Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severna Koreja namerava v vesolje izstreliti svoj prvi izvidniški satelit

Datum izstrelitve satelita še ni znan, s krepitvijo vesoljske izvidniške tehnologije pa se Pjongjang želi zoperstaviti »grožnjam ZDA in Južne Koreje«.
STA
19. 4. 2023 | 11:47
19. 4. 2023 | 12:01
1:56

Severna Koreja je razvila svoj prvi izvidniški satelit, severnokorejski voditelj Kim Džong Un pa je dal zeleno luč za njegovo izstrelitev, je danes poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Datum izstrelitve satelita še ni znan, s krepitvijo vesoljske izvidniške tehnologije pa se Pjongjang želi zoperstaviti »grožnjam ZDA in Južne Koreje«.

Kim je v torek obiskal sedež severnokorejske vesoljske agencije, kjer je dal zeleno luč za izstrelitev njihovega prvega izvidniškega satelita za opazovanje Zemlje za vojaške namene. Natančen datum izstrelitve satelita za zdaj še ni znan.

»Naš cilj mora biti, da v prihodnosti izstrelimo še več takšnih satelitov, da bi se bolje zoperstavili grožnjam ZDA in Južne Koreje,« je dejal Kim. Pri tem je pojasnil, da je zaradi napetosti na Korejskem polotoku razvoj vesoljske izvidniške tehnologije prednostna naloga Pjongjanga.

Z njo pa si bo Severna Koreja prizadevala pridobiti dostop do informacij o vojaških dejavnostih sovražnih sil, poroča KCNA.

Severna Koreja je že decembra sporočila, da je uspešno izvedla »pomemben test zadnje faze« v razvoju izvidniškega satelita. Namen testa je bil preveriti operativne zmogljivosti sistemov za fotografiranje in prenos podatkov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine