Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Srečen razplet italijanske proračunske drame

Kompromis z Rimom ni idealen, priznavajo v evropski komisiji. 
Italijanski premier Giuseppe Conte med nedavnih vrhom voditeljev EU v Bruslju. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir
Italijanski premier Giuseppe Conte med nedavnih vrhom voditeljev EU v Bruslju. FOTO: REUTERS/Francois Lenoir
19. 12. 2018 | 19:05
3:51
Italijanska vlada in evropska komisija sta od oktobra, ko je Rim v Bruselj poslal svoj prvi predlog proračuna s precej višjim predvidenim primanjkljajem od tistega, ki ga je napovedala prejšnja vlada, in nerealnimi napovedmi gospodarske rasti, naredili dolgo pot.

Na koncu je na obeh straneh prevladala želja po kompromisu, ki pa ne rešuje dolgoročnih težav, ki jih poraja italijanska javnofinančna slika. To sta bolj ali manj jasno potrdila tako podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis kot komisar za ekonomske in finančne zadeve Pierre Moscovici, ko sta poudarila, da dogovor, s katerim se bo Italija izognila postopku zaradi presežnega proračunskega primanjkljaja, še zdaleč ni idealen, ampak najboljše, kar je bilo mogoče doseči brez zaostrovanja odnosov med Brusljem in Rimom.​


Skrbi ostajajo


Italija se je zavezala, da bo v prihodnjem letu svoj proračunski primanjkljaj omejila na dva odstotka bruto domačega proizvoda, po tem, ko ji je med pogajanji z evropsko komisijo uspelo identificirati za več kot deset milijard evrov rezerv. Rim se je med drugim zavezal, da bo preložil izvajanje dragih ukrepov, kot je uvedba tako imenovanega državljanskega dohodka, ki ga bo vlada namenila revnim in brezposelnim Italijanom, znižal je tudi nerealne napovedi gospodarske rasti za prihodnji dve leti.

Evropska komisija je vlado med pogajanji hkrati prepričala, da je odstopila od načrtov o povečanju strukturnega primanjkljaja.
Strukturna slika se prihodnje leto tako ne bo poslabšala, načrti italijanske vlade pa še vedno predvidevajo višje proračunske izdatke za leto 2020, za katere bo Rim moral zagotoviti dodatna sredstva, opozarjajo v komisiji.

Skrbi povzroča tudi pomanjkanje ukrepov, usmerjenih v spodbujanje gospodarske rasti v času, ko Italiji grozi zdrs v recesijo, in morebitne težave, ki se utegnejo pojaviti pri refinanciranju posojil, po tem ko bo Evropska centralna banka ustavila kupovanje italijanskih državnih obveznic v sklopu programa kvantitativnega sproščanja. Ne glede na to je bil odziv trgov na dogovor pozitiven: razlika v primerjavi med vrednostjo italijanskih in nemških dveletnih državnih obveznic je danes zdrsnila na najnižjo raven v sedmih mesecih.


Prevlada skupnih interesov


Predstavniki italijanske vlade, od premiera Giuseppeja Conteja do voditeljev Lige in Gibanja 5 zvezd Mattea Salvinija in Luigija Di Maia, so lahko na podlagi doseženega dogovora trdili, da jim je v pogajanjih uspelo ohraniti vse ključne obljube, ki sta jih vladajoči stranki dali na letošnjih parlamentarnih volitvah.

V evropski komisiji so, po drugi strani, dogovor razglasili za zmago dialoga, predvsem pa za dokaz, da Italija ni žrtev sovražne bruseljske birokracije, kot so jo med pogajanji večkrat poskušali prikazati najvplivnejši predstavniki italijanske vlade. »Zbližanje stališč je zahtevalo veliko časa in energije, na koncu je prevladal skupni interes,« je pojasnil komisar Moscovici. Dogovor po njegovih besedah kaže, da fiskalna pravila EU delujejo in da niso namenjena kaznovanju držav. »Proračun je dokaz, da evropska komisija ni sovražnik Italije.«

Predlog proračuna bosta v prihodnjih dneh obravnavala oba domova italijanskega parlamenta. V komisiji napovedujejo, da bodo njegovo sprejemanje podrobno spremljali. Če Italija ne bo upoštevala dogovora, lahko Bruselj vse do februarja proti njej še vedno sproži postopek zaradi presežnega proračunskega primanjkljaja, ki lahko privede do izreka visoke globe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine