Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump mora plačati dva milijona dolarjev

Newyorška sodnica se je za tak ukrep odločila, ker je ameriški predsednik zlorabljal sredstva svoje dobrodelne organizacije.
FOTO: Brendan Smialowski/Afp
FOTO: Brendan Smialowski/Afp
J. P., STA
8. 11. 2019 | 09:28
8. 11. 2019 | 10:14
2:41
Ameriški predsednik Donald Trump mora dobrodelnim organizacijam plačati dva milijona dolarjev, ker je za osebno in poslovno korist zlorabljal sredstva svoje humanitarne ustanove, kar je prišlo na dan pred volitvami leta 2016. Za takšen ukrep se je odločila newyorška sodnica Salliann Scarpulla, ki je na podlagi dokazov ugotovila, da je Trump sredstva dobrodelne organizacije zlorabljal za svojo politično kampanjo, denar pa trošil tudi za promocijo svojih hotelov, zasebne nakupe in pravdne stroške. Trumpova fundacija je bila lani decembra razpuščena.



Donald Trump se je izognil plačilu odškodnine. FOTO: Leah Millis/Reuters
Donald Trump se je izognil plačilu odškodnine. FOTO: Leah Millis/Reuters


Trumpovi otroci na obvezne tečaje


Dvomilijonsko plačilo mora biti nakazano dobrodelnim organizacijam, ki niso v povezavi z zdajšnjim ameriškim predsednikom. Pravosodna ministrica zvezne države New York Letitia James, ki je Trumpa preganjala zaradi dobrodelne organizacije, je po sodni odločitvi o poravnavi, na katero ni priziva, dejala, da je Trump priznal zlorabo sredstev, in dodala, da mora njenemu uradu prijaviti vsak nov poskus ustanovitve dobrodelne organizacije. Obenem bodo morali trije predsednikovi otroci, vsi na direktorskih mestih v fundaciji, na obvezne preventivne tečaje.


Brez odškodnine


»Sodna odločitev je skupaj s poravnavo, o kateri smo se pogajali, velika zmaga naših prizadevanj za zaščito dobrodelnih sredstev in kaznovanje vseh, ki bi humanitarne organizacije zlorabljali za osebno korist,« je poudarila Jamesova, ki je tožbo zoper Trumpa vložila lanskega junija. Po ocenah poznavalcev so jo Trumpovi še dobro odnesli, saj nikomur ne bo treba za zapahe, sodnica pa je zavrnila zahtevo Jamesove, naj se jim prepove tudi članstvo v odborih dobrodelnih in neprofitnih organizacij v New Yorku.

Za nameček prvemu možu ZDA ni naložila plačila odškodnine. »Zadovoljni smo, da je sodišče zavrnilo lahkomiselne zahteve po odškodnini, obrestih in druge ministričine zahteve v tej politično motivirani tožbi,« sta se odzvala Trumpova odvetnika Alan Fuertas in Marc Mukasey.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine