Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sporno vračanje v normalo

Prepiri zaradi postopnega rahljanja ukrepov in rešilnih programov.
Z lesenimi ploščami obita izložba v New Yorku. Foto David Dee Delgado Afp
Z lesenimi ploščami obita izložba v New Yorku. Foto David Dee Delgado Afp
20. 4. 2020 | 23:18
20. 4. 2020 | 23:21
2:35
New York – Ameriška univerza Carnegie Mellon je v sodelovanju s facebookom, googlom in drugimi spletnimi portali začela zbirati dejanske podatke o okužbah z novim koronavirusom v ZDA. Kmalu pričakujejo jasno sliko, ki jim bo pomagala pri odločanju o sprostitvi ukrepov proti širjenju te nevarne bolezni.

Časopis Boston Globe je to nedeljo izšel s 15 stranmi osmrtnic, česar ne pomnijo niti najstarejši bralci, a se Massachusetts hitro vzpenja na lestvici najbolj prizadetih ameriških zveznih držav. Projekt sledenja covida-19 v realnem času, ki so ga začeli v Pittsburghu, naj bi vsaki ameriški zvezni državi in celo občini olajšal odločitve o postopnem vračanju v prejšnje stanje. Pri načrtih za ponoven zagon gospodarstva po umetno povzročeni komi zaradi zdravstvene krize vodijo zvezne države z republikanskimi guvernerji, v nekaterih demokratsko vodenih pa se množijo upori proti omejevalni politiki.

Demonstracije proti karanteni v Denverju.  Foto Jason Connolly Afp
Demonstracije proti karanteni v Denverju.  Foto Jason Connolly Afp


Dvobilijonski rešilni program s konca marca nadomešča dohodek brezposelnim in daje vsem Američanom, ki izpolnjujejo pogoje, enkratna sredstva za lažje preživetje. Do konca Delove redakcije predstavniški dom kongresa še ni sprejel finančnih okrepitev za reševanje malih in srednje velikih podjetij ter njihovih zaposlenih. Zanje so namenili 350 milijard dolarjev, administracija republikanskega predsednika Donalda Trumpa pa bi temu rada dodala 250 milijard.
 

V boljšem položaju od Evrope


Republikanci očitajo demokratom dodajanje vrste nepotrebnih programov k rešilni zakonodaji, nekateri vidni demokrati pa očitajo Beli hiši počasnost pri odgovarjanju na krizo ter napovedujejo nove pre­iskave v slogu tiste, ki so jo uvedli zaradi Rusije in Ukrajine. Trump je odgovoril z navedbo demokratskega nasprotovanja omejitvi prometa s Kitajsko in evropskimi državami.

Predsednik Trump med eno svojih vsakodnevnih tiskovnih konferenc. Foto Jim Watson Afp
Predsednik Trump med eno svojih vsakodnevnih tiskovnih konferenc. Foto Jim Watson Afp


Na nedavni tiskovni konferenci je poudaril, da so ZDA po številu žrtev na prebivalca v boljšem položaju od večine zahodno­evropskih držav z izjemo Nemčije. Ameriška smrtnost zaradi covida-19 je »dramatično nižja« od Belgije, Španije, Italije, Francije, Združenega kraljestva in Irske, kitajskih statističnih podatkov pa v Beli hiši niso vzeli resno resno niti po nedavni podvojitvi uradnega števila umrlih v Wuhanu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine