Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Treba je znova brati pisma, ki so jih pisali kamikaze

Na japonske kamikaze sem se spomnila zato, ker smo ta teden brali o samomorilskih dronih na skoraj vseh trenutnih bojiščih.
»Je svet zavrgel pacifizem? Morda ga je. Navsezadnje, če smo znova pripravljeni na hladno vojno, moramo biti pripravljeni tudi na tisto vročo.« FOTO: Reuters Pictures
»Je svet zavrgel pacifizem? Morda ga je. Navsezadnje, če smo znova pripravljeni na hladno vojno, moramo biti pripravljeni tudi na tisto vročo.« FOTO: Reuters Pictures
15. 9. 2024 | 05:00
15. 9. 2024 | 07:06
12:28

V nadaljevanju preberite:

Na japonske kamikaze sem se spomnila zato, ker smo ta teden brali o samomorilskih dronih na skoraj vseh trenutnih bojiščih – od Burme prek Bližnjega vzhoda pa vse do Ukrajine in Moskve. Natanko osemdeset let po tem, ko je zapihal japonski »božanski veter«, kar dobesedno pomeni beseda »kami-kaza«, se namreč vojskuje s poceni letečimi roboti s samomorilsko misijo, katerih žrtve so včasih sovražnikovi tanki ali vojaška skladišča, pogosteje pa civilisti na poljih, v avtobusih, ambulantnih vozilih ali na ulici. Gre za nov element barbarske brezčutnosti, ki jo je v sodobne vojne prinesla tehnologija.

Kaj povezuje kamikaze in drone? Smrt. In še nekaj, česar si ne upam niti izgovoriti. Če bi Japonska leta 1944 imela jedrsko bombo, bi imela tudi ta na sebi simbol krizanteme, ki je zaznamovala vladavino 124. cesarja v dolgi zgodovinski liniji dežele vzhajajočega sonca. In skorajda zagotovo si lahko predstavljamo, kaj bi Japonska naredila v trenutku, ko se je s Tihega oceana začel širiti vonj najhujšega poraza v njeni zgodovini. A leta 2024 imajo jedrsko bombo … vemo, kdo vse.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine