Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trst žaluje za ubitima policistoma

Uboja policistov na tržaški kvesturi minuli petek ne gre povezovati s problematiko priseljencev.
Trst se je zavil v žalost.] Foto Leon Vidic
Trst se je zavil v žalost.] Foto Leon Vidic
7. 10. 2019 | 07:35
7. 10. 2019 | 07:48
3:23
Po petkovi tragediji, ko je domnevno psihično bolni moški ustrelil policista, stara 31 in 34 let, tretjega pa je ranil, se je mesto v soboto odelo v žalovanje. Opoldanski komemoraciji in večerni maši za tragično preminula policista je sledil pohod z baklami, ki se ga je udeležila večtisočglava množica. Italijanska senatorka Tatjana Rojc in tržaški občinski svetnik Igor Švab upata, da dogodek ne bo zlorabljen v politične namene
.
Namesto da bi se Trst pripravljal na Barcolano, največjo jadralsko regato v tem delu sveta, ki bo to nedeljo, je mesto pretreseno. Minuli petek sta pod streli izgubila življenje Pierluigi Rotta, doma iz okolice Neaplja, in Matteo Demenego iz okolice Rima, oba policista tržaške kvesture. Njuno smrt je povzročil 29-letni Alejandro Augusto Stephan Meran, državljan Dominikanske republike. Policistu, ki ga je pospremil do toaletnih prostorov na kvesturi, je izmaknil pištolo in ga ustrelil. Potem ko je ranil tudi drugega policista, je še njemu vzel pištolo ter streljal vsevprek, a so ga pri poskusu pobega policisti vendarle ustavili in ga zaradi ran prenesli v bolnišnico, kjer je pod strogim nadzorom.

Zgodba pa se je tistega dne začela že prej, ko je Meran v središču Trsta z motorja vrgel neko žensko in ji ga ukradel. Pozneje je policiste poklical njegov brat, češ da se bo predal. Oba so pospremili na policijsko postajo, kjer pa se je zgodil tragičen epilog. Na tragedijo so se odzvali tudi številni politiki, tudi predsednika države in vlade Sergio Matarella in Giuseppe Conte. Pred tržaško kvesturo pa ljudje vse od sobotnega jutra polagajo cvetje, prižigajo sveče in puščajo sporočila.
 

Mesto je pretreseno


»Tragedija je šokirala vse mesto,« pravi italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc. Povedala je, da se je udeležila komemoracije za ubita policista, na kateri se je seznanila z njunima družinama. Domači so menili, da sta prišla na miren kraj, kjer se jima ne bi smelo nič hujšega zgoditi, a se je usoda z njima poigrala. Rojčeva je poudarila, da so Tržačani tiho in spoštljivo polagali cvetje pred kvesturo.

»Gre za žalosten, a osamljen primer, ki ga ni mogoče povezovati z incidenti, ki so v zadnjem času vznikali med posameznimi ilegalnimi migrantskimi skupnostmi v mestu. Morilec in njegova družina imajo v Italiji dovoljenje za bivanje,« je poudarila. Omenila je, da se v Trstu, ki mu vlada desnica, taka vprašanja velikokrat politično instrumentalizira, tudi v odnosu do Slovenije, in postavlja se vprašanje nezadostne zaščite mej.

»Vsi smo pretreseni. Trst je mirno mesto in takih dogodkov nismo vajeni,« je povedal tudi Igor Švab, tržaški občinski svetnik. Tudi on upa, da tragedije nekateri politiki ne bodo poskušali zlorabiti v politične namene. »Zdaj je čas za tišino in sočustvovanje s svojci,« je zatrdil. »Prepričan sem, da je Trst, ne glede na ta dogodek, še naprej varno mesto.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine