Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Italiji rekordno število smrtnih žrtev

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
V Italiji so potrdili skoraj 1000 smrti okuženih bolnikov v enem dnevu. FOTO: Paolo Miranda/AFP
V Italiji so potrdili skoraj 1000 smrti okuženih bolnikov v enem dnevu. FOTO: Paolo Miranda/AFP
Be. B., Š. J., M. B., STA
3. 12. 2020 | 07:20
3. 12. 2020 | 20:18
38:08


20.00 Evropska komisija sprejela strategijo za obvladovanje pandemije med zimo

Evropska komisija je v sredo sprejela strategijo za trajnostno obvladovanje pandemije v prihajajočih zimskih mesecih, ki lahko prinesejo tveganje povečanega prenosa virusa zaradi posebnih okoliščin, kot so srečanja v zaprtih prostorih, so danes sporočili iz Bruslja. Komisija v strategiji priporoča stalno skrbnost in previdnost v celotnem zimskem obdobju in v letu 2021, ko se bo začelo izvajanje varnega in učinkovitega cepljenja. Komisija bo nato zagotovila nadaljnje smernice o postopni in usklajeni odpravi zajezitvenih ukrepov. V Bruslju izpostavljajo, da je usklajen pristop na ravni EU ključnega pomena za zagotavljanje jasnosti ljudem in preprečevanje ponovnega izbruha novega koronavirusa, povezanega s prazniki ob koncu leta. Pri vsaki omilitvi ukrepov bi bilo treba upoštevati razvoj epidemioloških razmer ter zadostne zmogljivosti za testiranje, sledenje stikom in zdravljenje bolnikov, so poudarili.

19.10 V Italiji rekordno število smrtnih žrtev

V Italiji je v preteklem dnevu za covidom-19 umrlo 993 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka izbruha novega koronavirusa. Prejšnji rekord je padel 27. marca, ko je umrlo 969 bolnikov s covidom-19. V sosednji državi so v preteklem dnevu potrdili 23.225 novih okužb s koronavirusom. Dan prej je bilo novih primerov 20.709, umrlo je 684 bolnikov s covidom-19.  Odstotek pozitivnih testov ostaja stabilen pri dobrih desetih odstotkih, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. V Italiji, eni najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19, se je z virusom do zdaj okužilo več kot 1,66 milijona ljudi, za koronavirusno boleznijo je umrlo 58.038 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

18.25 V Združenem kraljestvu že več kot 60.000 smrtnih žrtev

V Združenem kraljestvu so potrdili že več kot 60.000 smrti v povezavi z novim koronavirusom, je razvidno iz vladnih podatkov. Oblasti so danes namreč potrdili še 414 novih smrti, skupno pa 60.113, poroča britanski BBC. V Veliki Britaniji načeloma v kvoto mrtvih štejejo tiste, pri katerih so potrdili okužbo v 28 dnevih pred smrtjo. Število tistih, ki imajo na mrliškem listu vzrok smrti covid-19, je več, teh je 69.752, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Samo še v ZDA, Braziliji, Indiji in Mehiki so potrdili več smrti kot na Otoku, kjer pa imajo sicer več smrti na 100.000 ljudi. Doslej so v Veliki Britaniji potrdili več kot 1,674 milijona okužb z novim koronavirusom.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


17.05 Slabe epidemiološke razmere v okupiranem palestinskem ozemlju

Na Zahodnem bregu so v zadnjih 24 urah potrdili 1689 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Trenutno imajo na območju, kjer živi okoli štiri milijone prebivalcev, 13.357 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Na območju Gaze, kjer živi okoli dva milijona ljudi, so v zadnjih 24 urah potrdili 827 novih okužb z novim koronavirusom. Aktivnih okužb je na tem območju 10.321 Palestinske avtonomne oblasti so 23. novembra sprejele zaostritev koronskih ukrepov. Ob delavnikih velja nočna policijska ura, ob vikendih je v veljavi popolno zaprtje. Poleg tega je palestinski predsednik Mahmud Abas v sredo za 30 dni podaljšal izredne razmere. Slovenija je sicer sredi novembra glasovala proti resoluciji WHO, ki bi Palestincem omogočila, da na zasedenih ozemljih Zahodnega brega dobijo zdravila in cepiva.

17.00 Domovi upokojencev na Severnoprimorskem žarišča okužb

Veliko večino novih okužb s koronavirusom so v sredo v Občini Idrija potrdili v obeh enotah Doma upokojencev Idrija, tako v enoti Marof kot Idrija. Na Notranjskem je najhuje v Domu upokojencev v Postojni, kjer je trenutno okuženih 68 stanovalcev in 23 zaposlenih. Po besedah direktorice Doma upokojencev Idrija Urške Močnik imajo v enoti Marof trenutno 37 aktivno okuženih stanovalcev in 21 zaposlenih; 18 stanovalcev je ozdravelo in jih bodo preselili v belo cono. V enoti Idrija imajo 29 aktivno okuženih stanovalcev in 13 zaposlenih, iz rdeče v belo cono pa bodo v naslednjih dneh preselili 11 stanovalcev. Iz Marofa so trije stanovalci hospitalizirani, iz enote Idrija pa jih je v bolnišnici trenutno pet.

Na Notranjskem imajo aktivne okužbe med stanovalci štirih od šestih domov. Najhuje je v Postojni, kjer je okuženih 68 stanovalcev in 23 zaposlenih, v Domu upokojencev v Ilirski Bistrici je okuženih 40 stanovalcev in sedem zaposlenih, v domu v Cerknici pa 37 stanovalcev in 11 zaposlenih. V ostalih treh domovih v regiji je okužb manj. V postojnskem domu Talita kum imajo okuženega enega stanovalca in dva zaposlena, okužen je en zaposlen iz Doma upokojencev v Sežani in trije v Domu na Krasu iz Dutovelj.

16.55 V Srbiji ponovno skoraj 8000 okužb

V Srbiji so v preteklem dnevu potrdili 7802 nova primera okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 61 bolnikov s covidom-19. Na ventilatorjih je 288 bolnikov, kar je največ od začetka epidemije, so sporočile pristojne oblasti. Na Kosovu so potrdili 627 novih okužb, umrlo je 22 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu. V Srbiji so v preteklih 24 urah opravili 22.243 testov. V bolnišnicah je 7726 bolnikov s covidom-19, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Od začetka izbruha epidemije se je v Srbiji z novim koronavirusom okužilo 199.158 oseb, od katerih jih je 1765 umrlo. Umrljivost bolnikov s covidom-19 je 0,89 odstotka.

14.54 V nujnem varstvu v vrtcih trenutno okoli 13 odstotkov otrok

V slovenskih vrtcih je trenutno v nujnem varstvu okoli 13 odstotkov otrok, ki so vključeni v vrtec, pri čemer izstopa Ljubljana, kjer je v varstvu okoli 25 odstotkov otrok, je povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Nasploh se delež otrok v vrtcih z daljšanjem obdobja zgolj nujnega obratovanja vrtcev podaljšuje, pravi. Po besedah Bogatajeve je več otrok v nujnem varstvu v večjih središčih, kjer se delež giblje od 15 do 20 odstotkov otrok, v Ljubljani tudi do 25 odstotkov, medtem ko je na primer na Obali in v drugih regijah ta delež nižji in je lahko tudi le petodstoten. Trenutno je po besedah Bogatajeve v vrtcih več otrok, kot jih je bilo v zadnjem tednu oktobra, ko so vrtci priprli svoja vrata. Še več pa jih seveda pričakujejo, ko bo vlada sprostila ukrepe in ko vrtci ne bodo več omogočali zgolj nujnega varstva. Za čas, ko se bodo vrtci znova odprli, je sicer ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po besedah Bogatajeve določilo, da je lahko v oddelku vrtca od osem do deset otrok, če jih je več, pa je treba poostriti higienske ukrepe. Trenutno jih skrbi, ali bodo lahko zadostili temu normativu, pravi Bogatajeva.

14.19 Razmere v domovih za upokojence v Izoli in Luciji se umirjajo

Največ okužb v obalnih domovih za upokojence je bilo zadnje dni v Izoli in Luciji, vendar iz obeh ustanov poročajo o zmanjševanju števila okuženih in umirjanju razmer. V Centru za starejše občane Lucija je ta čas sicer aktivno okuženih 55 stanovalcev in 15 zaposlenih, v Domu upokojencev Izola pa 65. V lucijskem centru je medtem v beli coni sto stanovalcev. Kot je navedla direktorica Marinela Šavle Reščič, je okuženih vsak dan manj, mnogi se vračajo v belo cono in okužba se več ne širi, razen v redkih primerih, ko verjetno zaradi daljše inkubacijske dobe pri nekaterih uporabnikih bolezen izbruhne šele po desetih dneh ali celo pozneje. V domu v Izoli so pri stanovalcih skupno potrdili sto okužb z novim koronavirusom. Iz zunanje rdeče cone na Pacugu se jih je vrnilo 26, osem jih čaka na prevoz, en stanovalec pa se je vrnil iz psihiatrične bolnišnice in se šteje za ozdravljenega. Tako je skupno ozdravelo 35 stanovalcev. Hospitaliziranih je sedem stanovalcev, od katerih se danes eden vrača na Pacug, štirje stanovalci s covidom pa so umrli, je za STA pojasnila direktorica izolskega doma Romina Zajc. V obeh domovih sicer redno bedijo nad stanjem.

14.00 Ministrstvo v nakup pol milijona hitrih antigenskih testov, rok za oddajo ponudb 24 ur

Ministrstvo za zdravje kupuje pol milijona hitrih antigenskih testov za diagnostiko novega koronavirusa po ceni največ pet evrov za kos. K javnemu naročilu v vrednosti do 2,5 milijona evrov so v sredo popoldne povabili 27 dobaviteljev, ki imajo 24 ur časa, da pripravijo ponudbo danes do 16. ure, je poročal 24.ur.com. Na ministrstvu so tudi za STA potrdili, da razpis poteka, podrobnosti pa niso razkrivali. Na popoldanski vladni novinarski konferenci jih bo predstavil minister za zdravje Tomaž Gantar.
Razpis so objavili na portalu javnih naročil, gre pa za postopek s pogajanji brez predhodne objave iz razloga nujnosti. Že v prihodnjem tednu namreč načrtujejo začetek množičnega testiranje za zaposlene v kritični infrastrukturi. Seznam razpoložljivih ponudnikov, ki bi lahko zagotovili ustrezne teste in so jih na ministrstvu povabili k oddaji naročila, je pripravila strokovna delovna skupina za področje hitrih testov.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


13.44 V domu upokojencev Idrija primanjkuje kadra v zdravstveni negi

V enoti Marof je trenutno 37 aktivno okuženih oskrbovancev, od tega so trije hospitalizirani, med zaposlenimi pa so potrdili 21 okužb s koronavirusom. V enoti Idrija je okuženih 29 stanovalcev, pet je hospitaliziranih, med zaposlenimi pa so potrdili 13 oseb. Enajst stanovalcev se v prihodnjih dneh vrača v belo cono. Kot je povedala Urška Močnik, direktorica idrijskega doma upokojencev, se rdeče cone organizirajo v obeh enotah domov. Rdeče cone se za zdaj v enoti Marof ne spreminjajo, v Idriji pa jo bodo razširili v oddelek in pol. Hitre teste uporabljajo že en mesec, in sicer pri sumu na okužbo pri stanovalcih ali zaposlenih. Močnikova ša opozarja predvsem na pomanjkanje kadra v zdravstveni negi.

12.59 Iran kot 14. država na svetu presegel milijon okužb z novim koronavirusom

V Iranu so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 14.000 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer je Iran kot 14. država na svetu presegel mejnik milijon okužb, poročajo tuje tiskovne agencije. Iran je najhuje prizadeta država v pandemiji covida-19 na Bližnjem vzhodu. Po uradnih podatkih je v Iranu za posledicami koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 49.300 ljudi, med njimi 358 v zadnjih 24 urah, je danes sporočila tiskovna predstavnica iranske vlade Sima Sadat Lari. Od februarja, ko so v državi potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so v Iranu našteli 1.003.494 okuženih. Strokovnjaki in celo minister za zdravje Said Namaki sicer priznavajo, da so zaradi majhnega števila testiranj dejanske številke okuženih in smrtnih žrtev covida-19 precej višje od uradnih.

Da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, so v Iranu 21. novembra uvedli strožje omejitvene ukrepe, ki bodo veljali dva tedna, saj želijo preprečiti tretji val epidemije. Med drugim so zaprli nenujne dejavnosti in omejili potovanja. Ti ukrepi veljajo za večino večjih mest po državi, med njimi Teheran in 30 prestolnic iranskih pokrajin.

12.44 V Avstriji skoraj 4000 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 3969 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 92 bolnikov s covidom-19. V povprečju so sicer v zadnjem tednu potrdili po 3913 okužb na dan. Število hospitalizacij covidnih bolnikov se počasi zmanjšuje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V avstrijskih bolnišnicah je na zdravljenju trenutno 4082 bolnikov s covidom, v sredo jih je bilo 4245, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je za 8,5 odstotka manj. Na intenzivni negi je bilo danes 668 bolnikov, kar je 23 manj kot dan prej. Trenutno imajo 51.765 aktivnih okužb. V zadnjem dnevu je več ljudi ozdravelo kot pa so potrdili novih okužb.

12.39 V Rusiji več kot 28.000 novih okužb z novim koronavirusom

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 28.145 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord od začetka pandemije. Za posledicami covida-19 je umrlo še 554 ljudi, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Trenutno v Rusiji okužbo preboleva okoli 474.000 ljudi. Po oceni oblasti naj bi v Rusiji kmalu dosegli vrhunec epidemije, trend glede števila okužb naj bi se tako kmalu obrnil navzdol. Razmere se sicer razlikujejo glede na regijo, opozarjajo. V Rusiji so doslej potrdili že več kot 2,375 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 41.607 bolnikov s covidom-19.

12.22 GZS pripravila predloge 13 sistemskih ukrepov za sedmi protikoronski zakon

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je vladi posredovala predloge ukrepov, za katere je prepričana, da jih je treba vključiti v sedmi protikoronski zakonodajni paket. Med drugim v GZS znova predlagajo preložitev uveljavitve določil zakona o minimalni plači, ki bo po njihovih navedbah z novim letom sicer povzročil velik dvig plač. Številni ukrepi vlade, ki so bili sprejeti doslej, so v letošnjem letu, močno zaznamovanem z epidemiološko krizo, prispevali k ohranitvi več 10.000 delovnih mest in obstoju številnih podjetij, so sporočili z GZS.

image_alt
PKP7: Predlog pripravljen, sindikati na nogah


12.10 TZS zahteva sklic nujnega sestanka z Janšo in Počivalškom

Pozivu trgovinske zbornice, naj vlada čim prej sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo podjetja iz trgovinske dejavnosti znova lahko obratovala, so se ločeno pridružili tudi predsedniki uprav in generalni direktorji trgovskih družb. Sprašujejo se, »zakaj vlada načrtno uničuje trgovino, ki je ključni generator potrošnje in rasti BDP v državi«. Prav tako se sprašujejo, zakaj vlada »načrtno slabša socialno stanje v Sloveniji«, saj da je bilo v 2020 samo iz trgovinske dejavnosti na zavodu za zaposlovanje na novo prijavljenih 10.000 oseb. V imenu vodilnih v trgovskih družbah je zato TZS danes zahtevala sklic nujnega sestanka s predsednikom vlade Janezom Janšo ter ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. V zbornici ga pričakujejo nemudoma.

V TZS poudarjajo, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci. FOTO: Leon Vidic/Delo
V TZS poudarjajo, da trgovina ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci. FOTO: Leon Vidic/Delo


11.59 Na Hrvaškem v zadnjem dnevu rekordnih več kot 4500 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 11.166 testih potrdili 4534 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 48 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V bolnišnicah se danes zdravi več kot 2500 bolnikov s covidom-19. Največje dnevno število na novo okuženih do danes je bilo ta petek, ko je doseglo 4080, dan pred tem pa je prvič dnevno število okuženih na Hrvaškem preseglo 4000.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 840 novih okužb. V primorsko-goranski županiji so danes imeli rekordno število okuženih v 24 urah, in sicer 492. Iz istrske županije so poročali o 84 novih primerih. Na Hrvaškem je trenutno 23.942 aktivno okuženih. V bolnišnicah se zdravi 2501 bolnik s covidom-19, na ventilatorjih je 258 ljudi, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

image_alt
Štajerska avtocesta, po nesrečah v trojanskem predoru, znova odprta


11.37 V Italiji za praznike močno omejeno gibanje po državi

Italijanska vlada je ponoči sprejela odlok, v skladu s katerim bo med božičnimi in novoletnimi prazniki močno omejeno gibanje po državi. Med 21. decembrom in 6. januarjem bodo v skladu z odlokom v Italiji prepovedana potovanja med posameznimi deželami. 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest, določa odlok po poročanju tujih tiskovnih agencij. Med izjemami sta med drugim obisk zdravnika in odhod na delo. Trenutno so dovoljena potovanja med deželami z najnižjo stopnjo okuženosti, ki so označene z rumeno.

Oblast namerava medtem med 21. decembrom in 6. januarjem uveljaviti tudi obvezno desetdnevno karanteno za vse, ki se bodo vrnili iz tujine. Ta ukrep je namenjen predvsem temu, da bi Italijane odvrnili od smučanja v tujini. Vlada bo z odlokom, ki bo veljal od petka do 15. januarja, predvidoma ohranila tristopenjski sistem z rumenimi, oranžnimi in rdečimi deželami. V oranžnih in rdečih regijah bodo predvidoma še naprej ostali zaprti restavracije in bari. V rumenih pa se bodo morali še naprej zapirati ob 18. uri. Po državi bo predvidoma še naprej veljala policijska ura, ki se začenja ob 22. uri.

FOTO: Yara Nardi/Reuters
FOTO: Yara Nardi/Reuters


11.33 Na Madžarskem za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo rekordnih 182 ljudi

Na Madžarskem je za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo 182 ljudi, kar je največ od začetka pandemije. V tem času so potrdili več kot 6600 novih okužb z novim koronavirusom, piše na spletni strani madžarske vlade koronavirus.gov.hu.
Trenutno je v državi skoraj 159.500 aktivnih primerov okužbe, v madžarskih bolnišnicah pa se zdravi skoraj 7700 covidnih bolnikov, med njimi jih je 663 na ventilatorjih.

Skupno je na Madžarskem umrlo več kot 5300 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so več kot 231.800 okužb z novim koronavirusom. Da bi zajezila širjenje novega koronavirusa, je vlada premiera Viktorja Orbána pred tremi tedni deloma ustavila javno življenje. Med drugim na Madžarskem velja policijska ura od 19. ure, srednješolci pa se šolajo na daljavo. Osnovne šole medtem ostajajo odprte kljub prošnji sindikata učiteljev, naj vlada odredi izredne zimske počitnice.

image_alt
Nekdanji predsedniki Američane pozivajo k cepljenju


11.03 SAS zaradi pandemije z globoko letno izgubo

Skandinavska letalska družba SAS je v poslovnem četrtletju od avgusta do oktobra zaradi novega koronavirusa poglobila izgubo. Ta se je ustavila pri 2,57 milijarde kron (250 milijonov evrov), medtem ko je v istem obdobju lani imela 861 milijonov kron čistega dobička. V celotnem poslovnem letu je izguba narasla na 9,32 milijarde kron. SAS je tako v letošnjem poslovnem letu, ki se je sklenilo oktobra, imel rekordno izgubo, medtem ko je v lanskem imel za 621 milijonov kron čistega dobička, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

10.42 Na novo okuženih 1772 oseb, umrlo 45 oseb

V sredo je bilo ob 6604 testiranjih potrjenih 1772 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada na twitterju. Delež pozitivnih izvidov je bil tako 26,8-odstoten. Hospitaliziranih je bilo 1289 bolnikov, od tega jih je bilo na intenzivni negi 198. Iz bolnišnic so odpustili 76 ljudi.

Doslej so v Sloveniji potrdili 81.338 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 1592 covidnih bolnikov.
Podatki sledilnika za covid-19 kažejo, da je trenutno v državi 20.277 ljudi aktivno okuženih.



10.34 Frizerska stroka opozarja na negotove razmere

Z današnjim dnem tudi frizerji z nestrpnostjo pričakujejo odločitve o začetku sproščanja epidemioloških ukrepov. Frizerska stroka se že dlje časa sprašuje, pod kakšnimi pogoji bo lahko delala. Frizerski saloni so zaprti že od 24. oktobra in še vedno ne vedo, kdaj bodo lahko ponovno začeli obratovati. Najprej so morali število strank občutno zmanjšati glede na kvadraturo frizerskih salonov, potem so vrata zaprli, še pred tem je veljala omejitev, da je lahko v salonu ena stranka na 20 kvadratnih metrih.

Frizerski saloni so na robu preživetja. Smiljan Škarica, predsednik Sekcije frizerjev pri OZS, pri tem opozarja: »Država ne pomaga malim podjetnikom, ampak še vedno zahteva, da jo mali podjetniki sponzorirajo. Takšno ravnanje je nedopustno. Kako lahko podjetnik s štirimi zaposlenimi izplača plače ob koncu meseca, če delo ni bilo opravljeno in je bil prisiljen z odlokom zapreti salon, obenem pa še plača najemnino in fiksne stroške? To je nemogoče. Takšni izračuni nas bodo potopili,« še dodaja Smiljan Škarica.

10.31 V Izraelu več kot 1500 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu

V Izraelu so v zadnjem dnevu prvič po več tednih spet potrdili več kot 1500 okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so v 24 urah potrdili 1523 novih okužb, kar je največ od sredine oktobra, ko so jih potrdili 1612, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Porast števila okužb pristojne službe pripisujejo temu, da tudi izvedejo več testov. V zadnjem dnevu so namreč opravili skoraj 69.000 testov, pozitivnih jih je bilo okoli 2,2 odstotka, kar je podobno kot dan prej. Izrael je bil sprva relativno uspešen pri boju proti covidu-19, saj je vlada že zgodaj uvedla stroge ukrepe. Po mirni pomladi pa je število okužb poskočilo poleti, ko so omilili ukrepe. V sredini septembra so te spet zaostrili, rahljajo pa jih postopoma že od sredine oktobra.

10.30 TZS: Trgovina je v zadnjih 14 dneh znižala okužbe

Iz Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) so opozorili, da kljub temu da razumejo in podpirajo prizadevanja vlade za zajezitev širjenja virusa, ukrepi niso učinkoviti, saj niso ciljno usmerjeni. S tem pa se povzroča neutemeljena gospodarska škoda. »Med lokacijami, kjer je možnost prenosa okužbe majhna, so tudi trgovine, ki pa so že več tednov zaprte,« so zapisali v sporočilu za javnost. Kot podporo njihovemu stališču so navedli tudi nedavno izjavo vodje vladne svetovalne skupine za covid-19 prof. dr. Bojane Beović. Uradni podatki NIJZ o deležu potrjenih primerov okužb kažejo, da dejavnosti, ki jih opravljajo člani TZS, katerim je prepovedano obratovanje, niso vir širjenja covida-19. »To potrjujejo tudi zadnji anketni podatki TZS, saj je bilo v zadnjih 14 dneh zaznati celo upad okužb v trgovini, in sicer z že tako nizkega 1,9 odstotka na 1,4 odstotka.« Trgovina torej ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci, so prepričani v TZS. Zato bi bilo po njihovem treba obstoječe ukrepe znova pretehtati in zagotoviti njihovo sorazmernost v primerjavi s pojavom okužb.

09.22 Rast koronavirusnih okužb na Novomeškem in v Krškem pripisujejo okrepljenemu testiranju

Pri številu odkritih okužb z novim koronavirusom na Dolenjskem in v Posavju zadnje dni izstopata Mestna občina Novo mesto in občina Krško. V obeh občinah ta trend pripisujejo zadnjemu okrepljenemu testiranju s hitrimi testi, in ne novim žariščem. Okuženi v glavnini prebolevajo blažjo obliko bolezni. Operativni vodja novomeškega štaba civilne zaščite Gregor Blažič je povedal, da v Novem mestu ni posebnega novega žarišča, število odkritih okužb pa je po njegovi oceni nenadoma poraslo zaradi povečanega testiranja oziroma hitrega testiranja pri različnih delodajalcih. V novomeških podjetjih sicer ni večjih posebnosti zaradi okužb, razmere pa se umirjajo tudi v novomeškem domu starejših, je še dejal Blažič.

V novomeškem domu starejših občanov so sicer v soboto znova omogočili obiske pri stanovalcih v beli coni. Potrdili so, da se stanje glede okužb umirja. V rdeči coni imajo še 50 stanovalcev, medtem ko so jih imeli na vrhuncu zadnjega vala približno 170.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


09.11 V Nemčiji ukrepe podaljšali do 10. januarja

V Nemčiji se ukrepi za zajezitev širitve novega koronavirusa podaljšujejo vsaj do 10. januarja, je v sredo zvečer po sestanku s predsedniki deželnih vlad sporočila nemška kanclerka Angela Merkel. »Načeloma bodo stvari ostale takšne, kot so zdaj,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejala Merklova in poudarila, da je Nemčija še zelo daleč od obvladljivega števila primerov okužbe. Nemčija je še vedno daleč od cilja manj kot 50 okuženih na 100.000 prebivalcev v obdobju sedmih dni, je opozorila Merklova.

Inštitut Roberta Kocha je v sredo sporočil, da so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 17.270 novih okužb, umrlo je 487 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka pandemije. V Nemčiji od 2. novembra velja delno zaprtje države. Zaprti so restavracije, lokali, kulturne ustanove ter telovadnice, zasebna druženja so omejena na največ pet oseb iz lastnega in še enega gospodinjstva. V večini trgovin veljajo stroge omejitve glede števila kupcev. Med božično-novoletnimi prazniki bodo od 23. decembra do 1. januarja nekatere ukrepe omilili, dovoljeno bo druženje največ desetih oseb.

V Nemčiji od 2. novembra velja delno zaprtje države. Zaprti so restavracije, lokali, kulturne ustanove, telovadnice ... FOTO: Annegret Hilse/Reuters
V Nemčiji od 2. novembra velja delno zaprtje države. Zaprti so restavracije, lokali, kulturne ustanove, telovadnice ... FOTO: Annegret Hilse/Reuters

 
08.10 ZN: Zaradi pandemije do leta 2030 po svetu več kot milijarda revnih

Zaradi dolgoročnih učinkov pandemije covida-19 bi lahko do leta 2030 po svetu v revščini živelo več kot milijarda ljudi, kaže danes objavljena študija ZN. Kot ugotavlja Program ZN za razvoj (UNDP), se bo to zgodilo, če bo gospodarska kriza trajala dlje časa, okrevanje pa se bo zavleklo, kar bi v revščino pahnilo še 207 milijonov ljudi.

Ob upoštevanju trenutne smrtnosti in najnovejših napovedi gospodarske rasti, ki jih je pripravil Mednarodni denarni sklad, študija opozarja, da bi pod mejo revščine v prihodnjih desetih letih lahko zdrsnilo še dodatnih 44 milijonov ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. UNDP pri tem poudarja, da je naraščanja skrajne revščine še mogoče preprečiti. Z naložbami v programe za blaginjo ljudi, digitalizacijo in zeleno gospodarstvo bi lahko celo 146 milijonom ljudi pomagali iziti iz revščine, ugotavlja študija. »Pandemija covida-19 je prelomna točka, odločitve, ki jih bodo voditelji sprejeli zdaj, pa lahko svet popeljejo v zelo različne smeri,« je v sporočilu za javnost poudaril vodja UNDP Achim Steiner. »Imamo priložnost investirati v desetletje delovanja, ki ne bo le pomagalo ljudem, da si opomorejo od pandemije, temveč bo smer razvoja ljudi in planeta preusmerilo proti pravičnejši, odpornejši in zeleni prihodnosti,« je dodal.

07.49 V ligi NBA pred začetkom nove sezone 48 pozitivnih testov

Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA je sporočilo, da je na zadnjih testiranjih med 24. in 30. novembrom pozitivne teste na novi koronavirus devet dni pred začetkom pripravljalnih tekem oddalo kar 48 igralcev. Gre za velik porast covida-19 med igralci glede na zadnje negativne teste v končnici lige v mehurčku na Floridi. Pri ligi NBA so opravili 546 testov, saj bodo kmalu že prve pripravljalne tekme, nova sezona se bo začela 22. decembra. Pred tem ni imela liga NBA nobenih pozitivnih testov vse od začetka lanske končnice v karantenskem mehurčku na Floridi do konca sezone sredi oktobra. Ena od ekip, Golden State Warriors, je ta teden že zamaknila začetek treningov pred novo sezono, ker so igralci oddali pozitivne teste. Pri ligi NBA so še zapisali, da bodo vse igralce testirali tudi med sezono, in to vsak dan.

07.11 V ZDA v enem dnevu umrlo rekordno število bolnikov s covidom-19

V ZDA je v sredo zaradi covida-19 umrlo najmanj 2658 ljudi, kar je največ od začetka pandemije novega koronavirusa v enem dnevu. Imeli so tudi rekordno število hospitalizacij, ki je prvič doslej v enem dnevu preseglo mejo 100.000. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je doslej v ZDA umrlo več kot 273.000 bolnikov s covidom-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo več kot 13,9 milijona ljudi. December in januar bosta najtežja meseca doslej v vsej zgodovini javnega zdravstva ZDA, je opozoril direktor Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Robert Redfield.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Bolnišnice in njihovi oddelki za intenzivno nego postajajo preobremenjeni tako kot na vrhuncu prvega vala pandemije aprila. V Wisconsinu zdaj odrasle bolnike s covidom-19 selijo v otroške bolnišnice, primanjkuje pa že tudi zdravnikov in medicinskih sester. V zadnjem tednu v ZDA povprečno na dan potrdijo 161.448 novih okužb, kar je 2,5-krat več kot ob zadnjem vrhuncu pandemije v juliju. Povprečno je v zadnjem tednu na dan umrlo 1531 ljudi, kar je sicer nekoliko manj kot na vrhuncu prvega vala konec aprila.

image_alt
Nekdanji predsedniki Američane pozivajo k cepljenju


05.00 Praznovanje Ta veselega dneva kulture letos na spletu

Letošnje praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva leta 2000 praznujemo pod imenom Ta veseli dan kulture, bo letos preseljeno v virtualno okolje. Kulturne ustanove, ki so zadnje leta pripravljale brezplačne prireditve, bodo danes nekaj svojih vsebin ponudile na spletu.

image_alt
Sodoben je danes in bo sodoben jutri


0.35 Na virtualni generalni skupščini ZN o skupnem odzivu na covid-19

Začelo se bo dvodnevno izredno zasedanje Generalne skupščine ZN, posvečeno pandemiji covida-19. Na virtualnem srečanju naj bi sodelovalo kakih 80 predsednikov držav ali vlad, osrednjo pozornost pa naj bi namenili sodelovanju v boju proti pandemiji. Izredno zasedanje omogoča državam članicam, različnim uradom ZN in drugim partnerjem, da izmenjajo stališča glede spopadanja s pandemijo in posledicami. Obenem lahko govorijo o ukrepih in načinu sodelovanja, kar bi lahko pripomoglo k zajezitvi pandemije. Osrednje teme bodo sprejeti ukrepi posameznih držav, strategije cepljenja, socialno-ekonomske posledice in financiranje.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


00.30 Vlada danes o ukrepih in predvidoma o programu sproščanja ukrepov

Vlada bo tudi danes pretresala ukrepe, ki jih je sprejela za omejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na napovedi bodo obravnavali tudi načrt sproščanja ukrepov za čas, ko bo epidemiološko stanje to omogočalo. Do tega, da bi se to zgodilo že danes, sta sicer minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja svetovalne skupine Bojana Beović zadržana.

Beovićeva je v sredo opozorila, da mora biti kakršnokoli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno. »Z zdravniške strani ne moremo predlagati kakšnega večjega odpiranja. Če pa se vlada odloči za odpiranje nekaterih varnejših dejavnosti z znanim tveganjem, pa je to seveda možno narediti,« je dejala v sredo in pri tem izpostavila trgovine, ki so glede prenosa okužbe bolj varne kot gostinski lokali, če so organizirane tako, da je v njih hkrati le malo ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine