Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tožilci: Donald Trump je vrhovni vstajnik

Po sklepu, da je sojenje nekdanjemu republikanskemu predsedniku v skladu z ameriško ustavo, se danes nadaljuje proces.
Nekdanji ameriški predsednik Donald trump je že drugilč obtožen v kongresu. Foto Leah Millis Reuters
Nekdanji ameriški predsednik Donald trump je že drugilč obtožen v kongresu. Foto Leah Millis Reuters
10. 2. 2021 | 18:19
10. 2. 2021 | 19:35
5:55
Odvetnika nekdanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa demokratske polovice senata niti šestih svojih senatorjev nista prepričala v neustavnost procesa proti njemu. V kongresnem poslopju, kamor so 6.januarja vdrli njegovi privrženci, se začenja že drug poskus ustavne obsodbe proti njemu, prvič v zgodovini ZDA proti nekdanjemu predsedniku.

Predsednik vrhovnega sodišče John Roberts je zavrnil predsedovanje procesu, zato ga vodi vermontski senator Patrick Leahy. Tako demokratski tožilci kot predsednikovi zagovorniki imajo v prihodnjih dneh na voljo šestnajst ur za predstavitev svojih argumentov, preden bodo senatorji glasovali o krivdi ali oprostitvi Donalda Trumpa za dejanja svojih privržencev.

V republikanskem glasovanju pred procesom je 45 senatorjev glasovalo proti, a je sinoči eden od njih, Bill Cassidy iz Lousiane, pridružil običajnim upornikom kot Mitt Romney iz Utaha ali Ben Sasse iz Nebraske. V Washingtonu prevladuje tudi prepričanje, da so tožilci veliko uspešneje predstavili argumente za ustavnost procesa, saj so pod vodstvom marylandskega predstavnika Jamieja Raskina video posnetke razbijanja Trumpovih privržencev v kongresu povezovali z odlomki iz njegovega govora in drugih nastopov.

Demokratski tožilci iz predstavniškega doma prihajajo v senat. Foto Alexander Drago/Reuters
Demokratski tožilci iz predstavniškega doma prihajajo v senat. Foto Alexander Drago/Reuters


Še vedno ni veliko verjetnosti, da bodo demokrati pridobili najmanj sedemnajst republikanskih kolegov, kolikor jih potrebujejo za obsodbo, res pa so bili opazovalci presenečeni nad nepovezanim govorom Trumpovega odvetnika Brucea Castorja. Pričakuje se, da bo drugi odvetnik David Shoen dobil vidnejšo vlogo. Shoen je bolj zagreto zagovarjal prepričanje, da nekdanjega predsednika ni mogoče razrešiti ter da proces dokazuje nezaupanje do ameriškega ljudstva, ki je enkrat že izvolilo Donalda Trumpa in ga bo morda hotelo še kdaj.

Ne gre za spopad med odvetniki, gre za trenutek resnice za Ameriko, je takoj obtožil demokratski predstavnik Raskin. »Vstaja je ogrozila našo vlad in prvič v zgodovini ZDA  miren prenos oblasti.« Trumpovo zagovarjanje, da s tem ni imel nič in da je šlo le za nesrečo, je po senatorjevem prepričanju le iskanje grešnega kozla, ker zatrjuje, da je bilo njegovo obnašanje povsem primerno, pa se boji, da bo kaj podobnega poskušal še kdaj. Mogoče je bilo dogajanje videti kot norost, a je bil v ozadju načrt za preprečitev podpredsedniku Miku Penceu in vsem kongresnikom potrditi elektorsko zmago novega predsednika Joeja Bidna.

Demokratski tožilec Joe Neguse.  Foto U.s. Senate Tv Via Reuters 
Demokratski tožilec Joe Neguse.  Foto U.s. Senate Tv Via Reuters 


»Je to Amerika?« je spraševal demokratski predstavnik. Bo Amerika še kdaj takšna, kot je bila, če ne bodo kaznovali odgovornega za vdor v kongres? Kot priseljenec sem vedno verjel, da so ZDA največja demokracija sveta, a je bila zdaj ta demokracija ogrožena, je nadaljeval predstavnik iz Kolorada Joe Neguse, prvi sin eritrejskih staršev v ameriškem kongresu. Po njegovem prepričanju je bila sodrga dobro organizirana, resnično so verjeli, da to delajo zanj, da je to njihova domoljubna dolžnost. Verjeli naj bi, da jih bo zavaroval, lahko bi jih ustavil, a jih ni. Nekateri pravijo, da je bil njegov govor le govor, a kdaj v naši zgodovini so ljudje po govoru vdrli v kongres in ubili policista, je spraševal demokratski kongresnik.

Negosijev prvi poudarek je bila Trumpova »velika laž«, da so mu bile novembrske predsedniške volitve ukradene, zaradi katere je svoje privržence pozval, naj se šestega januarja zberejo v prestolnici Washington. Demokratski politik je predstavil več odlomkov iz Trumpovega govora, v katerih je predsednik zavračal izvolitev demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA ter pozival k boju z vsemi silami, pa tudi vpitje množice pred kongresom, da se bojujejo za Trumpa. »Sledili so predsedniku in le on bi jih lahko ustavil, pa jih ni!« je poudaril Negase. Navedel je grožnje podpredsedniku Miku Penceu, ki je vodil potrjevanje elektorskih glasov za Bidna ter dejstvo, da se je Trump s pozivom svojim privržencem, naj gredo mirno domov, oglasil šele po več kot treh urah vdora. »Pet ljudi je izgubilo življenje na ta tragičen dan!«

Nemiri s šestega januarja. Foto Roberto Schmidt/Afp
Nemiri s šestega januarja. Foto Roberto Schmidt/Afp


Teksaški predstavnik Joaquin Castro, ki je kot naslednji predstavljal tožilce, se je osredotočil na Trumpovo zavračanje volilnih rezultatov in tudi njemu ni manjkalo citatov. Republikanski predsednik je že pred volitvami svaril pred množičnimi glasovanji po pošti, ki jih je večina zveznih držav omogočila zaradi pandemije covida-19, in je  prepričanje, da so mu bili s tem in z drugimi prevarami ukradene volitve, ponavljal vse do vdora njegovih privržencev v kongres. Res pa so v Bidnovo zmago dvomili tudi številni republikanski kongresniki ter še dolgo po volitvah večina od 74 milijonov Trumpovih volivcev.

Za republikance še bolj moteč je bil naslednji tožilec Eric Swalwell, kalifornijskemu predstavniku namreč očitajo dvomljivo prijateljstvo z domnevno kitajsko vohunko. A je tudi nekdanji demokratski predsedniški kandidat zavračal Trumpova mnenja o volilnih prevarah v nihajočih zveznih državah in mestih. Predvajal je tudi video posnetke Trumpovih privržencev z zahtevami po končanju kraje volitev.

Vrata v ameriški kongres, kjer so vdrli Trumpovi privrženci, so še vedno razbita, v bližini spomin na padlega policista Briana Sicknicka. Foto Salwan Georges/Afp
Vrata v ameriški kongres, kjer so vdrli Trumpovi privrženci, so še vedno razbita, v bližini spomin na padlega policista Briana Sicknicka. Foto Salwan Georges/Afp


Šele ob koncu sojenja bo jasno, ali bodo demokratski tožilci prepričali dovolj republikanskih senatorjev, v floridskem Mar-a-Lagu, kamor se je naselil po odhodu iz Bele hiše, pa je vsaj za javnost tiho tudi Trump. Spletna omrežja kot twitter in facebook so mu odvzela glas, najbrž v čakanju na konec procesa pa medijem ne daje intervjujev. Prek posrednikov je naznanil le svojo domnevno ogorčenost nad neprepričljivim prvim nastopom svojega  odvetnika.


(se nadaljuje)
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine