Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Izraelu zakuhali spor med Hrvaško in BiH

Hrvaška predsednica dvignila prah z izjavo, ki je ni izrekla.
Hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović je med njenim obiskom v Izraelu, ki je dvignil veliko prahu, sprejel tudi premier Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
Hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović je med njenim obiskom v Izraelu, ki je dvignil veliko prahu, sprejel tudi premier Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
U. I.
31. 7. 2019 | 16:50
31. 7. 2019 | 17:13
2:40
Na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini se še ni poleglo vznemirjenje, ki ga je sprožila domnevna izjava hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović za tamkajšnji časnik Jerusalem Post.

V njem je novinarka Greer Fay Cashman navedla, da je Grabar Kitarovićeva na sestanku z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom izjavila, da je BiH »zelo nestabilna in da so jo v določenem pogledu prevzeli ljudje, ki so povezani z Iranom in terorističnimi organizacijami in je pod nadzorom militantnega islama«. Čeprav je hrvaške predsednica izjavo nemudoma demantirala in čeprav se je tudi omenjena novinarka opravičila za napačno interpretacijo izjav, zaplet še vedno odmeva.
Politični vrh v BiH se je na te izjave že včeraj odzval z ogorčenjem. Hrvaški član predsedstva Željko Komšić je Grabar-Kitarovićevi sporočil, da je »nestabilna ona in ne Bosna in Hercegovina«. Bošnjaški član predsedstva Šefik Džaferović pa ji je očital, da ponavlja laži, s katerimi se širi sovraštvo do tujcev. Po poročanju medijev so danes v Sarajevu na pogovore v predsedstvo poklicali hrvaškega veleposlanika.

Na kritike na račun hrvaške predsednice se je danes odzval tudi vodja hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman. Kot je povedal za hrvaške medije, se v mednarodnih odnosih praviloma ne odzivajo na nepreverjene informacije. Dodal je še, da je pripravljen na dialog z vsemi.

Grabar-Kitarovićeva je za hrvaške medije zanikala poročanje izraelskega časnika in pojasnila, je na obisku v Izraelu, kjer se mudi od nedelje, o sosednjih državah govorila o kontekstu njihove evropske perspektive.
»Zares ne vem, kako je prišlo do te izjave, saj se nisem pogovarjala z nobenim novinarjem, nisem dajala nobenih intervjujev ali izjav, razen teh, na katerih ste sami sodelovali,« je dejala hrvaškim novinarjem.

Novinarka izraelskega časnika pa se je danes opravičila in za sarajevski portal Dnevni avaz pojasnila, da je narobe interpretirala pogovor med predsednikoma.

Glede na njene beležke s srečanja je hrvaška predsednica povezala Iran z migranti, ko je dejala, da so med migranti skriti tudi Iranci ter Sirci in Afganistanci. »Dejala je, da so med njimi (migranti) skrajneži in da oni predstavljajo problem. Ni povezala oblasti v BiH s skrajneži in Iranom, ampak z migranti,« je še pojasnila novinarka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine