Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Srbiji skrajni desničarji fizično obračunali z aktivisti nevladnih organizacij

V manj kot dveh tednih so srbski skrajni desničarji, v ločenih incidentih, dvakrat napadli aktiviste humanitarnih organizacij.
Obsojeni vojni zločinec Vojislav Šešelj ima zveste in militantne privržence. FOTO:: Marko Djurica/Reuters
Obsojeni vojni zločinec Vojislav Šešelj ima zveste in militantne privržence. FOTO:: Marko Djurica/Reuters
6. 2. 2020 | 21:53
7. 2. 2020 | 19:39
2:42
Na včerajšnji predstavitvi knjige Vojislava Šešlja z naslovom V Srebrenici ni bilo genocida so pripadniki Šešljeve skrajno desne Srbske radikalne stranke (SRS) fizično napadli aktiviste nevladnih organizacij. Aktivisti Fonda za humanitarno pravo (FHP), Foruma ZFD in Iniciative mladih za človekove pravice so na predstavitev knjige v zgradbi beograjske občine Stari grad prišli delit informativno gradivo o zločinih srbske vojske nad Hrvati v Vojvodini. Člani SRS so na zahtevo Šešlja aktiviste med zmerjanjem nasilno potisnili iz dvorane.



Vojislav Šešelj, ki je bil v Haagu obsojen zaradi vojnih zločinov nad hrvaškim prebivalstvom, v zanikanju genocida v Srebrenici ni osamljen. Pokol več kot 8000 Bošnjakov je po mednarodnem pravu genocid, vendar ga Srbija uradno ne priznava kot takega. 
 

 

Tarča napada tudi organizacija No Name Kitchen.


Gre za že drugi napad skrajnih desničarjev na aktiviste nevladnih organizacij v Srbiji v zadnjih dneh. V Šidu, mestu ob meji s Hrvaško, ki leži na tako imenovani balkanski migrantski poti, je 25. januarja skupina moških, ki je nosila četniško zastavo in simbole, fizično napadla aktiviste humanitarne nevladne organizacije No Name Kitchen. V napadu, ki so ga, po poročanju portala Balkan Insight, izvedli člani nacionalistične skupine Sokoli, je bil poškodovan kombi, uničena oprema in mobilni telefon, aktivisti humanitarne organizacije pa so jo odnesli brez fizičnih poškodb.

Številni migranti v grozljivih razmerah taborijo ob severnih mejah Srbije. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Številni migranti v grozljivih razmerah taborijo ob severnih mejah Srbije. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters


V nenavadnem sodnem postopku je sodišče v Sremski Mitrovici namesto napadalcev na zatožno klop posadilo tri aktiviste organizacije, ki dvakrat tedensko beguncem dostavlja živila, vodo in obleke. Sodišče je dva izmed njih prepoznalo za kriva kaljenja miru in ju kaznovalo s plačilom 170 evrov kazni ali dvajsetimi dnevi v zaporu. Tako oba obsojenca kakor tudi aktivistko, ki je bila v sodnem procesu prepoznana za nedolžno, je sodišče za pol leta izgnalo iz Srbije. Državo morajo zapustiti najkasneje jutri.

Sorodni članki

Photo
Med begunci in migranti v Bosni in Hercegovini Meja Med begunci in migranti v Bosni in Hercegovini Meja

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine