Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Politični spravljivec kot anti-Trump

Kljub dvomom zaradi visoke starosti se je Joeju Bidnu predvolilno kampanjo posrečilo spremeniti v plebiscit o republikanskem predsedniku.
Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
4. 11. 2020 | 00:03
4. 11. 2020 | 07:04
5:10
Washington – Joe Biden bo premagal koronavirus in ponovno zgradil gospodarstvo, je senator iz njegove stranke Tom Udall pozival Američane h glasovanju za demokratskega predsedniškega kandidata. »Ima izkušnje, dostojnost, sočutje in načrte za združitev države.« Nasprotniki pa v 77-letnem nekdanjem podpredsedniku vidijo nemočnega starca, ki bo marioneta skrajno leve struje demokratske stranke.

Biden je v grozljivem letu covida-19 pokazal sočutje do žrtev, ki ga tako primanjkuje predsedniku­ Donaldu Trumpu. Demokratski prvak z nošenjem zaščitne maske daje zgled odgovornega obnašanja sredi pandemije, kritiki pa ga kljub temu obtožujejo, da se v podaljšani karanteni ni skrival le pred virusom, ampak tudi pred javnostjo. V ospredje kampanje je tako uspešno postavil Trumpovo neprimerno spoprijemanje z zdravstveno krizo, da mu ni bilo treba natančno razložiti, kako bo vladal sam.

image_alt
Politični razbijač, ki ga ljubijo ali sovražijo


Biden je povedal, da se bo boril za dostopno zdravstveno zavarovanje, ljudsko poimenovano Obamacare, ter zgodbam o svojem odraščanju v delavskem pensilvanskem Scrantonu dodal gospodarsko doktrino Kupuj ameriško. S tem je bilo konec poklona Trumpu, ki je vračanje industrijskih delovnih mest iz Kitajske in drugod postavil v središče svoje politike. Biden bi v Beli hiši odpravil davčna nižanja predhodnika, ki jih vidi kot darilo velikim korporacijam, in v vsej državi uveljavil zajamčeno minimalno plačo v višini 15 dolarjev.

Ameriške volitve v znamenju močno nasprotujočih si političnih čustev,.Foto Spencer Platt Afp
Ameriške volitve v znamenju močno nasprotujočih si političnih čustev,.Foto Spencer Platt Afp


Zavrnil je očitke, da bo s tem uničil lokale in podjetja v zveznih državah z nižjimi plačami, in namesto tega zagotovil, da bo z zbranimi sredstvi pomagal malim poslovnežem, šolam, zdravstvenim delavcem ... Zavzel se je tudi za dostopno varstvo za otroke in nego za starejše, načrtuje velikopotezno obnovo ameriških cest, mostov in pristanišč ter reševanje stanovanjske problematike. Ko nasprotniki sprašujejo, kako bo vse to plačal, odgovarja z oceno ustanove Moody's Analytics, da bo njegov načrt ustvaril 7 milijonov delovnih mest in višjo gospodarsko rast od tiste, ki jo je obljubljal Trump.

Dolgoletni senator in podpredsednik je velik del kampanje utemeljil na slovesu spravljivega politika, ki bo v nasprotju s Trumpom združeval. Republikanski tekmec je bičal njegovih 47 let javnega služenja ter ga skupaj z Obamo obtožil, da sta podprla selitev ameriške industrije v tujino ter bila po recesiji iz leta 2008 odgovorna za najšibkejše gospodarsko okrevanje po veliki depresiji iz tridesetih let 20. stoletja. Kot predsednik bo Biden po Trumpovem prepričanju še bolj radikalen že zato, ker se je medtem demokratska stranka pomaknila bolj na levo.

Kritiki pogrešajo demokratovo jasno opredelitev do razširit­ve ustavnega sodišča, sumijo ga načrtovanja obsežne pomoči zadolženim demokratsko vodenim velemestom in zveznim državam ter odprtja meja za ilegalno priseljevanje. Pritožujejo se, da molči o poslih sina Hunterja v tujini. Namesto odgovorov na ta vprašanja Biden raje obljublja ponoven podpis pariškega podnebnega sporazuma, čeprav bo zaradi kritik o prevelikem ameriškem žrtvovanju poskusil prepričati druge industrijske države o večjih odrekanjih, zavzel se bo za večje pravice skupnosti LGBT+. Nekatere od teh programov bo lahko uresničil sam, druge pa le z ­demokratsko večino v kongresu, zato so tako ­pomembne tudi ­volitve v predstavniški dom in senat, ki v nekaterih zveznih državah potekajo hkrati s ­predsedniškimi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine