Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Viktor Orbán bi rad v drugi polovici leta Evropo naredil spet veliko

Madžarska vlada je predstavila prioritete svojega prihajajočega predsedovanja svetu Evropske unije, vključno s sloganom, ki bo dvignil precej prahu.
Madžarski premier Viktor Orbán med včerajšnjim neformalnim zasedanjem voditeljev EU v Bruslju. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Madžarski premier Viktor Orbán med včerajšnjim neformalnim zasedanjem voditeljev EU v Bruslju. FOTO: Johanna Geron/Reuters
18. 6. 2024 | 15:10
18. 6. 2024 | 19:22
5:13

Pred Evropsko unijo je zanimiva druga polovica leta ne samo zaradi sprememb, ki jih bodo prinesle nedavne volitve v evropski parlament, temveč tudi zaradi prihajajočega madžarskega predsedovanja svetu EU. Predstavniki vlade premiera Viktorja Orbána so na današnji predstavitvi prioritet poudarili, da se bo madžarsko predsedstvo ukvarjalo z iskanjem »resničnih rešitev za resnične težave« sedemindvajseterice, toda kritiki se bojijo, da bo Budimpešta naslednjih šest mesecev izkoristila predvsem za širjenje svojih kontroverznih stališč.

Madžarska je v program predsedovanja uvrstila sedem prioritet, in sicer sklenitev novega evropskega pakta o konkurenčnosti, krepitev evropske obrambne politike, odzivanje na nezakonite migracije, uravnotežena in kredibilna širitvena politika, oblikovanje prihodnosti kohezijske politike, na konkurenčnosti utemeljena kmetijska politika ter demografija.

Predstavitev prioritet ni pomirila skrbi pred tem, da bo vodenje ene ključnih evropskih institucij v kratkem prevzela najbolj problematična država članica sedemindvajseterice. Te bo še poglobil uradni slogan madžarskega predsedovanja, ki se glasi »Naredimo Evropo spet veliko« in se očitno zgleduje po Orbánovem političnem somišljeniku Donaldu Trumpu, prvem obrazu populističnega gibanja Naredimo Ameriko spet veliko.

»Madžarska bo predsedovanje prevzela v zelo zahtevnem obdobju,« je med predstavitvijo prioritet v Budimpešti poudaril madžarski minister za evropske zadeve Janoś Boka. »V naši soseščini se odvija vojna, grozi nam, da bomo zaostali za našimi globalnimi tekmeci, občutljiva varnostna situacija, nezakonite migracije, naravne nesreče, podnebne spremembe in demografski trendi vsi predstavljajo izziv.« Minister je prav tako izpostavil, da je leto 2024 tranzicijsko in da bo madžarsko predsedstvo moralo sodelovati z novima evropskim parlamentom in evropsko komisijo.

Zsuzsanna Végh, analitičarka: »Glede na institucionalni cikel bo glavna naloga madžarskega predsedovanja EU nemoteno vodenje institucionalnega prehoda.« FOTO: Marton Monus/Reuters
Zsuzsanna Végh, analitičarka: »Glede na institucionalni cikel bo glavna naloga madžarskega predsedovanja EU nemoteno vodenje institucionalnega prehoda.« FOTO: Marton Monus/Reuters
»Na začetku novega institucionalnega cikla imamo priložnost za iniciiranje razprave, hkrati pa tudi za njeno usmerjenje pri mnogih pomembnih vprašanjih,« je pojasnil Boka. Madžarska bo po njegovih besedah »pošteni posrednik« in bo lojalno sodelovala z vsemi državami članicami ter evropskimi institucijami. A minister je hkrati nakazal, da višegrajska država med vodenjem sveta EU ne bo nič manj kritična do Bruslja. »Madžarska ima jasno politiko do EU, ki temelji na močnem mandatu in predstavlja zelo jasno alternativo. Ta vizija Evrope bo prav tako razvidna v našem delu.«

Omejeni manevrski prostor

Ministrove izjave v marsičem odražajo pričakovanja opazovalcev, ki pa opozarjajo, da bo manevrski prostor Madžarske vsaj pri spodbujanju zakonodajnega dela EU precej omejen. »Glede na institucionalni cikel bo glavna naloga madžarskega predsedovanja EU nemoteno vodenje institucionalnega prehoda,« je za Delo pojasnila Zsuzsanna Végh, analitičarka pri Nemškem Marshallovem skladu.

image_alt
Skrajna desnica na pohodu v Franciji, Nemčiji in pri naših sosedih

Po oceni sogovornice bo predsedovanje predvsem priložnost, da madžarska administracija poskuša izboljšati položaj države v institucijah EU. »Na politični ravni lahko pričakujemo, da bo madžarska vlada uporabila predsedovanje kot platformo za vplivanje na politični diskurz in v ospredje postavila svojo suverenistično vizijo Evrope nacionalnih držav,« je poudarila Zsuzsanna Végh. Prvi korak v tej smeri je bila predstavitev prioritet in uradnega slogana, ki bo brez dvoma dvignil precej prahu.

Madžarska bo krožno predsedovanje prevzela od Belgije s prvim julijem. V naslednjega pol leta namerava v Bruslju in Luxemburgu organizirati 37 formalnih zasedanj sveta EU ter 230 dogodkov na Madžarskem, med katerimi bosta tudi neformalno zasedanje evropskega sveta in vrh voditeljev evropske politične skupnosti.

Sorodni članki

Vredno branja

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine