Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Parlament za nov odlog brexita in proti predčasnim volitvam

Britanski premier: Opozicija se boji poraza
Boris Johnson med današnjim odgovarjanjem na vprašanja britanskih poslancev. Foto Afp
Boris Johnson med današnjim odgovarjanjem na vprašanja britanskih poslancev. Foto Afp
4. 9. 2019 | 20:57
4. 9. 2019 | 22:54
1:26
Britanski parlament je po pričakovanjih potrdil opozicijski zakon, ki od konservativne vlade Borisa Johnsona zahteva, da zaprosi za nov odlog izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije in s tem vnaprej izključi možnost brexita brez dogovora, čeprav je premier že vnaprej napovedal, da njegova vlada tega ne bo storila.

Po sprejetju dopolnil k zakonu je parlament zvečer zavrnil tudi vladni predlog za razpis predčasnih volitev. Britanski premier se je na odločitev poslancev odzval z izjavo, da je Jeremy Corbyn »postal prvi vodja opozicije v zgodovini države, ki je zavrnil povabilo k razpisu volitev«. Johnson je dodal, da lahko samo ugiba o njegovih razlogih za takšno odločitev, »a očitni zaključek, ki ga lahko povlečem, je, da ne verjame v to, da lahko zmaga«.

Premier verjame, da je v sedanjem položaju, ko parlament poskuša na vsak način blokirati delo vlade, razpis predčasnih volitev edini mogoč izhod iz slepe ulice. To je v intervjuju, ki ga objavljamo na Delo.si, poudarila tudi Gisela Stuart, nekdanja laburistična poslanka in eden ključnih obrazov referendumske kampanje za brexit.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine