Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Število smrtnih žrtev krščanskega kulta naraslo na 145

Vodja krščanskega kulta je oblastem priznal, da bodo našli več kot tisoč smrtnih žrtev.
Privrženci pridigarja Paula Mackenzieja Nthengeja so se izstradali do smrti. FOTO: Simon Maina/AFP
Privrženci pridigarja Paula Mackenzieja Nthengeja so se izstradali do smrti. FOTO: Simon Maina/AFP
STA
11. 5. 2023 | 17:23
11. 5. 2023 | 17:32
2:37

Število smrtnih žrtev krščanskega kulta v Keniji, katerega privrženci naj bi se izstradali do smrti, je naraslo na 145, je danes sporočila kenijska policija. Doslej so rešili že 70 ljudi, ki trenutno prejemajo psihosocialno pomoč. Vodja krščanskega kulta pa je oblastem priznal, da bodo našli več kot tisoč smrtnih žrtev.

»Izkopavanje žrtev se nadaljuje in trenutno ne moremo povedati, koliko grobov smo že našli,« je po poročanju lokalnih medijev povedala regionalna komisarka Rhoda Onyancha. Ob tem je poudarila, da je bilo od konca aprila, ko so oblasti začele prečesavati gozd in okolico, do danes rešenih 70 ljudi. Te so že odpeljali v bolnišnice, kjer prejemajo psihosocialno pomoč.

Glavni državni patolog Johansen Oduor je medtem povedal, da je večina žrtev umrla zaradi lakote, nekatere, predvsem otroci, pa so bile zadušene, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Izkopavanje žrtev se nadaljuje. FOTO: Stringer/Reuters
Izkopavanje žrtev se nadaljuje. FOTO: Stringer/Reuters

V gozdu blizu obalnega mesta Malindi na jugovzhodu države je policija konec prejšnjega meseca iz množičnih grobov izkopala na desetine trupel. Pokojni naj bi bili privrženci krščanskega kulta pod vodstvom pridigarja Paula Mackenzieja Nthengeja, ki so ga oblasti že obtožile spodbujanja svojih privržencev k izstradanju do smrti, da bi se »srečali z Jezusom«.

Sodišče v Mombasi je nato v sredo odredilo podaljšanje pripora za Nthengeja, njegovo ženo in 16 drugih osumljencev za 30 dni. Pridigar pa je nedavno oblastem priznal, da bodo našli več kot tisoč ljudi, ki so umrli, da bi srečali Jezusa.

Nthenge se je sicer že marca predal policiji in bil obtožen, potem ko sta dva otroka umrla od lakote. Kmalu zatem so ga izpustili po plačilu približno 700 dolarjev varščine. Policija ga je nato pridržala 15. aprila, ko je odkrila trupla njegovih štirih privržencev, ki naj bi jih spodbujal k izstradanju do smrti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine