Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Samo majhno opozorilo?

Območje Severovzhodne Azije zapada v zelo resno stanje priprav na oboroženi spopad.
Izstrelitev »nove vrste taktično vodenih izstrelkov« je potrdila vojna zmogljivost tega orožja, poudarjajo severnokorejski mediji. FOTO: AFP
Izstrelitev »nove vrste taktično vodenih izstrelkov« je potrdila vojna zmogljivost tega orožja, poudarjajo severnokorejski mediji. FOTO: AFP
7. 8. 2019 | 19:11
8. 8. 2019 | 08:46
5:03
Potem ko je Severna Koreja v torek poslala v zrak še dva izstrelka kratkega dosega, je njen vodja pojasnil, za kaj gre. »Kim Džong Un je poudaril, da utegne biti ta vojaška akcija priložnost, da se pošlje ustrezno opozorilo zaradi skupne vojaške vaje, ki jo pravkar izvajajo ZDA in Južna Koreja,« je sporočila severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Kim je spremljal izstrelitev »nove vrste taktično vodenih izstrelkov«, pri čemer se je potrdila »vojna zmogljivost« tega orožja, navaja KCNA, sicer pa je bila že sama prisotnost vodje v raketnem oporišču v pokrajini Južni Hvanghae, kjer so izvedli poskus, sporočilo, namenjeno ZDA, posredno pa tudi vsem ostalim.

Izstrelka sta preletela okoli 450 kilometrov prek polotoka in nato padla v Japonsko morje. Južnokorejski glavni štab je vse to spremljal do najmanjših podrobnosti in prav to je tisto, kar si je želelo vodstvo v Pjongjangu. Kim si želi nase pritegniti pozornost v trenutku, ko je Severovzhodna Azija zapadla v popolno negotovost, in to zaradi napetosti v vseh odnosih: Kitajska in Amerika nadaljujeta trgovinsko vojno, Japonska in Južna Koreja vzajemni trgovinski bojkot spreminjata v iracionalni spopad, katerega zametki so stari več desetletij, in še vedno se ne ve, v kolikšni meri bo ostala trajna sprava med Pekingom in Tokiom oziroma Seulom. Na tem območju se namreč nič več ne ve, kdo je čigav zaveznik in kdo sovražnik. Severna Koreja je začela to očitno preverjati na svoj način. Z raketami.
 

Kim ni zadovoljen


Kim Džong Un je moral osebno opaziti, da kadar ameriški predsednik Donald Trump koga imenuje za »prijatelja«, to še ne pomeni, da ga ne bo z gorjačo treščil po hrbtu. Prav to je namreč Trump naredil kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu, zakaj ne bi še Kimu, v zvezi s katerim je večkrat trdil, da »imata rada drug drugega«.

Eksplozija preiskuzne rakete na neznani lokaciji v Severni Koreji. FOTO: Reuters
Eksplozija preiskuzne rakete na neznani lokaciji v Severni Koreji. FOTO: Reuters


Severnokorejski vodja očitno zelo pozorno prebira vse Trumpove tvite in očitno je opazil tudi Trumpovo izjavo, da severnokorejski izstrelki kratkega dosega ne bodo nikakršen problem. Dejstvo pa je, da so v minulih dveh tednih testirali štiri rakete in taktični sistem za simultano izstrelitev, tako da se logično zastavlja vprašanje, ali bo Kim odstopil od moratorija na izstrelke dolgega dosega in medcelinske izstrelke, za katerega se je odločil v začetku prejšnjega leta.

»Kim ne želi izzivati Američanov,« meni Andrej Lankov, profesor na Univerzi Kukmin v Seulu. »Ni pomembno, če pozornost, ki jo bo pritegnil, ne bo velika – on želi zgolj opozoriti, da ni zadovoljen, in to opozorilo je bilo že opaženo.«
 

V pričakovanju oboroževalne tekme


Ta mesec se bodo sestali zunanji ministri Kitajske, Japonske in Južne Koreje, da bi se pogovorili o obnovljenih raketnih poskusih, pripravljajo pa tudi tristransko vrhunsko srečanje med Xi Jinpingom, premierom Šinzom Abejem in predsednikom Mun Dže Inom. Na vprašanje, ali bodo zaradi novih raket preložili srečanje med Kim Džong Unom in Donaldom Trumpom, za zdaj nima nihče zanesljivega odgovora, je pa povsem verjetno, da bo srečanje preloženo. V tem primeru se bo odprl prostor za kitajsko in rusko delovanje v odnosih s Severno Korejo. Ker ta država v veliki meri obstaja prav zaradi pomoči, ki jo dobiva od svojih dveh sosed in zaveznic, si je težko zamisliti, da bi se lahko mladi vodja dolgo upiral vplivu Xija in predsednika Vladimirja Putina.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Razmere bi se lahko dodatno zapletle tudi zaradi tega, ker se je Amerika umaknila iz sporazuma o raketah srednjega dosega, kar bo zagotovo spodbudilo oboroževalno tekmo med glavnimi geostrateškimi tekmeci. Kitajska se pravzaprav pripravlja na morebitni spopad z ZDA zaradi Tajvana, ki mu azijska sila vse bolj zateguje zanko okoli vratu. Za invazijo na zelo dobro oboroženi otok, ki velik del orožja kupuje prav od Pentagona, pa so za kitajsko vojsko ključnega pomena prav rakete srednjega dosega.
 

Grožnje s carinami so zgolj začetek


Tako Kitajska kot Tajvan sta imela prejšnji teden vojaške vaje. Tajvanska vojska je ob tej priložnosti izstrelila 117 raket, hkrati pa sporočila, da so zagnali proizvodnjo novih vodenih izstrelkov za napade na kopenske cilje, ki lahko dosežejo tarčo, oddaljeno 2000 kilometrov.

Tudi to je bilo opozorilo. Takšno kot Kimovo. Nihče v tej regiji ne bo čakal križem rok, če bodo začele velike sile uresničevati svoje grožnje, ki jih druga drugi za zdaj pošiljajo v obliki carin in težkih besed. Ko vse skupaj bolje pogledamo, je Severna Koreja v tem okolju še najmanjša nevarnost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine