Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Novodobni oče domovine ali ksenofobni avtokrat

Franja Tuđmana (1922–1999) je na zadnjo pot od predsedniške palače do Mirogoja pospremilo stotisoče državljanov.
Življenje Franja Tuđmana, ki je umrl na današnji dan pred dvajsetimi leti, so zaznamovala številna nasprotja. FOTO: Hrvoje Polan
Življenje Franja Tuđmana, ki je umrl na današnji dan pred dvajsetimi leti, so zaznamovala številna nasprotja. FOTO: Hrvoje Polan
10. 12. 2019 | 06:00
10. 12. 2019 | 12:00
4:53
Hrvaško dve desetletji po smrti Franja Tuđmana (umrl je na današnji dan leta 1999) še vedno zaznamuje njegova politična in gospodarska zapuščina. Nekateri ga slavijo kot antifašista, novodobnega očeta domovine, velikega vojskovodjo in hrvaškega Georgea Washingtona, za druge pa je bil ksenofoben avtokrat, zgodovinski revizionist in sodelavec Slobodana Miloševića.

Njegovo življenje so zaznamovala nasprotja. Prehodil je pot od jugoslovanskega domoljuba do hrvaškega nacionalista, od zagretega komunista do gorečega protikomunista, od ateista do vernika ... Njegova civilna poroka je bila pred koncem življenja razglašena za cerkveno. Na predvolilnem mitingu HDZ leta 1994 v Dubravi je izjavil: »Srečen sem, da moja žena ni niti Judinja niti Srbkinja.«



Tuđmana so pogosto primerjali tudi s Titom. New York Times je ob njegovi smrti zapisal, da se je prepuščal kaviarju in šampanjcu v bivši Titovi vili s pogledom na Zagreb, medtem ko so na Hrvaškem in v BiH potekale vojaške akcije. Ameriški časnik je sklenil s citatom sociologa Bogdana Denića, da je imel Tuđman vse Titove slabosti in nobene njegove vrline.

Svetovni voditelji so bili zadržani do Tuđmana tudi zato, ker je na serviete risal razdelitev BiH. Na njegovem pogrebu je bil kot edini šef države turški predsednik Suleyman Demirel, Slovenija, Madžarska, BiH in Makedonija pa so poslale premiere. Po poročanju BBC je bil Zahod kritičen do Tuđmanovega avtoritarnega vladanja, ki je pripeljal Hrvaško v izolacijo, ki se je kazala v odsotnosti državnikov na njegovem pogrebu. Tuđmana je pospremilo na zadnjo pot več sto tisoč Hrvatov.


Največji Hrvat vseh časov


Predsednik sabora in njegov začasni naslednik Vlatko Pavletić je poudaril: »Ustavilo se je veliko srce dr. Franja Tuđmana, državnika, tvorca države in prvega predsednika moderne, neodvisne, suverene in demokratske Hrvaške.« Drugi mož HDZ Vladimir Šeks je njegovo smrt označil kot odhod v večnost. Prisegel je, da bodo Hrvaška, hrvaški narod in HDZ združili vse svoje sile za ohranitev in utrditev Tuđmanovega veličastnega dela. Po mnenju kritikov sta Pavletić in Šeks pretiravala, saj se je prava demokratizacija Hrvaške začela šele s Tuđmanovo smrtjo.

V knjigi Gospodarji vojne in miru so avtorji Predrag Matvejević, Vidosav Stevanović in Zlatko Dizdarević zapisali, da je kot državni poglavar omalovaževal predhodnike hrvaške pomladi, ki so mu utrli pot. Kot bivši levičar se je rad skliceval na Miroslava Krležo, dokler največji hrvaški pisec ni prekinil z njim vseh zvez. Kot ustanovitelj HDZ je trdil, da se je leta 1942 začel zavedati zla in zločinov, ki jih v sebi nosi komunizem. Kljub temu je skoraj četrt stoletja sodeloval s komunističnim režimom.

Avtorji izpostavljajo, da je bil »brezkompromisni borec«, ki je bil pripravljen na vse vrste kompromisov, in da je gojil »kult osebnosti«, ker si je silno želel, da ga hvalijo in slavijo. Kronist HDZ Nedjeljko Kujundžić meni, da je bil »Tuđman največji Hrvat vseh časov, tuzemeljski hrvaški Bog«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine