Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Predlog ustavne reforme pred zadnjim sitom

Zmanjšanje števila poslancev v italijanskem parlamentu je bil eden pogojev za vstop Gibanja 5 zvezd v novo koalicijo. 
Italijanski premier Giuseppe Conte in zunanji minister ter vodja G5Z Luigi di Maio. Foto AFP
Italijanski premier Giuseppe Conte in zunanji minister ter vodja G5Z Luigi di Maio. Foto AFP
Ju. K.
8. 10. 2019 | 06:00
1:36
Italijanski poslanci bodo danes še zadnjič glasovali o predlogu ustavne reforme, s katero namerava vlada pod vodstvom Giusep­peja Conteja občutno zmanjšati število poslancev v obeh domovih rimskega parlamenta. Ustavna reforma je bila eden od pogojev za vstop populističnega Gibanja 5 zvezd v koalicijo z Demokratsko stranko, ki je predlogu, s katerim se bo število članov poslanske zbornice s 630 znižalo na 400, število članov senata pa s 315 na 200, dolgo nasprotovala.

Kljub temu bo reforma danes verjetno potr­jena, s čimer bo nova rumeno-rdeča koalicija prestala prvi pravi­ preizkus trdnosti. Predvideno zmanjšanje števila poslancev bi lahko imelo negativne posledice za zastopanost slovenske narodne skupnosti v Italiji. Poleti smo v Delu poročali, da se manjšina boji, da izvolitev njenih predstavnikov v rimski parlament po potrditvi reforme ne bo mogoča.

Reforma po mnenju slovenskih krovnih organizacij tudi krši zaščitni zakon iz leta 2001, ki zagotavlja slovenski manjšini lažjo izvolitev njenega predstavnika v italijanski parlament. Na problematiko zastopanosti slovenske manjšine so italijanske politike zadnje leto večkrat opozorili tudi predstavniki slovenske države.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine