Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V evropskem parlamentu zaživela nova skrajno desna skupina

S 84 evroposlanci bodo Domoljubi za Evropo glede na trenutno razmerje moči tretja največja politična skupina v evropskem parlamentu.
Politično skupino Domoljubi za Evropo je zasnoval madžarski premier Viktor Orban. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
Politično skupino Domoljubi za Evropo je zasnoval madžarski premier Viktor Orban. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
STA
8. 7. 2024 | 17:06
8. 7. 2024 | 17:34
2:42

V evropskem parlamentu v Bruslju so danes ustanovili novo skrajno desno politično skupino Domoljubi za Evropo, ki jo je zasnoval madžarski premier Viktor Orban. V njej bodo sodelovali tudi evroposlanci iz vrst francoskega Nacionalnega zbora in italijanske Lige. Obeta se jim, da bodo tretja največja parlamentarna skupina s 84 poslanci.

image_alt
Novo mešanje kart na evropski desnici

Zavezništvo Domoljubi za Evropo je pred enim tednom skupaj z avstrijskimi Svobodnjaki (FPÖ) in češko populistično stranko ANO javnosti predstavil vodja madžarske vladajoče stranke Fidesz Viktor Orban.

Poleg evroposlancev iz teh treh strank bodo v skupini še poslanci desetih drugih strank. Skupina bo tako imela 84 poslancev iz 12 držav članic, med katerimi ni Slovenije. Za oblikovanje skupine je sicer potrebnih najmanj 23 poslancev iz sedmih držav članic.

Največjo delegacijo bo imel s 30 evropskimi poslanci francoski skrajno desni Nacionalni zbor, katerega vodja Jordan Bardella bo tudi predsednik Domoljubov za Evropo.

Evroposlanko Kingo Gal iz vrst Fidesza, ki bo imel z 11 evroposlanci drugo največjo nacionalno delegacijo, so medtem izvolili za prvo podpredsednico skupine.

»Naš dolgoročni cilj je spremeniti način sprejemanja evropske zakonodaje,« je na novinarski konferenci po ustanovitvi skupine povedala Gal. Dodala je, da stranke, ki so v skupini, druži zavzemanje za strogo varovanje zunanjih meja in nasprotovanje nezakonitim migracijam.

Po njenih besedah njihova vrata ostajajo odprta za pridružitev dodatnih evropskih poslancev iz drugih držav oziroma strank.

S 84 evroposlanci bodo glede na trenutno razmerje moči tretja največja politična skupina v evropskem parlamentu za desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in levosredinskimi socialisti in demokrati (S&D). Tik za domoljubi bosta druga skrajno desna skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) z 78 člani in liberalci (Renew) s 76, pri čemer pa se lahko razmerja še spremenijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine