Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V turškem parlamentu izbruhnil množičen pretep

V napadu koalicijskega poslanca na člana opozicije, ki mu je sledil množičen pretep sta bila ranjena najmanj dva opozicijska poslanca.
V pretepu, ki je sledil, sta bila poškodovana najmanj dva opozicijska poslanca. FOTO: Adem Altan/AFP
V pretepu, ki je sledil, sta bila poškodovana najmanj dva opozicijska poslanca. FOTO: Adem Altan/AFP
STA
16. 8. 2024 | 19:30
16. 8. 2024 | 19:30
2:34

V turškem parlamentu je danes med razpravo o usodi zaprtega opozicijskega poslanca Cana Atalayja izbruhnil množičen pretep. Atalayja so leta 2022 obsodili na 18 let zapora zaradi sodelovanja na protivladnih protestih Gezi leta 2013, v začetku letošnjega leta pa so mu odvzeli poslansko imuniteto.

Pred napadi poslancev iz vrst vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana je Atalaya v turškem hramu demokracije branil Ahmet Sik, član leve Delavske stranke Turčije (TIP), poročajo tuje tiskovne agencije.

»Ni presenetljivo, da Atalaya označujete za terorista,« je dejal Sik in nadaljeval: »Vsi državljani bi morali vedeti, da so največji teroristi te države tisti, ki sedijo v teh klopeh.« Pri tem je imel v mislih poslance vladajoče večine.

Nekdanji nogometaš in poslanec Erdoganove stranke AKP Alpay Ozalan stopil do govorniškega odra in Ahmeta Sika porinil na tla. FOTO: Adem Altan/AFP
Nekdanji nogometaš in poslanec Erdoganove stranke AKP Alpay Ozalan stopil do govorniškega odra in Ahmeta Sika porinil na tla. FOTO: Adem Altan/AFP

Pripomba je sprožila jezne odzive poslancev vladajoče stranke, zaradi česar je predsednik parlamenta odredil odmor. Medtem je nekdanji nogometaš in poslanec Erdoganove stranke AKP Alpay Ozalan stopil do govorniškega odra in Sika porinil na tla. V pretepu, ki je sledil, sta bila poškodovana najmanj dva opozicijska poslanca.

»Sram me je, da sem bil priča tej situaciji,« je v odzivu dejal vodja glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Ozgur Ozel.

Atalayju so leta 2022 sodili skupaj z znanim turškim poslovnežem, aktivistom in filantropom Osmanom Kavalo v procesu, ki so ga kritiki turških oblasti označili za politično motiviranega. Na parlamentarnih volitvah maja lani je bil izvoljen za poslanca, čeprav je kampanjo vodil iz zapora.

Januarja so 48-letniku, čigar stranka ima v parlamentu v Ankari tri sedeže, odvzeli poslansko imuniteto. Ustavno sodišče je nato v začetku tega meseca odredilo njegovo izpustitev, do katere pa ni prišlo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine