Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zelenski: Vojno v Ukrajini je mogoče končati le s pomočjo diplomacije

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 87. dan vojne.
Volodimir Zelenski je za ukrajinsko televizijo navedel, da bo vojna še krvava in da se bodo spopadi nadaljevali, dokončno pa se bo lahko končala le z diplomacijo.FOTO: Ukrajinsko predsedstvo/Reuters
Volodimir Zelenski je za ukrajinsko televizijo navedel, da bo vojna še krvava in da se bodo spopadi nadaljevali, dokončno pa se bo lahko končala le z diplomacijo.FOTO: Ukrajinsko predsedstvo/Reuters
V. U., A. V., STA
21. 5. 2022 | 07:39
21. 5. 2022 | 22:16
10:19

19.05 Moskva več kot 900 vidnim Američanom prepovedala vstop v Rusijo

Rusija je danes objavila seznam 963 vidnih Američanov, vključno s predsednikom Joejem Bidnom, prvim možem Facebooka Markom Zuckerbergom in hollywoodskim igralcem Morganom Freemanom, ki jim prepoveduje vstop v državo. Gre za povračilen ukrep v odziv na podobne poteze ZDA od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Med tistimi na seznamu, objavljenem na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva, so tudi drugi vladni predstavniki, kongresniki in druge vidne osebe. Številni izmed njih, zlasti Biden in državni sekretar Antony Blinken, so bili že pred tem deležni ruskih sankcij.

Freemana, ki ga pred tem ruske oblasti niso uvrstile na nobenega od seznamov za sankcije, Moskva obtožuje, da je leta 2017 posnel video, v katerem trdi, da Rusija kuje zarote proti ZDA.

16.10 Rusija poroča o uničenju pošiljke zahodnega orožja v Ukrajini

Rusko obrambno ministrtsvo danes poroča, da so ruske sile na severozahodu Ukrajine uničile veliko pošiljko orožja z raketami dolgega dosega, ki so ga dobavile ZDA in evropske države. »Visoko natančne rakete dolgega dosega Kalibr, ki so nameščene na morju, so uničile veliko pošiljko orožja in vojaške opreme v bližini železniške postaje Malin v Žitomirski regiji, ki so ju dobavile ZDA in evropske države,« je sporočilo ministrstvo.

Orožje naj bi bilo namenjeno ukrajinskim silam v vzhodni regiji Donbas, ki je od leta 2014 pod delnim nadzorom proruskih separatistov in je zdaj prizorišče najhujših spopadov v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zahodne države so Ukrajini od začetka invazije 24. februarja dobavile ogromne količine orožja, vključno s topništvom, protiletalskimi raketami in protitankovskim orožjem, vendar Kijev vztrajno pritiska na zaveznike, naj zagotovijo dodatno podporo.

13.32 Biden podpisal zakon o 40 milijardah pomoči Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je danes podpisal zakon o zagotavljanju dodatnih 40 milijard ameriških dolarjev pomoči Ukrajini kot del prizadevanj za povečanje vojaške podpore zaradi invazije Rusije, je sporočila Bela hiša. Zakon je v četrtek že sprejel ameriški kongres.

ZDA so Ukrajini že sredi marca potrdile 14 milijard dolarjev izredne pomoči, ki je skorajda pošla. Nova pomoč bo prišla predvsem v obliki orožja in humanitarne pomoči, tako za Ukrajino kot tudi za države, ki sprejemajo številne ukrajinske begunce.

12.34 Vlada z rešitvami za ureditev položaja beguncev iz Ukrajine in pomoč gospodarstvu

Vlada je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih za celovito ureditev položaja razseljenih oseb iz Ukrajine in za pomoč gospodarstvu zaradi posledic ukrajinske krize. Z njim predlaga rešitve za bolj učinkovito izvajanje postopkov priznanja začasne zaščite ukrajinskim beguncem, prizadetim podjetjem pa ponuja ugodna posojila.

Kot izhaja iz sporočila po petkovi dopisni seji vlade, se s predlogom zakona tudi uvajajo rešitve za blažitev preobremenjenosti državnih organov, vključenih v omenjene postopke. DZ naj bi ga obravnaval po nujnem postopku.

Predlog zakona so pripravili na ministrstvu za obrambo, kjer pravijo, da »predvideva ustrezno novelacijo predpisov, zlasti s področja začasne zaščite razseljenih oseb oziroma odstop od veljavnih predpisov na področju javnih financ, dela in izobraževanja ter uvedbo začasnih ukrepov za hitro, učinkovito in celovito ureditev položaja oseb, za katere je uvedena začasna zaščita«.

Po predlogu bi v veljavnem zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb odpravili nekatere pomanjkljivosti, ki so se pri zagotavljanju statusa začasne zaščite beguncem iz Ukrajine pokazale v praksi.

image_alt
Po dveh mesecih pri nas brez kakršne koli pomoči

11.17 Zelenski: Vojno lahko konča le diplomacija

Vojno v Ukrajini je mogoče končati le s pomočjo diplomacije, je danes za ukrajinsko televizijo po poročanju AFP izjavil njen predsednik Volodimir Zelenski. Te besede prihajajo v času, ko so po več krogih pogajanj v prvem obdobju ruske invazije pogajanja med državama povsem zastala. Zadnji pogovori so potekali 22. aprila. Zelenski je danes navedel, da je prepričan, da bo vojna še krvava in da se bodo spopadi nadaljevali, dokončno pa se bo lahko končala le z diplomacijo.

»Obstajajo stvari, ki jih je mogoče doseči le za pogajalsko mizo,« je še povedal. »Želimo si, da se vse vrne, kot je že bilo, a Rusija tega noče« je prepričan, a podrobnosti ni navedel. Glavni pogajalec Kijeva Mihajlo Podoljak je sicer v torek dejal, da so pogovori z Moskvo zastali, pri čemer tudi pogovori iz zgodnjih faz konflikta niso prinesli bistvenih rezultatov.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je že naslednji dan kijevske oblasti obtožil, da same nočejo nadaljevati pogovorov za konec sovražnosti. »Opažamo popolno pomanjkanje volje ukrajinskih pogajalcev za nadaljevanje tega procesa,« je izjavil. 

11.08 Rusi trdijo, da so uničili večjo pošiljko orožja Ukrajini

Ruska vojska je po poročanju Reutersa objavila, da je v regiji ob mestu Žitomir zahodno od Kijeva uničila večjo pošiljko zahodnega orožja, in sicer z uporabo raket kalibr, izstreljenih z morja. Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da je napad uničil orožje in vojaško opremo iz ZDA in evropskih držav, ki sta bila namenjena ukrajinskim vojakom v vzhodnem Donbasu. Ruska stran trdi tudi, da je zadela skladišče goriva blizu Odese na obali Črnega morja in sestrelila dve ukrajinski letali su-25 ter 14 brezpilotnih letal.

Velika Britanija želi Moldavijo opremiti s sodobnim orožjem, poroča Reuters, ki se pri tem sklicuje na izjave britanske zunanje ministrice Liz Truss za časopis The Telegraph. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Velika Britanija želi Moldavijo opremiti s sodobnim orožjem, poroča Reuters, ki se pri tem sklicuje na izjave britanske zunanje ministrice Liz Truss za časopis The Telegraph. FOTO: Henry Nicholls/Reuters

9.01 Velika Britanija želi ustrezne oborožitve Moldavije

Velika Britanija želi Moldavijo opremiti s sodobnim orožjem, poroča Reuters, ki se pri tem sklicuje na izjave britanske zunanje ministrice Liz Truss za časopis The Telegraph. Cilj vojaške pomoči bi bila zašča pred grožnjo ruske invazije. Moldavija sicer ni članica Nata.

»Putin je popolnoma jasen glede ambicije, da ustvari večjo Rusijo. Dejstvo, da njegov poskus zavzetja Kijeva ni bil uspešen, ne pomeni, da je opustil to ambicijo,« je izjavila Trussova. Če bi njen načrt sprejeli, bi lahko članice Nata Moldaviji zagotovile sodobno orožje, ki bi nadomestilo njeno vojaško opremo iz sovjetske dobe, hkrati bi moldavske vojake učili, kako ga uporabljati, dodaja Reuters.

Pred mesecem dni je v moldavski samooklicani proruski Pridnestrski republiki odjeknila vrsta eksplozij, kar je sprožilo strahove, da bi se vojna v sosednji Ukrajini lahko razširila.

7.20 Ruski Gasprom prekinil izvoz zemeljskega plina na Finsko

Finski distributer plina Finnishgas je danes potrdil, da je Rusija zaustavila dotok plina tej državi, piše Reuters. Gre za najnovejše stopnjevanje spora glede plačil ruskih energentov s strani zahodnih držav. Kot je znano, je ruski Gazprom zahteval plačilo v rubljih, a tako kot druge države niti Finska na to ni pristala.

»Uvoz plina prek vstopne točke Imatra je zaustavljen,« je v današnjem sporočilu zapisalo podjetje Gasgrid. Prekinitev so potrdili tudi v državnem distributerju plina Gasumu. »Dobava zemeljskega plina na Finsko v skladu z Gasumovo pogodbo o dobavi je bila prekinjena,« so zapisali.

Zemeljski plin sicer predstavlja približno osem odstotkov porabe energije na Finskem, večina pa ga v državo pride prav iz Rusije. Da bo dobava plina prekinjena, je Gazprom napovedal že včeraj. V Gasumu so zatem objavili, da bodo plin strankam še naprej dobavljali, a iz drugih virov po plinovodu Balticconnector. 

Da bo dobava plina prekinjena, je Gazprom napovedal že včeraj. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Da bo dobava plina prekinjena, je Gazprom napovedal že včeraj. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters

7.00 Rusija je včeraj v celoti prevzela nadzor nad jeklarno Azovstal v Mariupolju

Ruska vojska je včeraj zvečer sporočila, da so se predali vsi ukrajinski borci v jeklarni Azovstal v Mariupolju, nad katero so nadzor v celoti prevzele ruske sile. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je izjavil, da je ruska vojska »v celoti osvobodila« jeklarno, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Od 16. maja se je predalo 2439 nacistov Azovskega bataljona in ukrajinskih vojakov v tovarni. Danes, 20. maja, se je predala zadnja skupina 531 borcev,« je v Moskvi izjavil Konašenkov. Dodal je, da se je predal tudi njihov vodja, ki so ga iz jeklarne odpeljali v posebnem oklepnem vozilu.

Iz Azovstala je bilo rešenih tudi 177 civilistov, med njimi 85 žensk in 47 otrok, je že pred tem sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine