Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Teheranu danes pogrebna slovesnost za ubitim vodjo Hamasa

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je v sredo zagrozil z maščevanjem Izraelu za uboj Hanije.
»Komunikacija z raketami, brezpilotnimi letalniki in smrtonosnimi napadi se mora končati,« je dejala Rosemary DiCarlo (ZN). FOTO: Reuters
»Komunikacija z raketami, brezpilotnimi letalniki in smrtonosnimi napadi se mora končati,« je dejala Rosemary DiCarlo (ZN). FOTO: Reuters
STA
1. 8. 2024 | 07:05
1. 8. 2024 | 09:13
5:00

V Teheranu naj bi danes potekala pogrebna slovesnost za političnim voditeljem palestinskega gibanja Hamas Ismailom Hanijo, ki je bil ubit v sredo v atentatu v iranski prestolnici. Njegov uboj, za katerim po prepričanju Hamasa in Irana stoji Izrael, je sprožil bojazni pred nadaljnjim zaostrovanjem že tako napetih razmer na Bližnjem vzhodu.

image_alt
Umor v Teheranu, glasna tišina v Tel Avivu

Hanija je bil ubit v domnevnem izraelskem napadu na njegovo rezidenco, potem ko se je v iranski prestolnici v torek udeležil inavguracije novoizvoljenega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana.

Posmrtne ostanke Hanije naj bi po slovesnosti iz Teherana prepeljali v katarsko prestolnico Doha, kjer ga bodo v petek po petkovih molitvah pokopali, je sporočil Hamas. Hanija je v zadnjih letih živel v Katarju, ki je ponudil zatočišče političnemu vodstvu Hamasa in ki tudi posreduje v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, kjer je na oblasti Hamas.

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je v sredo zagrozil z maščevanjem Izraelu za uboj Hanije. Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa tudi razglasile tridnevno žalovanje.

image_alt
Iranski vrhovni vodja Hamenej po smrti Hanije zagrozil Izraelu z maščevanjem

Uboja Hanije in enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, ki je bil v torek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu (smrt je včeraj zvečer potrdil Hazbolah, poroča Al Džazira), sta sprožila bojazni pred nadaljnjo zaostritvijo na Bližnjem vzhodu.

Varnostni svet ZN pozval k deeskalaciji razmer

Po mnenju generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa gre za nevarno stopnjevanje razmer. Članice varnostnega sveta ZN so v sredo na izrednem zasedanju v luči atentata pozvale mednarodno skupnost, naj prepreči dodatno stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu. Navzoči so bili tudi predstavniki Irana, Izraela in Palestine, ki so si izmenjali obtožbe.

»Komunikacija z raketami, brezpilotnimi letalniki in smrtonosnimi napadi se mora končati,« je dejala namestnica generalnega sekretarja ZN in podsekretarka za politične zadeve Rosemary DiCarlo.

Vseh 15 članic varnostnega sveta je pri tem pozivalo zlasti k deeskalaciji razmer na Bližnjem vzhodu. Kitajska in Rusija sta pri tem obsodili atentat in ga označili za »resen udarec« za nadaljnja pogajanja za prekinitev ognja v Gazi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Posmrtne ostanke Hanije naj bi po slovesnosti iz Teherana prepeljali v katarsko prestolnico Doha, kjer ga bodo v petek po petkovih molitvah pokopali. FOTO: Kemal Aslan/AFP
Posmrtne ostanke Hanije naj bi po slovesnosti iz Teherana prepeljali v katarsko prestolnico Doha, kjer ga bodo v petek po petkovih molitvah pokopali. FOTO: Kemal Aslan/AFP

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je izrazil zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja v regiji ter obsodil vse nedavne napade, ki so terjali civilne žrtve.

Napada v Bejrutu in Teheranu je označil za »nevarno stopnjevanje razmer«, ob tem pa pozval varnostni svet, naj se zavzame za zadržanost, diplomacijo in prekinitev ognja. Poudaril je, da se je treba nujno izogniti nadaljnjim konfliktom in si prizadevati za trajen mir.

Zasedanja so se udeležili tudi predstavniki šestih držav v regiji, med njimi Irana, Izraela in Palestine, ki so si med seboj izmenjevali obtožbe. Iran in palestinsko gibanje Hamas krivita Izrael za napad, v katerem je bil ubit Hanija, in grozita s povračilnimi ukrepi.

»Umor Hanije pomeni kršitev mednarodnega prava in kaže na namero po stopnjevanju konflikta in razširitvi vojne na celotno regijo,« je dejal iranski veleposlanik pri ZN Amir Saeid Iravani, ki je pri tem pozval varnostni svet ZN k odločnemu ukrepanju.

Iravani je vztrajal pri očitkih vlade v Teheranu, da so atentat izvedle izraelske sile z dovoljenjem in obveščevalno podporo ZDA. Izraelska vlada sicer doslej ni potrdila, da je izvedla napad v Teheranu, Washington pa zanika vsakršno vpletenost.

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je medtem Iran obtožil podpiranja terorizma, veleposlanik ZDA Robert Wood pa je izpostavil izraelsko »pravico do samoobrambe«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine