Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prizori iz Washingtona šokirali Bruselj

V vodstvu EU pozivi k spoštovanju pravil demokracije, kritike Trumpa in pričakovanje mirnega prenosa oblasti na izvoljenega predsednika Joeja Bidna.
EU po koncu težavnih let z Donaldom Trumpom pričakuje pozitivne spremembe v čezatlantskih odnosih. FOTO: Reuters
EU po koncu težavnih let z Donaldom Trumpom pričakuje pozitivne spremembe v čezatlantskih odnosih. FOTO: Reuters
7. 1. 2021 | 11:04
7. 1. 2021 | 15:21
5:03
Bruselj – Napad na srce ameriške demokracije, sramota, zgroženost. To je le nekaj opisov odzivov v EU na prizore iz Washingtona. Takšne ocene položaja so bile doslej rezervirane za dogodke v demokratično manj razvitih državah sveta. Po slovesu Donalda Trumpa Unija sicer pričakuje boljše odnose z ZDA. 

»Ameriški kongres je tempelj demokracije,« je zapisal predsednik evropskega sveta Charles Michel, ki je bil šokiran ob spremljanju prizorov iz Washingtona. Združenim državam zaupa, da bodo zagotovile miren prenos oblasti na Joeja Bidna. Tudi v očeh predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen je ključen miren prehod oblasti. Sama verjame v moč ameriških institucij in demokracije. »Joe Biden je zmagal na volitvah. Veselim se dela z njim kot prihodnjim predsednikom ZDA,« je zapisala.   

image_alt
Pobesneli Trumpovi privrženci prekinili potrjevanje Bidnove zmage

 

Osupli tudi v Natu


»To je neviden napad na demokracijo ZDA, njihove institucije in vladavino prava,« je zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dogodke je ocenil kot obleganje demokracije. »To ni Amerika. Rezultati volitev 3. novembra morajo biti v celoti spoštovani,« je zapisal Borrell. Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni pa je ob objavi ene od fotografij iz kongresnega poslopja na kratko zapisal: »Sramota.«



Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je poslal pismo predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi, v katerem ji je izrazil »polno podporo in solidarnost v teh izzivov polnih časih«. Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je bil osupel nad prizori iz Washingtona, pozval pa je spoštovanju rezultatov demokratičnih volitev.



Portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva je v dopoldanskem pogovoru z bruseljskimi dopisniki ocenil, da je bil ton odzivov v EU enak: »Zaskrbljenost nad dogodki v Washingtonu in kritika Trumpove drže napeljevanja k protestom, s katero vzbuja dvom o rezultatih volitev kot temeljne značilnosti demokracije, podpiramo pa prizadevanja izvoljenega predsednika Joeja Bidna, da zagotovi miren in harmoničen prenos oblasti, ki ga pričakujemo v utrjenih demokracijah, kot so ZDA.«


Joe Biden je stari znanec evropske politike in zagovornik tesnih čeztlantskih odnosov. FOTO: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
 
Joe Biden je stari znanec evropske politike in zagovornik tesnih čeztlantskih odnosov. FOTO: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP  


»20. januarja se ZDA vračajo na svetovni oder«


Unija sicer po prihodu Joeja Bidna v Belo hišo pričakuje nov zagon v čezatlantskih odnosih, ki so bili v štirih letih Donalda Trumpa na hudi preizkušnji. Vodja diplomacije predsedujoče svetu EU Santos Silva je izvolitev Bidna označil za izvrsten dogodek po težkem obdobju s Trumpom. »Bili smo obravnavani kot nasprotniki, in ne kot zavezniki. Bili smo žrtve izzivalne drže glede trgovine, Nato je bil v negotovosti,« je ocenil. Tako ZDA niso bile na strani EU pri multilateralnih vprašanjih, kot so podnebje ali trajnostni razvoj. Bidnovi cilji so glede tega blizu EU.

»Od 20. januarja bo Amerika nazaj na svetovnem odru in zavezništvo ZDA z Evropo, vključujoč Združeno kraljestvo, bo na svojem mestu,« je prepričan portugalski zunanji minister. Največji napredek je pričakovati v slogu delovanja. Pri vsebinskih vprašanjih, denimo na področju trgovine, ki so zaznamovane z medsebojnimi carinskimi ukrepi, denimo v sporu glede subvencij Boeingu in Airbusu, je bil Washington zmeraj trd sogovornik Bruslja.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine