Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Skupina Wagner odprla naborniške centre v 42 mestih

Ni jasno, koliko plačancev nameravajo pridobiti in v kakšnem časovnem okviru.
Skupina Wagner. FOTO: Igor Russak/Reuters
Skupina Wagner. FOTO: Igor Russak/Reuters
STA
10. 3. 2023 | 16:53
10. 3. 2023 | 17:29
1:53

Ruska najemniška skupina Wagner, ki poskuša okrepiti svoje enote po hudih izgubah na vzhodu Ukrajine, je v 42 ruskih mestih odprla 58 naborniških centrov, je danes sporočil njen vodja Jevgenij Prigožin.

Plačanci Wagnerja so v prvih bojnih vrstah v spopadih za zavzetje ukrajinskega mesta Bahmut, ki potekajo že več mesecev. Prigožin je priznal, da so v teh spopadih utrpeli velike izgube, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Grozljiva klavnica brez resnejše strateške vrednosti

V obdobju napetosti z ruskim obrambnim ministrstvom se je Prigožin že večkrat pritoževal, ker ne more več rekrutirati ruskih zapornikov, ki jih je za boje v Ukrajini množično novačil v zameno za nižje kazni. Zdaj je spremenil taktiko in nove najemniške vojake išče v naborniških centrih, ki so jih vzpostavili večinoma v telovadnicah.

Prek svoje tiskovne službe je danes sporočil, da so odprli naborniške centre v 42 ruskih mestih, ob tem pa priložil njihov seznam. Ni pa navedel, koliko plačancev namerava pridobiti in v kakšnem časovnem okviru.

Da bi Rusija zaustavila vrsto ponižujočih neuspehov, ki jih je utrpela lansko poletje na bojiščih v Ukrajini, je septembra napovedala mobilizacijo 300.000 rezervistov. Hkrati so skupini Wagner dovolili rekrutirati več tisoč borcev iz ruskih zaporov v zameno za amnestijo po šestih mesecih na fronti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine