikanskega predsednika Donalda Trumpa na kitajski uvoz zaradi očitane kraje ameriškega znanja in vsega drugega, ne ponavlja pa prepričanja svojega predhodnika, da je novi koronavirus ušel iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Možnosti za izboljšane odnose med gospodarskima in vojaškima supersilama sveta so, demokratski predsednik pa vendarle tvega domače očitke o popuščanju avtoritarni državi. Medtem ko sam z energetskimi omejitvami ogroža domačo rast, Peking velikopotezno odpira nove termoelektrarne in ga pri tem ni ustavil niti pravkar končani podnebni vrh v Glasgowu.

Domači politični nasprotniki Bidnovi administraciji očitajo tudi premajhno pozornost zatiranju političnih pravic državljanov in manjšin v azijski velikanki, pa tudi nezadostno domačo vojaško pripravljenost. Kitajska je pred kratkim izstrelila hiperzvočno raketo, proti kateri se ZDA po priznanju lastnih vojaških voditeljev ne morejo braniti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine