Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ruski predsedniki dobili dosmrtno imuniteto

Ruski preddsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki nekdanjim ruskim predsednikom in članom njihovih družin zagotavlja dosmrtno imuniteto.
Ruski predsednik bo do smrti imun na sodne pregone. FOTO: Sputnik Via Reuters
Ruski predsednik bo do smrti imun na sodne pregone. FOTO: Sputnik Via Reuters
STA
22. 12. 2020 | 18:24
22. 12. 2020 | 18:29
1:33
Ruski predsednik Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon, s katerim je zagotovil dosmrtno imuniteto bivšim ruskim predsednikom in članom njihovih družin. Ne bodo jih mogli preganjati zaradi morebitnih zločinov, niti zasliševati ali aretirati.

Zakon je del ustavnih dopolnil, ki so jih poleti na referendumu potrdili volivci in ki med drugim omogočajo Putinu, da ostane predsednik države do leta 2036, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Po Stalinovi poti


Doslej so bivši ruski predsedniki uživali imuniteto pred sodnim pregonom samo za zločine, ki so jih storili na položaju. Lahko pa jim sodijo zaradi izdaje ali drugih hudih zločinov, obtožnico, ki jo sedaj pripravi ruska duma, pa morata potrditi vrhovno in ustavno sodišče. Svet federacije nato sprejme odločitev, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Z danes podpisanim zakonom bodo bivši predsedniki imeli dosmrtni sedež v svetu federacije, s tem pa tudi imuniteto pred pregonom po odhodu s položaja predsednika države.

Predlog zakona je minuli mesec sprožil govorice, da namerava Putin odstopiti zaradi slabega zdravja, kar pa so v Kremlju zanikali, še poroča AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine