Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Protestniki z dveh polov iz oči v oči v nemškem Chemnitzu

V nemškem Chemnitzu so že dva dni potekali protesti zaradi smrti 35-letnega Nemca, za kar sta obtožena migranta. Merklova je dejala, da v Nemčiji za takšno nasilje ni prostora.
Ponedeljkovih protestov se je udeležilo okoli 2000 skrajnih desničarjev, tudi neonacistov, in okoli tisoč levičarskih. FOTO: Odd Andersen/AFP
Ponedeljkovih protestov se je udeležilo okoli 2000 skrajnih desničarjev, tudi neonacistov, in okoli tisoč levičarskih. FOTO: Odd Andersen/AFP
STA
28. 8. 2018 | 09:21
29. 8. 2018 | 06:24
6:29
V spopadih med desničarskimi in levičarskimi protestniki v mestu Chemnitz na vzhodu Nemčije v ponedeljek zvečer je bilo ranjenih najmanj dvajset ljudi, od tega dva policista, devet skrajnih desničarjev in devet levičarjev. To je bil že drugi dan protestov desničarjev po smrti 35-letnega Nemca kubanskega rodu v pretepu, v katerem so bili udeleženi migranti.

Protesti so se začeli zaradi smrti 35-letnega Nemca. FOTO: Jens Meyer/AP
Protesti so se začeli zaradi smrti 35-letnega Nemca. FOTO: Jens Meyer/AP


Protesti skrajnih desničarjev in levičarjev, ki so jih organizirali na družbenih omrežjih v odgovor na nedeljske proteste skrajnih desničarjev, so potekali ločeno in sprva mirno in ob močni navzočnosti policije. Okoli 21. ure pa so se razmere zaostrile, ko so protestniki obeh strani začeli na nasprotno stran metati petarde in druge predmete. Protesti so se nato umirili in noč je minila mirno, je danes sporočila policija, ki je zamaskirane protestnike opozorila, da jih snemajo.

Kasneje je policija še sporočila, da so uvedli preiskavo proti desetim ljudem, ki so v ponedeljek na shodu skrajnih desničarjev uporabili Hitlerjev pozdrav, kar je v Nemčiji prepovedano in se obravnava kot sovražni govor za širjenje nacistične ideologije.

Ljudje stojijo ob cvetju in svečah, ki so jih položili po tem, ko so zabodli 35-letnega Nemca kubanskega rodu. FOTO: Foto Jan Woitas/AP
Ljudje stojijo ob cvetju in svečah, ki so jih položili po tem, ko so zabodli 35-letnega Nemca kubanskega rodu. FOTO: Foto Jan Woitas/AP




Vodja policijskega sindikata Oliver Malchow pa je opozoril, da ljudje v Nemčiji vse pogosteje vzamejo pravico v svoje roke. Kot je dejal za časnik Neue Osnabrucker Zeitung, ljudje vzamejo pravico v svoje roke in se zanašajo na samoobrambne milice, kadar se jim zdi, da jih država ne more več ščititi.

Menil je še, da Nemčija na področju notranje varnosti ni uspešna, ker je močno zmanjšala število policistov. Da bi nastale razmere odpravili, bi morali po njegovem zaposliti 20.000 novih policistov. »Te težave ni moč hitro rešiti,« je še dejal Malchow.

Notranji minister Horst Seehofer je dejal, da je zvezna policija pripravljena na rezervni načrt zaradi preobremenjenih častnikov v deželi Saška, kjer se nahaja Chemnitz. Grdi prizori večinoma belih moških, nekateri od njih so ekstremistični nogometni huligani, ki zmerjajo in se znašajo nad ljudmi, ki naj bi bili tujci, so predramili Nemčijo. »Seveda se zgodovina ne ponavlja, a je na sredi Nemčije na delu močna desničarska tolpa, oblasti pa so preobremenjene. Vse to pa spominja na situacijo v času weimarske republike,« je za Spiegel Online dejal Seehofer.
 

Migranti obtoženi smrti Nemca 


Protesti so se začeli v nedeljo, potem ko je bil v pretepu do smrti noč prej večkrat zaboden 35-letni Nemec kubanskega rodu (mama je Nemka, oče Kubanec). Policija je zaradi umora pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana. Po ponedeljkovem zaslišanju pri preiskovalnem sodniku so jima odredili pripor. Tožilstvo je sporočilo, da sta ga napadla »brez upravičenega vzroka«. Še dva človeka – 33- in 38-letna Nemca – sta bila v pretepu huje ranjena. Kaj je povzročilo ta pretep na uličnem festivalu, ki so ga zdaj odpovedali, še ni znano. 

Ponedeljkovih protestov se je udeležilo okoli 2000 skrajnih desničarjev, tudi neonacistov, in okoli tisoč levičarskih. Zadnji so vzklikali gesla proti neonacistom, desničarji pa so pozivali k zapiranju meja in proti migrantom.

Umrl je 35-letni Nemec. FOTO: Jens Meyer/AP
Umrl je 35-letni Nemec. FOTO: Jens Meyer/AP


Portal Deutsche Welle navaja, da so bila gesla podobna, kot jih je zadnja tri leta v Nemčiji po množičnem prihodu beguncev leta 2015 slišati večkrat. Imajo pa tokratni protesti še dodaten čustveni naboj, saj je bil ubit človek, ki je bil v tem majhnem mestu znan. Policija ga je imenovala Daniel H. Njegova prijateljica je dejala, da če bi neonacisti in huligani, ki se zbirajo na ulicah, vedeli, kakšne polti je, gotovo ne bi pripravili protestov. Mediji so poročali, da je bil ubit Nemec, niso pa ob tem navedli, da je bil kubanskega rodu.

Po ponedeljkovih protestih je policija sporočila, da jih je presenetila množičnost protestov in da kljub okrepljeni navzočnosti ni bilo nameščenih dovolj policistov. Pričakovali so samo nekaj sto protestnikov.

Proteste so organizirali na družbenih omrežjih. FOTO: Jens Meyer/AP
Proteste so organizirali na družbenih omrežjih. FOTO: Jens Meyer/AP


Nemška vlada je že v ponedeljek obsodila nedeljski nasilni protest skrajnih desničarjev kot nesprejemljiv zaradi gonje proti tujcem in nasilja. Nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da »pravice do maščevanja« ne bodo tolerirali. »Ne bomo mirno sprejeli takšna neupravičena zborovanja ljudi, ki širijo sovraštvo na naših ulicah. To nima mesta v naših krajih in nemška vlada to najostreje obsoja. Naše osnovno sporočilo Chemnitzu in drugim je, da v Nemčiji ni prostora za pravico do maščevanja, za ljudi, ki podpihujejo sovraštvo, za nestrpnost in ekstremizem,« je sporočil tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert. Nasilje je obsodil tudi predsednik deželne vlade Saške Michael Kretschmer.

Nemška vlada je že obsodila dogajanje. FOTO: Jens Meyer/AP
Nemška vlada je že obsodila dogajanje. FOTO: Jens Meyer/AP


V ponedeljek so o podobnih manjših protestih poročali tudi iz drugih nemških mest. Policija je povedala, da se je v Düsseldorfu pred deželnim parlamentom zbralo okoli 150 skrajnih desničarjev, na protestih proti njim pa 250 ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine