Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Orbánove izjave obsodili tudi vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu

Ursula von der Leyen je poudarila, da so vse članice EU, vključno z Madžarsko, pristale na globalne skupne vrednote, o katerih da se ne da pogajati.
»Rasizem in diskriminacija v vseh oblikah morata biti soglasno obsojena in učinkovito naslovljena na vseh ravneh,« je glede izjave Viktorja Orbánovo zapisala konferenca predsednikov političnih skupin Evropskega parlamenta, ki vključuje predsednika parlamenta ter vodje političnih skupin. FOTO: Alex Halada/AFP
»Rasizem in diskriminacija v vseh oblikah morata biti soglasno obsojena in učinkovito naslovljena na vseh ravneh,« je glede izjave Viktorja Orbánovo zapisala konferenca predsednikov političnih skupin Evropskega parlamenta, ki vključuje predsednika parlamenta ter vodje političnih skupin. FOTO: Alex Halada/AFP
STA
30. 7. 2022 | 14:51
30. 7. 2022 | 20:20
3:17

Vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so danes ostro obsodili nedavne izjave madžarskega premiera Viktorja Orbána, ki so po njihovi oceni rasistične. Takšne »nesprejemljive izjave« so v nasprotju z evropskimi vrednotami in zanje »v naših družbah ni prostora«, so poudarili v skupni izjavi.

»Rasizem in diskriminacija v vseh oblikah morata biti soglasno obsojena in učinkovito naslovljena na vseh ravneh,« je zapisala konferenca predsednikov političnih skupin Evropskega parlamenta, ki vključuje predsednika parlamenta ter vodje političnih skupin.

image_alt
Orbán je vse bolj samotni jezdec Evrope

V Evropskem parlamentu »globoko obžalovali« tudi Orbánove poskuse, da bi izjave omilil

Madžarski premier je v svojem sobotnem nagovoru madžarski manjšini v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad v Transilvaniji kritiziral mešanje z »Neevropejci«. »Pripravljeni smo se mešati med seboj, vendar ne želimo postati mešanih ras,« je izjavil Orbán, pri čemer je poudaril razliko med mešanjem narodov znotraj Evrope ter mešanjem s »prišleki iz držav zunaj Evrope«.

Kasneje je, ko so se nanj zgrnile kritike, Orbán svoje izjave skušal nekoliko omiliti. Zatrdil je, da njegovo nasprotovanje priseljevanju ne izhaja iz kakršnihkoli bioloških podlag, ampak je zgodovinsko in kulturno pogojeno. Vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so Orbánove poskuse braniti svojo izjavo »globoko obžalovali«.

Evropsko komisijo in Svet EU so pozvali, naj nemudoma strogo obsodita Orbánovo izjavo in proti Madžarski ustrezno postopata zaradi kršenja evropskih pogodb. Med drugim so komisijo pozvali, naj ne odobri madžarskega nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost do izpolnitve vseh relevantnih kriterijev.

Ursula von der Leyen: »Diskriminirati na podlagi rase pomeni teptati vrednote«

Pred dnevi je tiskovni predstavnik Evropske komisije na vprašanje glede Orbánove izjave dejal, da komisija nikoli ne komentira izjav evropskih politikov.

Ne da bi izrecno omenila Orbána, pa je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danes poudarila, da so »vse države članice EU, vključno z Madžarsko, pristale na globalne skupne vrednote«, o katerih da se ne da pogajati.

»Diskriminirati na podlagi rase pomeni teptati te vrednote. Evropska unija je zgrajena na enakosti, strpnosti, poštenosti in pravičnosti,« je dodala v pogovoru, objavljenem na slovaški spletni strani aktuality.sk.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine