Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Opozorila Floridčanom: Če se ne boste evakuirali, boste umrli

Milton lahko postane eden najbolj uničujočih orkanov, odkar jih spremljajo v zahodni osrednji Floridi, pravijo v NHC.
Tampa, Florida FOTO: AFO
Tampa, Florida FOTO: AFO
Be. B.
9. 10. 2024 | 07:44
9. 10. 2024 | 09:25
5:17

Na zahodni obali Floride se pripravljajo na prihod orkana Milton, na tisoče ljudi, ki so se hoteli evakuirati, je stalo na prenapolnjenih cestah, zmanjkovalo je goriva. Skoraj petina bencinskih črpalk na Floridi je bila po navedbah spletne strani GasBuddy, ki sledi zalogam, v torek popoldne brez goriva. Županja mesta Tampa Jane Castor je prebivalce neposredno nagovorila k evakuaciji z besedami, da bodo umrli, če ne bodo odšli, njene besede povzema Guardian.

Milton lahko postane eden najbolj uničujočih orkanov, odkar jih  spremljajo v zahodni osrednji Floridi, so dejali v ameriškem Nacionalnem centru za orkane (NHC). Predsednik Joe Biden je prav tako opozoril, da bi orkan Milton lahko postal ena najhujših neviht v ZDA v zadnjih stotih letih, in prebivalce opozoril, naj nemudoma odidejo, saj gre za »življenje in smrt«. Napovedujejo se katastrofalne posledice in množični izpadi elektrike.

Severna Karolina FOTO: AFP
Severna Karolina FOTO: AFP

Predsedniška kandidatka Kamala Harris je včeraj na omrežju X zapisala, da poziva vse na Floridi, naj poslušajo ukaze o evakuaciji, sledijo navodilom lokalnih oblasti in ostanejo varni. »Zvezno osebje in sredstva so že na terenu in pripravljena podpreti skupnosti.« Ljudije pozvala, naj vzamejo najnujnejše in odidejo.

V NHC so napovedali, da bo Milton ohranil status velikega orkana in »naraščal po velikosti«, ko se bo približeval Floridi, in sicer po tem, ko bo prešel mehiško mesto Mérida in se nato usmeril proti severu, proti ZDA. 

Potem ko so se vetrovi v ponedeljek nekoliko umirili, pa se je Milton preobrazil v izjemno nevaren orkan s hitrostjo vetra 250 kilometrov na uro in četrte kategorije. V torek popoldne je nevihta znova pridobila moč in dosegla peto kategorijo v Mehiškem zalivu. Milton je imel najvišje stalne vetrove s hitrostjo 270 kilometrov na uro, so sporočili iz NHC.

Milton na Kubi FOTO: Norlys Perez/Reuters
Milton na Kubi FOTO: Norlys Perez/Reuters

»Pričakuje se, da se bo Miltonovo območje vetra razširilo, ko se bo približeval Floridi. Pravzaprav uradna napoved kaže, da se bo velikost območja orkana in tropskega viharja do trenutka, ko bo dosegel kopno, skoraj podvojila,« je dejal center za orkane, poroča Guardian.

Ob zalivu Tampa živi tri milijone ljudi

Ameriški vremenoslovci in uradniki se bojijo, da bi Milton lahko dosegel kopno v območju zaliva Tampa, kjer živi več kot tri milijone ljudi. Tampa ni doživela neposrednega udarca večjega orkana od leta 1921. Modifikatorji škode zaradi orkanov že leta opozarjajo, da je območje zaliva Tampa še posebej ranljivo zaradi dviganja gladine morja, ki ga povzročajo valovi zaradi plitvih morskih tal, kar lahko vodo potisne navzgor.

Severna Karolina FOTO: AFP
Severna Karolina FOTO: AFP

Visoki valovi

Večja velikost nevihte povečuje tudi obseg tveganja zaradi valov na več sto kilometrih obale. Center za orkane napoveduje valove, ki bodo lahko visoki od tri do štiri metre in pol, in sicer severno in južno od zaliva Tampa. Poleg silovitih vetrov obstaja tudi večje tveganje za poplave zaradi močnih padavin.

»To je zelo resna grožnja in prebivalce Floride so pozvali, naj poslušajo lokalne oblasti,« je sporočil center. Naročili so jim, naj pripravijo svoje družine in domove in se evakuirajo, če jim tako naročijo.

Florido naj bi dosegel danes zvečer po lokalnem času

Milton naj bi v sredo zvečer po lokalnem času dosegel jugozahodno obalo Floride, je sporočila ameriška nacionalna meteorološka služba v zadnji posodobitvi, in bi lahko povzročil uničenje na območjih, ki jih je pred skoraj dvema tednoma že opustošil orkan Helene.

Guverner Floride Ron DeSantis je prebivalce, ki nameravajo oditi, opozoril, da jim časa skoraj zmanjkuje. »Če boste odšli, pojdite zdaj,« je povedal na torkovi popoldanski tiskovni konferenci. Predsednik Joe Biden je odobril DeSantisovo prošnjo za razglasitev zveznih izrednih razmer.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine